Η πρόληψη είναι εφικτή και η αντίδραση στο φαινόμενο της βίας στα παιδιά απαιτεί συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος και να αναδειχθούν όλοι οι προστατευτικοί παράγοντες και στα τέσσερα συναφή επίπεδα κινδύνου (προσωπικό, σχέσεων, κοινοτικό και κοινωνικό).
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, συνδράμει κάθε είδους δράση που συμβάλλει, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, στην εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης ανηλίκων.
Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών, Οικονομικών, Εκπαιδευτικών Θεμάτων και Δίκαιης Μετάβασης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, προχθές στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο στην Τρίπολη, στην εκδήλωση για την πρόληψη και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και η Επιτελική/Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.
Συνεχίζοντας ο Χρ. Λαμπρόπουλος δήλωσε πως ο στόχος 16.2 της Agenda 2030 του ΟΗΕ ορίζει “τέλος στην κακοποίηση, στην εκμετάλλευση, στην εμπορία και σε όλες τις μορφές βίας και βασανισμού των παιδιών”. Και συνέχισε: “Αυτός πρέπει να είναι και ο δικός μας στόχος. Μηδενική ανοχή στην κακοποίηση του παιδιού, με μία οικογένεια δυνατή και μία κοινωνία ενημερωμένη, προκειμένου να προλαμβάνει το θλιβερό φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας”.
Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως τη σημερινή εποχή αγόρια και κορίτσια έχουν τον ίδιο κίνδυνο συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς η πανδημία ευνοεί την έξαρση της βίας μέσα στο σπίτι και της συμβίωσης μαζί με τον κίνδυνο, ενώ επισήμανε πως “η κακοποίηση των ανηλίκων δεν είναι μόνο η σωματική –σεξουαλική, αλλά και η συναισθηματική, καθώς και η παραμέλησή τους από τους γονείς, όπως και η εκμετάλλευσή τους με την άσκηση εξουσίας σε βάρος τους”.