Ζευγάρι στη ζωή και μετέπειτα καλλιτεχνικό ντουέτο, η Ναδίνα Τζιάτζιου και ο Θάνος Ζήσης, ή αλλιώς οι Operatical, με γνώμονα την κοινή τους αγάπη για το κλασικό τραγούδι, έβαλαν στόχο τα τελευταία χρόνια να φέρουν πιο κοντά το οπερετικό τραγούδι με τον κόσμο, μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις και ήχους της σύγχρονης εποχής.
Οι δυο τους, έχοντας προηγουμένως «υπηρετήσει» το κλασικό τραγούδι λόγω (και) των παράλληλων μουσικών σπουδών τους, συνεχίζουν να εμπνέονται από παλαιότερα μουσικά κομμάτια, κλασικής αξίας, και χαράσσουν τη δική τους πορεία σε οπερετικά μουσικά ταξίδια.
Λίγο πριν από την αποψινή παρουσία τους στην Καλαμάτα, οι Operatical συστήνονται στο «Θ», μιλώντας για τη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική τους διαδρομή.
Ο λόγος, λοιπόν, στους ίδιους…
-Πότε ξεκίνησε η μουσική συνύπαρξη των Operatical;
Η ιδέα των Operatical δημιουργήθηκε από την αγάπη του κοινού σε μία συναυλία μας, ως Θάνος-Ναδίνα τότε (Soprano -Tenor), με το πρώτο μας τραγούδι “La Verita”, το 2016. Ανάμεσα σε πολύ γνωστά τραγούδια συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμα της συναυλίας και το “La Verita”. Μόλις τελείωσε το πρόγραμμα, το κοινό μάς ζήτησε το δικό μας τραγούδι, το οποίο και καταχειροκρότησε. Έτσι, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο οπερετικό σχήμα με όμορφα τραγούδια και παραγωγές πολύ προσεγμένες, που να απευθύνονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Επίσημα, όμως, ως σχήμα είμαστε από το καλοκαίρι του 2020! Μέχρι τότε ετοιμάζαμε τις παραγωγές μας τόσο ηχητικά όσο και οπτικά, για να τις παρουσιάσουμε στο κοινό επίσημα ως Operatical.
-Ποια ανάγκη σάς οδήγησε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική;
N.T.: Η μουσική αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού μου και της ζωής μου, καθώς προέρχομαι από μουσική οικογένεια. Μέσα από τη μουσική ικανοποιώ την ανάγκη μου για δημιουργία και εκφράζω, έτσι, τα συναισθήματά μου.
Θ.Ζ.: Η μουσική ήταν πάντοτε για μένα μια απόδραση από την καθημερινότητα, αφού με έκανε να ονειρεύομαι και δημιουργούσε εικόνες στο μυαλό μου. Κάθε έντονο συναίσθημα χαράς ή λύπης ταυτιζόταν με ένα μουσικό κομμάτι. Το τραγούδι είναι για μένα μια ανάγκη της ψυχής! Δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτό.
-Ποιο είναι το όραμα δημιουργίας του ντουέτου;
Ν.Τ.: Να καθιερώσουμε ένα δικό μας, χαρακτηριστικό μουσικό ύφος, αλλάζοντας τη μουσική νοοτροπία του «σήμερα» και να κερδίσουμε τους ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τη μουσική.
Θ.Ζ.: Θέλουμε να ανακαλύψουμε νέους μουσικούς δρόμους και να ζήσουμε όμορφες μουσικές εμπειρίες… Ακόμα, θέλουμε να δημιουργούμε και να εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά χωρίς συμβάσεις και περιορισμούς…
-Ποια μονοπάτια έχει διασχίσει η καλλιτεχνική σας διαδρομή μέχρι σήμερα όσον αφορά στις συνεργασίες και τις εμφανίσεις σας;
Παρ’ όλο που έχουμε μόνο δυόμισι χρόνια δημιουργίας και συμπέσαμε για ενάμιση χρόνο στις δύσκολες καλλιτεχνικές συνθήκες της καραντίνας, αυτό το διάστημα κάναμε αξιόλογες συνεργασίες.
Τέτοιες ήταν οι συναυλίες μας στο Μουσείο Ελίας της Σπάρτης του Ομίλου Πειραιώς, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωάννινων και στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, στο Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης της Αργυρούπολης, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη Μουσική Φιλαρμονική Μαρκόπουλου και η συμμετοχή μας στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Χίου, όπου συνεργαστήκαμε με τους καταξιωμένους Ι. Μετζικώφ, Α. Λουδάρο, καθώς και άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες.
-Πόσο δύσκολο θεωρείτε ότι είναι για έναν καλλιτέχνη να υπηρετεί το συγκεκριμένο είδος μουσικής; Ήταν εξαρχής αυτή η κατεύθυνσή σας ή έχετε ερμηνεύσει και κομμάτια από άλλα είδη μουσικής;
Ν.Τ.: Το κλασικό τραγούδι, γενικότερα, έχει πολλές απαιτήσεις. Θέλει αφοσίωση, μελέτη, πειθαρχία και φωνητική ξεκούραση.
Άρχισα να σπουδάζω κλασικό τραγούδι από 13 ετών. Ακόμα και σήμερα μελετώ τις Άριες του κλασικού ρεπερτορίου της Όπερας. Όμως, στην πορεία των σπουδών μου με συνεπήραν και άλλα είδη τραγουδιού, όπως το Musical, με το οποίο ασχολήθηκα και επαγγελματικά επί σκηνής για ένα διάστημα, τα Fados & Tangos που ερμήνευα ζωντανά σε διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους της Αθήνας με δικό μου show, αλλά και το παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι, που έχει εμπνεύσει κάποιες από τις συνθέσεις μου.
Θ.Ζ.: Από την εφηβεία και τα φοιτητικά μου χρόνια μού άρεσε η ελληνική και ξένη ροκ μουσική, κομμάτια της οποίας ερμήνευα σε ζωντανές εμφανίσεις. Το οπερετικό τραγούδι προέκυψε στην πορεία των μουσικών μου σπουδών, συνειδητοποιώντας το μεγαλείο και την έντονη θεατρική φύση της όπερας. Το να υπηρετώ το οπερετικό τραγούδι θεωρώ ότι είναι κάτι που με τιμά ιδιαίτερα.
-Δεδομένου ότι το ερμηνευτικό κομμάτι δεν είναι το κύριό σας επάγγελμα, κρίνετε δύσκολο το συνδυασμό αυτό μέσα στην καθημερινότητα; Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να συνεχίζετε;
Ν.Τ.: Πράγματι, είναι πολύ δύσκολο να τα συνδυάσει κανείς και τα δύο μέσα στην καθημερινότητά του! Στη δική μου περίπτωση είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί γράφω τη μουσική των Operatical, κάνω και τις ενορχηστρώσεις για τα live μας. Επίσης, είμαι μητέρα δύο αγοριών. Δε σας κρύβω πως υπάρχουν δύσκολες στιγμές κούρασης που με κάνουν να θέλω να σταματήσω, όμως η αγάπη του κόσμου με παρακινεί να συνεχίζω και να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο!
Θ.Ζ.: Το να δουλεύω καθημερινά ως γιατρός είναι κάτι σίγουρα αρκετά κουραστικό, αλλά και ψυχοφθόρο πολλές φορές. Το τραγούδι είναι σαν ένα όνειρο που έρχεται για να δώσει περισσότερο χρώμα και ομορφιά στη δύσκολη καθημερινότητα. Είναι μια ανάγκη της καρδιάς και της ψυχής…
Η αποψινή παρουσία τους στην Καλαμάτα
Η μουσική βραδιά των «Operatical», ή αλλιώς τη Ναδίνα Τζιάτζιου, σοπράνο, και τον Θάνο Ζήση, τενόρο, με μουσική συνοδεία από κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο, διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» απόψε Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας.
Πασίγνωστα τραγούδια από μουσικές κουλτούρες όλου του κόσμου, κλασικά, musical, κινηματογραφικά, ερμηνεύουν οι συντελεστές με πρωτότυπο και μοντέρνο οπερετικό ύφος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις τoυ σχήματος καθώς και διασκευές γνωστών τραγουδιών.
Προπώληση εισιτηρίων στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Της Χριστίνας Μανδρώνη