Εικόνες αποκάλυψης στον Ταΰγετο με κλειστή επ’ αόριστον την εθνική οδό και αγωνία για 9 σπίτια

Εικόνες αποκάλυψης στον Ταΰγετο με κλειστή επ’ αόριστον την εθνική οδό και αγωνία για 9 σπίτια

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν οι δρόμοι στον Ταΰγετο, καθώς σχεδόν όλοι έχουν υποστεί ζημιές και υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού χωριών, ενώ από το πρωί της Κυριακής κλειστή είναι η εθνική οδός Καλαμάτας – Σπάρτης.
Μάλιστα, οι μετεωρολογικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις, οπότε αναμένεται οι ζημιές να επεκταθούν, ενώ στα υπάρχοντα τμήματα που έχουν σημειωθεί καθιζήσεις το έδαφος ακόμα μετακινείται. Χαρακτηριστικά κάτοικος της Αρτεμισίας μάς είπε ότι μέσα σε μισή ώρα μετακινήθηκε και «έπεσε» το πρώτο κομμάτι της εθνικής οδού, που έχει καταστραφεί.
Μεγάλες, δε, ζημιές έχουν υποστεί εννέα σπίτια και, μάλιστα, από χθες βράδυ αναμενόταν να φτάσει στην Καλαμάτα κλιμάκιο του ΙΓΜΕ.

Η κατάσταση στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου
Το πρωί της Κυριακής βρεθήκαμε στον Ταΰγετο και διασχίσαμε σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο που ενώνει τα χωριά. Η κατάσταση εκεί είναι απογοητευτική, αφού πολλά σημεία έχουν γίνει αδιάβατα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι για να αποκατασταθούν χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από την εθνική οδό και φτάσαμε στη Νέδουσα. Εκεί υπάρχουν κάποιες μικροζημιές, αλλά η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.
Πρώτη καταστροφή που συναντήσαμε ήταν στο δρόμο για Μαχαλά, καθώς έχει καταστραφεί λίγα μέτρα πριν από το χωριό. Εκεί, λοιπόν, είναι αδύνατη η διέλευση, ενώ μπορεί να γίνει με ιδιαίτερη δυσκολία από παράδρομο.
Επόμενο ζήτημα είναι πριν από την Αλαγονία, όμως δεν είναι τόσο σοβαρό, ενώ στο δρόμο προς Πηγές υπάρχουν αρκετές καταπτώσεις, με χώματα να τον έχουν κλείσει.
Από εκεί και πέρα, ο δρόμος μέχρι την Αρτεμισία δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα.
Ο δε δρόμος από την ε.ο μέχρι το Λαδά έχει σοβαρότατα προβλήματα. Όπως και στη συνέχεια το Λαδάς- Καρβέλι είναι αδιάβατο, αφού υπάρχουν σοβαρές ζημιές, με σημεία του οδοστρώματος να έχουν χαθεί κυριολεκτικά σε χαράδρες. Ομοίως και στη διαδρομή Καρβέλι – ε.ο.
Τα σημεία που αναφέραμε έχουν ήδη πρόβλημα, ενώ πολλά ακόμα δείχνουν έτοιμα να υποχωρήσουν. Σε όλη τη διαδρομή που αναφέραμε υπάρχει αποκόλληση βράχων, με τις πέτρες να έχουν πέσει σε όλο το εσωτερικό δίκτυο που ενώνει τα χωριά.
Τέλος, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει τις παραπάνω διαδρομές, διότι είναι άκρως επικίνδυνες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθούν νέες καταστροφές.

Π. ΝΙΚΑΣ 
Πάνω από μισό εκατομμύριο το κόστος αποκατάστασης των ζημιών 
Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, παρουσία αντιδημάρχων, υπαλλήλων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, καθώς και των προέδρων των Κοινοτήτων, προκειμένου να ενημερωθεί ακριβώς για το μέγεθος των ζημιών και να αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Αυτό που ζητά ο δήμαρχος Καλαμάτας από τους κατοίκους είναι ψυχραιμία, ενώ δήλωσε ότι κανένα χωριό δε θα αποκλειστεί, καθώς ξεκίνησε εργολαβία της τάξης των 70.000 ευρώ για αυτόν το λόγο. Μιλώντας για τα σοβαρότερα προβλήματα, είπε ότι χρειάζονται 500.000 ευρώ, ποσό που ο Δήμος έχει να διαθέσει, αλλά για να αρχίσουν αυτά τα έργα πρέπει να ολοκληρωθεί το φαινόμενο και να φανεί η τελική ζημιά.

Τα κύρια προβλήματα
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται από το Λαδά μέχρι την εθνική οδό και από ένα ενδιάμεσο δρόμο από το Λαδά μέχρι την Αρτεμισία.
Επίσης σοβαρό πρόβλημα υπάρχει από την Αρτεμισία μέχρι τις Πηγές σε μήκος 70 μέτρων, ενώ κατά τον ίδιο το σοβαρότερο πρόβλημα είναι στο δρόμο Αλαγονία- Μαχαλάς- Νέδουσα. Όλα αφορούν κατολισθήσεις και καταπτώσεις.

Αποκλεισμένα χωριά και η εργολαβία που θα τα κρατήσει ανοιχτά
Όσο για τον κίνδυνο αποκλεισμού χωριών, ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει, αφού με εργολαβία ύψους 70.000, που τρέχει ήδη, στόχος είναι να μην αποκλειστεί οριστικά κανένα.

Τα σπίτια που έχουν πρόβλημα
Πέραν των δρόμων, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι υπάρχουν 9 σπίτια που έχουν πρόβλημα, με τα οκτώ να είναι στην Αλαγονία και το ένα στο Λαδά.

Φτάνει στον Ταΰγετο κλιμάκιο του ΙΓΜΕ
Μάλιστα, για τα 9 αυτά σπίτια στην περιοχή θα έφτανε χθες βράδυ και κλιμάκιο του ΙΓΜΕ, οπότε σήμερα το πρωί αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα. Αυτά θα βοηθήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου για τον τρόπο αποκατάστασης των προβλημάτων. Επίσης, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, αφού από την έκθεση θα εξαρτηθεί αν θα μετακινηθούν ή θα χρειαστεί παρέμβαση του ΤΑΣ και πώς, τελικά, θα αποζημιωθούν.
Μάλιστα, για το ζήτημα της μετακίνησης, ο κ. Νίκας θέλησε να ευχαριστήσει μία κάτοικο που δήλωσε έτοιμη να δώσει μέρος του κτήματός της, ώστε να υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες.
Όσο για την κινητοποίηση του Δήμου, κατά τον ίδιο η σοβαρότερη μέχρι στιγμής (χθες το πρωί) ήταν η επικοινωνία με τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, η κινητοποίηση του ΙΓΜΕ που θα δώσει κατευθύνσεις για τις επιπτώσεις του φαινομένου του ερπυσμού και πώς αυτό θα αντιμετωπιστεί, φαινόμενο μάλιστα που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του αυτοκινητόδρομου στην Τσακώνα.

Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών
Όσο για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ο κ. Νίκας απάντησε ότι μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 70.000 ευρώ, ενώ για το μισό εκατομμύριο που χρειάζεται, ο ίδιος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών. Γι’ αυτό το λόγο στάλθηκε έκθεση με φωτογραφική τεκμηρίωση προς το υπουργείο, καθώς και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όμως, διευκρίνισε ότι ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει σε όλες τις ανάγκες, αλλά πολύτιμη θα ήταν και η ενδεχόμενη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ψυχραιμία και υπομονή
Κλείνοντας ο κ. Νίκας συνέστησε σε όλους ψυχραιμία, ενώ ανέφερε ότι αν δεν ηρεμήσει το φαινόμενο, αν δε σταματήσουν τα «ξεβρυσουλίσματα» και αν δε στεγνώσει ο τόπος, δε γίνεται να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Προέβλεψε, δε, ότι πολύ πριν τελειώσει η άνοιξη θα έχει υπάρξει πλήρως αποκατάσταση στον Ταΰγετο.

Άλλα προβλήματα στο Δήμο Καλαμάτας
Πέραν των προβλημάτων του Ταϋγέτου, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι ένα ζήτημα που υπήρξε στα Μενινά λύθηκε, ενώ η μάντρα που έπεσε στη Θουρία θα διορθωθεί. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες καταστροφές στη φυτική καλλιέργεια, με τη φετινή σοδειά για δεκάδες αγρότες να έχει καταστραφεί.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση