Σε μια σειρά από έργα που αφορούν στη Μεσσηνία αναφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όταν από τις «Σχολές Παπαφλέσσα» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της υπογραφής έξι συμβάσεων για έργα και μελέτες στην περιοχή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σχετικά με την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου για ολόκληρη την Πελοπόννησο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει θετική διάθεση για κάτι τέτοιο, αφού θα βοηθήσει σε πολλά επίπεδα την Περιφέρεια.
Όπως σημείωσε ακόμα, σχετίζεται και με αίτημα από πλευράς των επενδυτών στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, καθώς μέσω της λειτουργίας του τρένου είναι δυνατό να μειωθεί σημαντικά το κόστος μεταφορών μεταξύ των ΒΙΠΕ.
Σχολίασε δε, κλείνοντας, ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Υποδομών-Μεταφορών 2021-2027.
Εκπρόσωπος της Περιφέρειας στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων
Ξεκινώντας από την πρώτη συμπληρωματική μελέτη που υπεγράφη προχθές για τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι, έπειτα από εξαγγελία του πρωθυπουργού, η έναρξη της νέας χρονιάς σηματοδοτεί την «είσοδο» εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου (κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και στις υπόλοιπες ελληνικές Περιφέρειες) στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων.
Στόχος του μέτρου θα είναι η συμβολή του προσώπου αυτού στην καλύτερη λειτουργία του εκάστοτε νοσοκομείου, καθώς και η ενημέρωση των Περιφερειακών Συμβουλίων για τις ανάγκες των νοσοκομείων.
Παραμένει σε… μεταβατικό στάδιο η διαχείριση των απορριμμάτων
Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα ειπώθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα στην αναφορά περί υπέρογκης κοστολόγησης για την επικείμενη μεταφορά των απορριμμάτων στη νέα μονάδα που κατασκευάζεται στην Καλλιρρόη με, τουλάχιστον, 125 ευρώ ανά τόνο, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για το θέμα του κόστους να ρωτήσετε αυτούς που το προσδιόρισαν», κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στο δήμαρχο Καλαμάτας.
Πρόσθεσε δε, ότι το ζήτημα των απορριμμάτων βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, προκειμένου να γίνει ένας εξορθολογισμός και να λυθεί άμεσα το όλο ζήτημα.
Οι ευθύνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το Τζάνε-Καλαμάκι
Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για την κωλυσιεργία στο πολύπαθο τμήμα Τζάνε-Καλαμάκι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έργο που ξεκίνησε να μελετάται το 2008, αλλά δέκα χρόνια μετά (2018) η Αρχαιολογική Υπηρεσία άρχισε να «βλέπει» δυσκολίες στην υπάρχουσα όδευση, με αποτέλεσμα η σύνταξη νέας μελέτης να αποτελεί μονόδρομο.
Όπως σημείωσε, η νέα μελέτη του έργου πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα, αφού διατίθενται επιπλέον 13 εκ. ευρώ για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
Η εσφαλμένη ένταξη του τμήματος Μεσσήνη-Λάμπαινα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου
Αναφερόμενος σε άλλα έργα που αφορούν στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην 7η επαρχιακή οδό (τμήμα Μεσσήνης-Λάμπαινας), υπογράμμισε ότι πρόκειται για έργο το οποίο δεν έπρεπε να ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου προς χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια, αφού είχε ανώριμη μελέτη. Ταυτόχρονα, η διαδικασία ένταξής του προωθήθηκε ξεκάθαρα για πολιτικούς λόγους και τελικά εγκρίθηκε.
Στα ζητήματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι συγκαταλέγονται οι στύλοι οδοφωτισμού και ο αγωγός ύδρευσης που περνά κάτω από το συγκεκριμένο δρόμο. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις 380 αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που δρομολογείται να γίνουν, υπάρχουν 170 ιδιοκτήτες που δε δέχτηκαν τη διαδικασία της επίταξης, γι’ αυτό και θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός προς επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει.
Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζοντας την πορεία του έργου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε αισιόδοξος ότι πρόκειται να περατωθεί, όπως και τα υπόλοιπα έργα που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα σε αυτά που έχουν ενταχθεί στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Καλαμάτας (οδός Αναγνωσταρά, μελέτη οδού Πλαστήρα).
Υψηλών προδιαγραφών το νέο κτήριο του Διοικητηρίου
Στο «καλύτερο δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα» εκτίμησε ο κ. Νίκας πως θα μετατραπεί το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς με το ποσό των 10 εκ. ευρώ που έχει διατεθεί αναμένεται «ό,τι καλύτερο διατίθεται σε εγκαταστάσεις» προς όφελος των υπαλλήλων του.
Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί έγινε συνάντηση ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τους εργολήπτες, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα νεότερα δεδομένα στην εξέλιξη του έργου.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, στον ισόγειο χώρο πρασίνου, στο προαύλιο του Διοικητηρίου, πρόκειται να τοποθετηθεί το σύστημα γεωθερμίας μέσω γεωτρήσεων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον κλιματισμό και τη θέρμανση στο εσωτερικό του κτηρίου.
Εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ανοίγοντας ο ίδιος το ζήτημα των εντάσεων που επικρατούν, διαχρονικά, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτίμησε ότι οι εν λόγω διαπληκτισμοί και οι οξυμμένοι τόνοι οφείλονται και στο γεγονός ότι περί τα δέκα μέλη του ΠεΣυΠ ίσως εκτεθούν με διάφορα κόμματα στις επερχόμενες εκλογές.
Σχολιάζοντας την αποχή μεγάλου μέρους περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης από την τελευταία συνεδρίαση, ανέφερε ότι δεν κατανοεί την επιλογή τους, καθώς οι εν λόγω σύμβουλοι θα έπρεπε να συμμετέχουν και να έχουν συγκεκριμένη, είτε θετική είτε αρνητική, γνωμοδότηση επί του τεχνικού προγράμματος.
Επιπλέον, σχολίασε με νόημα ότι η πλευρά της Περιφερειακής Αρχής δεν έχει συμβολή σε αυτού τους είδους τις εντάσεις.
Να σημειωθεί ότι τα έργα και οι μελέτες που υπογράφηκαν το βράδυ της Τετάρτης αφορούν σε:
-συμπληρωματική σύμβαση 242.762,91 ευρώ για το συνολικού προϋπολογισμού 3.786.367,38 ευρώ έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
-ανάθεση μελέτης, προεκτιμώμενης αμοιβής 960.000 ευρώ, με αντικείμενο την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Αρφαρά – Λάμπαινα (7η επαρχιακή οδός)
-εργολαβικό συμφωνητικό δαπάνης 608.528,54 ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών και τη βελτίωση ασφάλειας στο τμήμα Κορώνη – Βασιλίτσι της 13ης επαρχιακής οδού
-συμπληρωματική σύμβαση 3.652,73 ευρώ για το έργο επισκευής της προβλήτας στην Τίκλα της Καρδαμύλης
-σύμβαση παροχής υπηρεσιών αποχιονισμού του οδικού δικτύου Μεσσηνίας τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 με συνολική δαπάνη 36.823 ευρώ
-σύμβαση προμήθειας και τοποθέτησης αλεξικέραυνου στο ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Μοναστήρι Τριφυλίας, με δαπάνη 13.166,99 ευρώ.
Της Χριστίνας Μανδρώνη