Δεν είναι ο μόνος σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς ο μεγαλύτερος είναι δίπλα μας, στην Καλαμάτα στον Ταΰγετο, όμως οι εικόνες από τον παλιό σκουπιδότοπο, μέσα στον καταπράσινο όγκο στο Δήμο Δυτικής Μάνης, πάνω από το χωριό Πηγή, είναι σοκαριστικές!
Ο συγκεκριμένος σκουπιδότοπος δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόρριψη εκεί του «πολιτισμού» μας ξεκίνησε από τότε που ακόμα υπήρχε ο Δήμος Λεύκτρου.
Ο τωρινός δήμαρχος, Δημήτρης Γιαννημάρας, διαβεβαιώνει, πάντως, ότι επί της τωρινής του θητείας δεν έχει απορριφθεί εκεί ούτε ένα γραμμάριο απορριμμάτων, ενώ γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση του χώρου.
Έγκλημα κατά της φύσης
Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο σημείο έχουν επισημάνει με φωτογραφίες και κείμενο στο ίντερνετ μόνιμοι κάτοικοι ξένων χωρών στη Μάνη, μιλώντας για περιβαλλοντική βόμβα.
Όπως ανέφεραν και σε εμάς, ο συγκεκριμένος σκουπιδότοπος είναι πάνω από το χωριό Πηγή προς τη Μονή Αγίου Γεωργίου. Κι όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, οι τόνοι των σκουπιδιών είναι πάρα πολλοί, ενώ είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες, ότι ο σκουπιδότοπος είναι ορατός και από το Google Earth. «Το έγκλημα κατά της φύσης είναι απίστευτο. Εντελώς ανεξέλεγκτα έχει απορριφθεί κάθε είδους απορρίμματος στη μέση ενός κατά τα άλλα ανέγγιχτου φυσικού τοπίου. Μια τοξική θάλασσα από απορρίμματα συσκευασίας, πλαστικά απόβλητα και άλλα δυσάρεστα απομεινάρια του σπαταλοπαραγωγού πολιτισμού μας, αφήνεται ανεύθυνα να αποσυντεθεί στον ήλιο, τον άνεμο και το νερό», μας επισήμαναν.
Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι το να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι πλέον επιλογή, ενώ ο σκουπιδότοπος αυτός δεν πρέπει να μείνει «κληρονομιά» στα παιδιά μας.
Στόχος η αποκατάσταση
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, τόνισε ότι στα χρόνια της θητείας του δεν έχει απορριφθεί εκεί ούτε ένα γραμμάριο σκουπιδιών, ενώ ο σκουπιδότοπος δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν.
Διευκρίνισε, δε, ότι πρόκειται για αδήλωτη χωματερή, για την οποία ο Δήμος κάνει ενέργειες, προκειμένου η συγκεκριμένη να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για αποκατάσταση.
Επίσης, σημείωσε πως όταν περίσσεψαν χρήματα από σύμβαση μεταφοράς σκουπιδιών, έγινε αποκομιδή και μεταφορά άνω των 300 τόνων από το συγκεκριμένο σημείο.
Τέλος, δήλωσε ότι καθημερινά γίνονται προσπάθειες για τη διατήρηση των χωριών της Μάνης χωρίς σκουπίδια, ενώ απομακρύνθηκαν και ογκώδη αντικείμενα.
Της Βίκυς Βετουλάκη