Ούτε ευχάς, ούτε προρρήσεις θα κάμωμεν δια το νέο έτος 1929. Το μέλλον πάντοτε το καλύπτουν σκότη αδιαπέραστα, αι δε ευχαί μας, οι πόθοι μας, αι διαθέσεις μας εις ουδέν θα ισχύσουν. Δεν θα οπτασιασθώμεν λοιπόν ευτυχίας δια το νέον έτος που ήρχισε, δια να δοκιμάσωμεν τας απογοητεύσεις τας οποίας ενδεχομένως η πραγματικότης επιφυλάσσει.
Αντί ευχών και προρρήσεων και λόγω κενών σημασίας, αντί ακαίρων αισθηματισμών, αντί υποδοχής του νέου έτους, με όλας εκείνας τας εκδηλώσεις της αισιοδοξίας, αίτινες εις το βάθος είναι εκδηλώσεις ασθενείς και φόβου προ του Μοιραίου, προ του αγνώστου μέλλοντος, εκ του παρελθόντος οδηγούμενοι, το οποίον εχάθη εις το άπειρον της αιωνιότητος, εις το οποίον η πρόσκαιρος και άχαρις ζωή όλων μας δεν είναι παρά μία φευγαλέα στιγμή, θα γράψωμεν και δια το νέον έτος 1929. Δεν θα διερωτήσωμεν ημάς αυτού με αγωνίαν δια τον ρόλον τον οποίον θα παίξη το αρξάμενον νέον έτος εις την ζωή μας και εις την εξέλιξιν της Μεσσηνίας. Ο σκεπτικισμός ουδέποτε ωφελεί. Οι λαοί, αι κοινωνίαι, οι άνθρωποι και έκαστος άνθρωπος κατά κανόνα είναι οι ρυθμισταί της τύχης των. Εις την πάλην της ζωής, την οποίαν ο πολιτισμό με τας απαιτήσεις του κατέστησε σκληροτέραν, ο άνθρωπος και κατ’ άτομον και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, αν έχη πίστιν αν έχη θέσιν όχι μόνον δύναται να μείνη άτρωτος από τα πλήγματα του Μοιραίου το οποίον φοβούνται μόνον όσοι είναι προωρισμένοι να ευρίσκωνται πάντοτε εκτός του στίβου της αμίλλης και του αγώνος δια την επικράτησιν, αλλά και να θαυματουργήση. Όλοι οι σταθμοί της ανθρωπότητος, όλαι αι μεγάλαι πρόοδοι, έργα ανθρώπων είναι. Εις την θέλησίν των ο οφείλονται. Εις την πίστιν των. Διότι μέσα εις τον άνθρωπον, όταν θέλη να λησμονήση ότι είναι θνητός, όταν θέλη να αρθή υπεράνω των αθλιοτήτων των μικρών υπολογισμών, ευρίσκεται ο ζωηφόρος εκείνος σπινθήρ ο οποίος αποτελεί το έναυσμα των μεγάλων γεγονότων προ των οποίων εις ουδέν ισχύει ο χρόνος, τα οποία μένουν αθάνατα, διασωζόμενα από την παράδοσιν προ των οποίων ακόμη υποκλίνεται η ανθρωπότης.
***
Ημείς συγκεκριμμένως και οι Καλάμιοι και οι Μεσσήνιοι, αν ως κοινωνικοί άνθρωποι αποφασίσωμεν να αποτινάξωμεν την αφροντισίαν δια τα ζητήματα του τόπου μας, εις τον οποίον ζώμεν, αν θλήσωμεν να μη φαινόμεθα δούλοι προ των ιταμών εκμεταλλευτών της ιδιαιτέρας μας Πατρίδος, αν αποφασίσωμεν να εξέλθωμεν και ολίγον έξω των ορίων των συνήθων μας επαγγελματικών ασχολιών και αν εξανεμίσωμεν την παταγώδη τέφραν της αδιαφορίας μας, η οποία μέχρι σήμερον έσβυσε την φλόγα της ιδιωτικής συλλογικής πρωτοβουλίας, της απαραιτήτου, δια την πρόοδον μιας πόλεως, μιας κοινωνίας, ενός Κράτους ακόμη, αν αρθώμεν υπεράνω των εγκωκεντρικών σκέψεων και των στενών απόψεων, αν ως σύνθημα έχωμεν την εργασίαν, θα δημιουργήσωμεν ημείς οι ίδιοι το 1929 ευτυχέστερον δια τον τόπον μας, τον προνομιούχον από απόψεως και θέσεως και κλίματος, τον οποίον ούτω θα αγαπήσωμεν περισσότερον και θα δυνάμεθα να ενατενίζωμεν έτι μάλλον φερέλπιδες εις το μέλλον του και το ιδικόν μας μέλλον όχι επί τη βάσει φαντασιοπληξιών πλέον.
Π.Ι.
Ο ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΤΟΥ 1929
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Βαρύς χειμών ο οποίος γίνεται αισθητός εις τας Επιθεωρήσεις και τα εγχώρια χρονογραφήματα. Άνεμοι σφοδροί ξεριζώνουν δένδρα και παρασύρουν κούτσουρα εν οις και τους 225 βουλευτάς των Φιλελευθέρων.
Ο Ελ. Βενιζέλος σκέπτεται να αποχωρήση οριστικώς της πολιτικής, αφήνων δυσαναπλήρωτον κενόν… εις το ξενοδοχείον «Πτι – Παλαί» εις το οποίον κατοικεί.
Ο Δήμαρχος συναντάται μετά του Διον. Μπενάκη και ανταλλάσσουν εγκάρδιον ασπασμόν.
Η Βουλή των Ελλήνων αρχίζει τας εργασίας της και το τριώδιον άρχεται προώρως δια να συνεχισθή μέχρι πέρατος αυτών.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Δίδεται μεγάλος χορός εις το Δημαρχείον. Ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι χορεύουν τσάρλεστον. Ο Βενιζέλος επιτρέπει εις τους φίλους να έχουν γνώμην. Οι Σπύρος Σίμος και Λαμπράκης δεν ομιλούν περί τιμής. Ο Ζαΐμης εκφωνεί βαρασυσήμαντον λόγον. Αναφαίνονται δέκα χιλιάδες Καλαματιανοί ποιηταί. Οι Μεσσήνιοι βουλευταί συνεργάζονται ειλικρινώς.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Αγγέλλονται νέαι χρεωκοπίαι των πλείστων Καλαμίων Φαρμακοποιών. Δημοσιεύονται ερωτικαί επιστολαί του Ελ. Βενιζέλου και 1000 νέαι αυτοκτονούν δια την ωραίαν επιδερμίδα του. Διαλύονται όλοι οι συνοικιακοί εν Καλάμαις σύλλογοι. Γνωστός δικηγόρος δεν υβρίζει άσπονδον φίλον του.
Ο Δήμαρχος δεν ομιλεί περί των έργων και ημερών του.
Τα καλαματιανά κινηματοθέατρα θερμαίνονται.
AΠΡΙΛΙΟΣ
Αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι οι Έλληνες δεν συζητούν δια πολιτικά.
Οι πρόσφυγες γίνονται αντιπολιτευόμενοι.
Ο Ιωάννης Μεταξάς επαναλαμβάνει την δήλωσίν του ότι εννοών να ζήση ως άνθρωπος δεν θα αναμιχθή εις την πολιτικήν.
Το σταφιδικόν ζήτημα λύεται οριστικώς, διότι άπαντες οι Φιλελεύθεροι αποφασίζουν να τρέφονται δια σταφίδος.
Γίνεται απογραφή των κατοίκων και ευρίσκονται 600.000 υποψήφιοι.
ΜΑΪΟΣ
Ο κ. Μαρής προβαίνει εις βαρυσημάντους οικονομικάς δηλώσεις. Όλοι ο Έλληνες ένεκα της οικονομικής καταστάσεως και των δηλώσεων του κ. Μαρή… Τα έχασαν.
Η Ελλάς θα χορηγήση μεγάλον δάνειον εις την Αμερικήν. Ουδεμία προσάραξις Ελληνικού πολεμικού σκάφους εσημειώθη.
Η επιδερμίς του πρωθυπουργού απέκτησε μεγαλυτέραν ωραιότητα.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Όλοι οι Έλληνες λησταί γίνονται νομοταγείς πολίται και συνεργάται των κυβερνητικών εφημερίδων. Ο κ. Βοζίκης γίνεται διαλλακτικός. Ο κ. Τσαλδάρης εξυπνήσας απειλεί τον σύμπαντα κόσμον. Κατασκευάζονται όλα τα υπεσχημένα δημοτικά έργα και συγκροτείται με το σύνθημα «μπουρλότο καφφετζή» μεγάλη πανηγυρική διαδήλωσις.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Η πόλις των Καλαμών απαστράπτει από καθαριότητα. Έρχονται παρατηρηταί επί τούτο δια να λάβουν μαθήματα από τα Υπουργεία της Υγιεινής όλων των Κρατών. Ο εργολάβος της καθαριότητος μετακαλείται εν Αμερική.
Το Αλεξανδράκειον περιθάλπτει όλους τους γέροντας και ασθενείς της Μεσσηνίας. Εκδίδονται εν Καλάμαις πέντε εισέτι άλλαι εφημερίδες.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Οι αξιωματικοί αναγνωρίζοντες ότι λαμβάνουν μεγάλον μισθόν χαρίζουν το ήμυσι αυτού εις το Κράτος. Ο κ. Βουρλούμης επ’ ευκαιρία της παραγωγής των σύκων ενθυμείται τον συκικόν οργανισμόν και καλεί παραγωγικήν σύσκεψιν δια το ερχόμενον έτος.
Οι Έλληνες γεωπόνοι μελετούν περιοδείαν εις την ύπαιθρον. Ο κ. Βενιζέλος ευρίσκει μεγάλα περισσεύματα εις τον προϋπολογισμόν… των φίλων του.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Αι εγχώριαι εφημερίδες ασχολούνται με τα τοπικά ζητήματα.
Το ιατροσυνέδριον απαγορεύει την κυκλοφορίαν όλων εν γένει των δημοτικών εκπροσώπων. Μεγάλη επιζωοτία εις την Βουλήν. Μετακαλούνται επειγόντως ξένοι κτηνίατροι.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Τα εγκαίνια της Γ΄ Γεωργοκτηνοτροφικής εκθέσεως Μεσσηνίας, εκλεκτά δείγματα όλοι οι καλοθρεμμένοι. Γεωργικοί και γεωπονικοί παράγοντες. Ιδιαιτέραν επιτυχίαν έχει η κτηνοτροφική έκθεσις.
Η ασθένεια του ύπνου επεκτείνται καθ’ άπασαν την Μεσσηνίαν.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Οι Δημόσιοι υπάλληλοι ανακαλύπτουν σύστημα να ζουν χωρίς να τρώγουν. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει την εφεύρεσιν ως θρασείαν. Ο κ. Μεταξάς αποφασίζει να γίνη διάκονος και ο κ. Παπαναστασίου ιεροκήρυξ. Σημειούται ολική έλλειψις χρημάτων εν Ελλάδι μη αντιληπτή μόνον υπό των φίλων της Κυβερνήσεως. Ο κ. Βενιζέλος υποστάς εγχείρηση εν Βορονώφ γίνεται 18έτις νεανίας. Κατόπιν τούτου ετοιμάζονται να υποστούν παρομοίαν εγχείρησιν όλα τα Καλαματιανά γεροντοπαλήκαρα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ψύχος δριμύτατον επικρατεί. Η Παραλία των Καλαμών γίνεται χωριστή κοινότης. Ο Νέδων χάρις εις βαρυσήμαντον εφεύρεσιν ωρισμένων επαγγελματιών μετατίθεται εις Αμερικήν.
Τα μεγάλα Λιμενικά έργα συντελούνται.
Ο Άγιος Βασίλειος ερχόμενος εκ Καισαρείας εις Ελλάδα συλλαμβάνεται υπό ληστών.
Γίνεται διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός δια την Ελληνικήν Κυβέρνησιν. Τελευταίως πλειοδότης αναγνωρίζεται η Δημοκρατία των Ζουλού.
__________________
Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΜΑΣ
- Η λεηλασία… των διαφόρων καταστημάτων
- Το εσπερινόν ξεφάντωμα εις την πλατείαν και τας οδούς
«ΘΑΡΡΟΣ» 3 Ιανουαρίου 1929
Η πρωτοχρονιάτικη κίνησις εις την πόλιν μας υπήρξεν εξαιρετικώς ζωηρά. Παρ’ όλην την ακρίβειαν των διαφόρων ειδών και την γενικήν οικονομικήν καχεξίαν ο κόσμος αθρόως έσπευσε να προμηθευθή τα αναγκαιούντα εις αυτόν. Οι οικογενειάρχαι συνοδευόμενοι από όλους τους ιδικούς των έκαμνον συχνάς επιδρομάς εις τα διάφορα καταστήματα, όπου ελαφυραγώγουν οι οικείοι των και ελαφυραγούντο αυτοί. Η κίνησις έφθασεν εις το μάξιμουμ της εκδηλώσεώς της κατά την χθεσινήν ημέραν, οπότε τα καταστήματα υφίσταντο αγρίας επιθέσεις ωραιοκόσμου προς παντός.
ΤΑ κρεοπωλεία κατάφορτα από παντός είδους κρέατα υπέστησαν αγρίαν λεηλασίαν. Οι συμπολίται ηγόρασαν και εις σεβαστάς πάντοτε ποσότητας. Εις τα παντοπωλεία η κίνησις υπήρξε ζωηροτάτη. Εσημείωσαν ρεκόρ εργασίας τα παντοπωλεία των Γ. Χριστέα και Σία, Αφών Θεώκα, Κ. Βαλάση, Αφών Νικητοπούλων και Θ. Δανιγγέλη.
Τα ζαχαροπλαστεία ελεηλατήθησαν κυριολεκτικώς. Όλαι οι ποσότητες των γλυκισμάτων έγιναν ανάρπαστοι. Στολισμένα καθώς ήσαν προσέλκυον και τον μάλλον αδιάφορον. Τα ζαχαροπλαστεία ιδιαιτέρως Μ. Παυλή, Π. Ψαλήτρα, Κατσούλη και Κούση, «Γαλάξια» Τ. Κότσιρα, Μ. Κοσμοπούλου, Γ. Μπακέα, Γ. Νικολοπούλου, Ν. Παπαδημητράκου, Π. Καννέλλη, Βας. Κουτσουμπού και Ξανθάκη δεν πρόφθαναν να δίδουν τα ζητούμενα.
Τα ψιλικά κ.λπ.
Εκεί όμως όπου η κίνησις υπερέβη κάθε περιγραφήν είναι τα καταστήματα ψιλικών και ειδών πολυτελείας. Με τας βιτρίνας των στολισμένας με ποικίλα και ωραιότατα δώρα ετραβούσαν τον κόμον όστις διαρκώς ηγόραζε. Οι Καλογερόπουλος και Σκαλαίος Αδελφοί Κωτσόβολοι, Αδελφοί Καπόγιαννη, «Κοσμικόν» Αδελφοί Παρθένιοι, Δ. και Γ. Οικονομοόπουλοι, Γεωργουλόπουλος και Μέντης, Χ. Λαζαρίδης, Π. Καπετανάκης και Γ. Τσιντέας ως επίσης και οι βιβλιοχαρτοπώλαι Κ. Λυμπερόπουλος και Λ. Μακρής υπέστησαν αληθινάς εφόδους αγοραστών.
Το ξεφάντωμα
ΕΙΣ την πλατείαν και τας οδούς της πόλεως και κεντρικάς, το ξεφάντωμα έφθασεν εις το κατακόρυφον. Πυκναί μάζαι κόσμου πάσης τάξεως, φύλου ηλικίας εκινούντο προσξενούσαι δια της βοής και των κρότων των παιγνιδίων ένα αληθινόν πανδαιμόνιον.
Εις τα κέντρα
Εις τα διάφορα κέντρα της πόλεως παρετηρήθη εξαιρετική κίνησις. Τα ζυθοπωλεία των Σκλήβα, Δαρίτση «Αθηναϊκόν» και Θωμοπούλου και Φλέσσα ήσαν κατάμεστα. Επίσης συνεκένρωσε κόσμον πολύν το κοσμικόν κέντρον «Αίγλη» του οποίου η μουσική αποτελεί την μόνην απόλαυσιν του καλού κόσμου της πόλεώς μας.