Το μείζον θέμα και για τη Μεσσηνία, που είναι οι τιμές της ελαιοπαραγωγικής χρονιάς, φέτος αποδείχθηκε μια “απόλυτα πετυχημένη ιστορία”. Παρά τα προβλήματα με τις ελλείψεις εργατών, αλλά και τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, φέτος ο νομός μας και οι ελαιοπαραγωγοί “απόλαυσαν” τιμές πρωτόγνωρες για τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν σοβαρά ζητήματα στην παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην ποιότητα. Ήδη δε κάποιες περιοχές του νομού ζητούν την παρέμβαση του κράτους για να αντιμετωπίσουν τα παρουσιαζόμενα προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χρονιά ήταν από τις καλύτερες για τη Μεσσηνία.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στα ρεπορτάζ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως αναφέρεται, μια χρυσή χρονιά διανύει το ελληνικό ελαιόλαδο φέτος, με τιμές που αγγίζουν ρεκόρ δεκαετιών και με τις πιο αισιόδοξες φωνές να κάνουν λόγο για τιμές που ενδέχεται να αγγίξουν και τα 6 ευρώ/κιλό.
Αυτές τις ημέρες οι τιμές άρχισαν πάλι να παίρνουν ανοδική πορεία μετά την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στις γιορτές, οπότε η μέση τιμή του ελαιολάδου έφτασε στα 4,80 ευρώ/κιλό. Ήδη οι πρώτες εμπορικές πράξεις που κλείστηκαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 σε όλη την ελληνική επικράτεια κυμάνθηκαν από 5 έως 5,20 ευρώ.
Η ζήτηση για εξαγωγές
Κάθε χρόνο από τέλη Δεκεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου δε γίνονται εμπορικές πράξεις στο ελαιόλαδο και μειώνονται οι τιμές. Αυτό συνέβη και φέτος, αν και δεν έχει ελαιόλαδο ούτε η Ισπανία ούτε η Ιταλία για να καλύψουν τη ζήτηση για εξαγωγές.
Αυτά αναφέρει και στον ΑγροΤύπο ο Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, και προσθέτει: «Οι τιμές έφτασαν για το έξτρα παρθένο στα 4,55 ευρώ λίγο πριν από το τέλος του έτους και οφείλονται σε παιχνίδια της αγοράς. Τέλος του έτους οι επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούσαν να πουλήσουν το προϊόν τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν οικονομική ρευστότητα στις ημέρες των εορτών. Βέβαια, σήμερα που μιλάμε έχουμε διόρθωση της αγοράς και οι τιμές ανέβηκαν ξανά στα επίπεδα των 4,80 – 4,90 ευρώ το κιλό.
Από την άλλη, τα μειονεκτικά ελαιόλαδα (λαμπάντε) στην Ισπανία έχουν τιμές που είναι πολύ κοντά στα έξτρα παρθένα. Στα 5,5 ευρώ το κιλό είναι το έξτρα παρθένο και στα 5 ευρώ το μειονεκτικό.
Αντίθετα, στην Ελλάδα αυτή την εποχή η διαφορά στην τιμή είναι γύρω στο 1 ευρώ. Το ελληνικό λαμπάντε θα πάει για εξαγωγή για να πουληθεί σε αυξημένη τιμή. Αυτός που χάνει είναι ο Έλληνας παραγωγός που πουλά σε χαμηλή τιμή.
Το ελληνικό λάδι είναι φτηνό (σε σχέση με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες) και φεύγει στο εξωτερικό. Η ελληνική Πολιτεία, όμως, θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μην υπάρξουν τα προβλήματα που έχουμε σήμερα στα φάρμακα. Το καλοκαίρι με τους τουρίστες αυξάνεται η κατανάλωση και θα είναι δύσκολο να έχουμε γεμάτες τις αποθήκες των ελαιοτριβείων. Μπορεί οι καταναλωτές να βρεθούν προ εκπλήξεων στις τιμές λιανικής».
Πάντως, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για εκτόξευση της τιμής του ελληνικού ελαιόλαδου το επόμενο διάστημα ακόμα και πάνω από τα 6 ευρώ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λένε, είναι τέτοια η δυναμική αυτής της ελαιοκομικής χρονιάς, που οι τιμές της σεζόν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 1991, που η τότε Ελαιουργική είχε ανακοινώσει την περιβόητη τιμή των 1.360 δραχμών.
Ισπανική και ιταλική «πολιορκία»
Με την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου να φτάνει τη φετινή σεζόν τους 300.000 τόνους, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σοδειά, Ισπανοί και Ιταλοί δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να εισάγουν τον «πράσινο χρυσό».
Η Ιταλία αναμένεται να παράξει φέτος περίπου 200.000 τόνους ελαιολάδου, μια χώρα οι ανάγκες της οποίας καλύπτονται από περίπου 300.000 τόνους.
Αντίστοιχα, η Ισπανία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγικός παίκτης στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, έχει «καθίσει» επίσημα κάτω από τους 760.000 τόνους ελαιολάδου, τη στιγμή που παρήγαγε από 1,5 έως 2 εκατ. τόνους.