Μαζί με το επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Κλιματική αλλαγή και νέες τεχνολογίες”
Πραγματοποιήθηκε προχθές η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής που έχει οριστεί για τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και για το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Νέες Τεχνολογίες».
Στην Επιτροπή, με απόφαση δημάρχου, έχουν οριστεί οι: δρ. Βασιλάκης Κωνσταντίνος, καθηγητής, κοσμήτορας της Οικονομικής και Τεχνολογικής Σχολής Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Διονυσόπουλος Βασίλειος, προϊστάμενος του Τμήματος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, MSc στο «Επεξεργασία Πληροφορίας και Νευρωνικά Δίκτυα» από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου) και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ασημακόπουλος Φώτιος, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Καλαμάτας σε θέματα Ψηφιακής και Τεχνολογικής Αναβάθμισης του Δήμου Καλαμάτας, φυσικός, MSc στην «Επιστήμη Υπολογιστών», από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κατεύθυνση στα Ευφυή Συστήματα Αστικού Ιστού (Smart Cities) – συστημάτων Ευφυούς Γεωργίας και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παπαευσταθείου Βασίλειος, πολιτικός μηχανικός MSc «Αρχιτεκτονική / Πολεοδομία» στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων» στη Σχολή Τεχν. Εφαρμογών του ΕΑΠ, υποψήφιος διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Μάκιος Αθανάσιος, φυσικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, περιβαλλοντικός διευθυντής στην επιχείρηση «ΚΛΗΜΗΣ», υπεύθυνος για όλες τις διαδικασίες που αφορούν στα πρότυπα διαχείρισης ISO και περιβάλλοντος.
Η Επιτροπή ως προς τη διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων ενισχύεται με τους: πατέρα Σωτήριο Μαστέα, ιερέα και καθηγητή Πληροφορικής, με εργασιακή εμπειρία ως αναλυτής / προγραμματιστής και Contractor με ειδικότητα στις Βάσεις Δεδομένων, Πετρόπουλο Παναγιώτη, καθηγητή Πληροφορικής και πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών Καλαμάτας.
Κατά τη συνάντηση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή της δράσης αυτής που έρχεται να διαδεχτεί την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας, στις 2 Ιουλίου 2022.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματά του και όπως αυτό αποτυπώθηκε: Από τη μεγάλη συμμετοχή ομάδων και μαθητών από όλη την Ελλάδα – πάνω από 250 συμμετέχοντες σε 25 ομάδες. Από τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις διαδικτυακές παρουσιάσεις της εκπαιδευτικής περιόδους αλλά και κατά την τελική φάση, στην εκδήλωση στις 2 Ιουλίου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με το κοινό και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν φορείς και εταιρείες με τη στήριξή τους στη διοργάνωση.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της φετινής διοργάνωσης επισημαίνονται τα ακόλουθα: Η ημερομηνία διεξαγωγής ορίστηκε στις 12-13 Μαΐου 2023 και θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό.
Τοποθεσία διεξαγωγής για το επιστημονικό συνέδριο: υιοθετήθηκαν οι απόψεις για πραγματοποίησή του στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ή στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ενώ για το Φεστιβάλ Ρομποτικής η κεντρική πλατεία Καλαμάτας ή το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
Κατά τη διήμερη διεξαγωγή του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου θα αναπτυχθούν θεματικά τραπέζια, στα οποία οι ομιλητές θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στις ακόλουθες ενδεικτικές γενικότερες θεματικές ενότητες: κινητικότητα και μεταφορές, κτήρια και εγκαταστάσεις, ενέργεια – περιβάλλον, πολεοδομικός σχεδιασμός και αστικό περιβάλλον, ανθεκτικότητα της πόλης και σχετικές υποδομές, κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων, οικονομία και κοινωνία.
Θα παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στους συνέδρους της υβριδικής συμμετοχής τους, δηλαδή διά ζώσης αλλά και μέσω διαδικτύου. Μετά τη λήξη του συνεδρίου το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Ρομποτικής κατά το οποίο οι συμμετέχοντες μαθητές θα μπορούν να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες στους ακόλουθους τομείς:
Κατηγορία REGULAR: με ελεύθερη θεματολογία από παλαιότερους Πανελλήνιους ή Διεθνείς Διαγωνισμούς αλλά και Ολυμπιάδες Ρομποτικής.
Κατηγορία ΟPEN: με θεματολογία «Ευφυή Συστήματα για Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις».
Ανάπτυξη Πειραμάτων Φυσικής με ελεύθερη θεματολογία.
Επίσης, να παρακολουθήσουν, μέσω διαδικτύου, τις δημιουργίες άλλων απομακρυσμένων ομάδων από τον ελλαδικό χώρο και ενδεχομένως από το εξωτερικό, αλλά και να παρακολουθήσουν δια ζώσης τις εργασίες τις 2ης ημέρας, του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου, στην οποία θα πραγματοποιηθούν εξίσου ενδιαφέρουσες με την 1η ημέρα τοποθετήσεις, από εκπροσώπους Πανεπιστημίων, καθώς και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών και των ευφυών συστημάτων.
Το ενδιαφέρον των Πανεπιστημίων, των φορέων, ιδιωτικών εταιρειών αλλά και των μαθητών για την εν λόγω εκδήλωση, αποτυπώνεται σε υψηλό επίπεδο. Αναμένεται ότι κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου θα γίνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και παρουσιάσεις εργασιών, γόνιμοι διάλογοι και μεγάλη συμμετοχή του κοινού, συμπεριλαμβάνοντας τους συμμετέχοντες και τους οικείους τους, καθώς και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους.
Η προσπάθεια αυτή του Δήμου Καλαμάτας, της στήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας γενικότερα και των νέων της πόλης μας, αλλά και της καθοδήγησής τους μέσω της διπλής αυτής διοργάνωσης, καθώς και άλλων παρόμοιων δράσεων στις οποίες θα προβεί, θα επιτύχει απόλυτα στο σκοπό της, από τη στιγμή που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της πόλης.