Ακόμα ένα επεισόδιο του πολύκροτου σήριαλ για την ελιά Καλαμών και το Kalamata Olives αναμένεται να παιχτεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί πρόκειται να εκδικαστεί η νέα προσφυγή της Μεσσηνίας ενάντια στην απόφαση Γεωργαντά, που σε πλήρη αντιστοιχία με την απόφαση Αποστόλου εξομοιώνει το δέντρο της ελιάς Καλαμών (οπουδήποτε κι αν αυτό καλλιεργείται) με την εμπορική ονομασία Kalamata Olives.
Η εκδίκαση της προσφυγής των 12 φορέων από το νομό (μέσα σε αυτούς είναι και η Περιφέρεια) έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου και έρχεται σε μια εποχή που η τιμή παραγωγού υφίσταται μεγάλες πιέσεις, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι φέτος πλήττονται από τη μικροκαρπία λόγω και της ξηρασίας.
Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη τους προσφυγή οι φορείς από τη Μεσσηνία δικαιώθηκαν στο ΣτΕ, αλλά ήρθε η απόφαση Γεωργαντά να ενεργοποιήσει και πάλι τις προβλέψεις της περιβόητης απόφασης Αποστόλου.
Προχθές ολοκληρώθηκε η άσκηση παρεμβάσεων από φορείς όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις κατέθεσαν η ΠΕΜΕΤΕ η ΔΟΕΠΕΛ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ενόσω η πλευρά των εμπόρων διαφημίζει την αύξηση των εξαγωγών ελιάς, είναι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στο μεγάλο διαγωνισμό πώλησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας, που παραδοσιακά γίνεται πριν από τα Χριστούγεννα.
Όσον αφορά στη Λακωνία, υπάρχουν πληροφορίες πως γίνονται προσφορές σε μεγάλους παραγωγούς με ελιά στην αποθήκη, ακόμα και στην εξευτελιστική μέση τιμή των 60 λεπτών το κιλό, αν και η πλειοψηφία των αγροτών τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας καλύτερες τιμές την άνοιξη-καλοκαίρι.
Στην πρωτοπόρο από άποψη όγκου παραγωγής, Αιτωλοακαρνανία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι τιμές στο 200άρι της Καλαμών φτάνουν το ανώτερο στα 1,10 με 1,20 ευρώ ανά κιλό, φρενάροντας το όποιο κέρδος για χιλιάδες αγρότες.