Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο και τους ανθρώπους του πολιτισμού να ξεσηκώνονται πανελλαδικά, διεκδικώντας ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, με αιχμή του δόρατος την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολείων με τα απολυτήρια Λυκείου.
Οι διαδηλώσεις, οι καταλήψεις, οι παραιτήσεις και οι συναυλίες είναι οι μορφές πάλης που ακολουθούν οι καλλιτέχνες, έχοντας δίπλα τους τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Πολλοί απορούν που η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Διότι πολύ απλά, αυτό είναι το σχέδιό της, η υποβάθμιση του πολιτισμού και της τέχνης εν γένει, διότι ο πολιτισμός αμφισβητεί και ελέγχει την εκάστοτε εξουσία.
Όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ήταν το θέμα της εκδήλωσης “Πολιτισμός ή βαρβαρότητα;”, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με ομιλητές τη Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή Μεσσηνίας, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Θάνο Πολυμενέα-Λιοντήρη, συνθέτη και διδάσκοντα Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Βασίλη Φλώρο, καλλιτέχνη και λογοτέχνη.
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρώην πρόεδρος της πρώην ΔΕΠΑΚ, Τάσος Πολυχρονόπουλος.
Η Σία Αναγνωστοπούλου στην ομιλία της σημείωσε ότι απέναντι στην κυβέρνηση, που υποβάθμισε τα πτυχία των καλλιτεχνών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του πολιτισμού, στηρίζει τον πολιτισμό και μέσα από αυτόν στηρίζει την κοινωνία.
Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε μεγαλειώδεις τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον πολιτισμό και πρόσθεσε ότι κάνουν μια προσπάθεια να ταρακουνήσουν και να αφυπνίσουν μια ολόκληρη κοινωνία. Επίσης, σημείωσε ότι ο πολιτισμός δεν είναι ένα ζήτημα με θεματικό χαρακτήρα, αλλά διατρέχει και διαποτίζει το σύνολο της κοινωνικής ζωής.
Ο Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης τόνισε ότι είναι καιρός πια να βρεθεί μια λύση σε ό,τι αφορά τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών. Όπως είπε, υπάρχουν διάφορες προτάσεις, κάθε μία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, πρέπει όμως να μπουν σε διαβούλευση.
Επίσης, σχολίασε ότι ενώ ο πολιτισμός χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας, στην πραγματικότητα το κράτος δαπανά για τον πολιτισμό ελάχιστα χρήματα, από το 0,3 μέχρι το 0,6 του κρατικού προϋπολογισμού, και στα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν πόροι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τέλος, ο Βασίλης Φλώρος παρουσίασε τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του πολιτισμού καταδικάζοντας τις πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρεμβάσεις και από εκπροσώπους πολιτιστικών σχημάτων στην Καλαμάτα, τα οποία έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα.
Α.Π.