«Κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα» λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης στη Μεσσηνία, σε ό,τι αφορά την εξεύρεση προσωπικού, με πολλές επιχειρήσεις να έχουν βάλει από τώρα σχετικές αγγελίες. Έλλειψη καταγράφεται στο σύνολο των ειδικοτήτων, από την πιο απλή έως την πιο εξειδικευμένη.
Πέρυσι καταγράφηκε έλλειψη του προσωπικού που απαιτούνταν κατά 23% στον κλάδο των ξενοδοχείων. Συνολικά το 2022 δεν καλύφθηκαν 60.225 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες στο οργανόγραμμα των ξενοδοχείων, έναντι 53.249 το 2021.
Το πρόβλημα είναι γενικότερο τα τελευταία χρόνια σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό της έντασής του είναι ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος με πολυτελείς μονάδες σε Κω και Χαλκιδική βρέθηκε στην Καλαμάτα και έκανε συνεντεύξεις για πρόσληψη προσωπικού σε πάνω από 11 βασικές ειδικότητες.
Οι δε ξενοδόχοι του Ρεθύμνου ετοιμάζονται να φέρουν εργαζομένους από το Βιετνάμ.
Όλοι ψάχνουν προσωπικό
Την Κυριακή που μας πέρασε στελέχη του ομίλου Βlue Lagoon Group Greece, που διαχειρίζεται 7 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κω και Χαλκιδική, επί οκτώ ώρες πραγματοποίησε συναντήσεις στο ξενοδοχείο Elite για εξεύρεση προσωπικού. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε σχετική αγγελία που είχε αναρτήσει: «Ο όμιλος εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν 2023 αναζητά συνεργάτες με όρεξη, εμπειρία και αγάπη προς τον τουρισμό για να ενταχθούν στην ομάδα μας.
Διαθέσιμες θέσεις εργασίας: Μάγειρες Α’, Β’, Γ’, Ζαχαροπλάστες Α’, Β’, Γ’, Sous-Maitre, Sous-Chef, Captain, Bartenders, Σερβιτόροι/ες και Βοηθοί για Εστιατόριο / Bar, Καμαριέρες, Καθαρίστριες, Υποδοχή, Γκρουμ, Security / Ναυαγοσώστες, Βοηθός Αποθήκης».
Μάλιστα, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου διοργανώνει παρόμοιες συναντήσεις σε Τρίπολη, Πάτρα, Κόρινθο, Λάμια, Λειβαδιά και Βόλο, με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση προσωπικού για τις μονάδες τους.
Σύμφωνα με όσα μάθαμε, αρκετοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ομίλου και προσήλθαν στη συνάντηση για συνεντεύξεις.
Από την άλλη πλευρά, ιδιοκτήτες καταλυμάτων και καταστημάτων εστίασης στη Μεσσηνία ξέρουν ότι φέτος θα είναι από τις πιο δύσκολες χρονιές από θέμα προσωπικού.
Ήδη έχουν ξεκινήσει να αναζητούν εναγωνίως προσωπικό και είναι χαρακτηριστική η αγγελία που δημοσιεύθηκε αυτές τις μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κατάστημα εστίασης σε τουριστική περιοχή της Μεσσηνίας: «Ζητούνται άτομα που έχουν όρεξη για δουλειά για το πόστο της κουζίνας. Γνώση μαγειρικής σε επίπεδο “ξέρω να φτιάξω αυγό”. Τα υπόλοιπα θα σας τα μάθουμε εμείς… Όρεξη θέλουμε να υπάρχει»!
Πιο δύσκολα φέτος
Εργαζόμενη στο χώρο του τουρισμού στην Καλαμάτα τόνισε ότι φέτος τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τα ξενοδοχεία και την εστίαση, καθώς η προσφορά εργαζομένων είναι πολύ μικρή.
Όπως σημείωσε, κατά την εκτίμησή της, το κακό ξεκίνησε από την πρώτη οικονομική κρίση και συνεχίζεται τώρα που βιώνουμε τη δεύτερη, καθώς κάποιες επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία να ξεχειλώνουν τα ωράρια των εργαζομένων, να μη δίνουν στους εργαζομένους τα φιλοδωρήματα και να ζητούν όλο και περισσότερη δουλειά, με μικρές αμοιβές, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού είτε να φύγουν για το εξωτερικό είτε να αλλάξουν επάγγελμα.
«Ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, δεν υπολογίζουν καθόλου αυτό τον κλάδο εργασίας στα σχέδιά τους, καθώς πιστεύουν ότι θα “ξεπατώνονται” στη δουλειά και δε θα αμείβονται όπως πρέπει», μας είπε.
Γι’ αυτό και στη Μεσσηνία έχουν κατατεθεί προτάσεις από φορείς για αλλοδαπούς εργαζομένους. Κάτι που το Ρέθυμνο μάλλον θα κάνει από φέτος πράξη, καθώς συζητείται έντονα από τους εκεί ξενοδόχους η απασχόληση εργαζομένων από το Βιετνάμ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 2.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό, από το Βιετνάμ, πλήρως εκπαιδευμένοι, είναι διαθέσιμοι για εργασία στην Ελλάδα, πλην όμως χρειάζεται συμβόλαιο εργασίας 2 ετών λόγω κόστους αεροπορικών εισιτηρίων και εθνική visa.
Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων έστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, ζητώντας να γίνει επαναφορά του επιδόματος εργασίας στα προ μνημονίων επίπεδα.
Της Βίκυς Βετουλάκη