Σύμφωνα με το διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη
Μεγάλη αύξηση, της τάξης του 4,9%, στους θανάτους καταγράφηκε στη χώρα μας το 2020, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, το 2020 έχασαν τη ζωή τους 131.0251 πολίτες στη χώρα μας (66.162 άντρες και 64.863 γυναίκες), ενώ το προηγούμενο έτος είχαν πεθάνει 124.954 άτομα (63.079 άντρες και 61.875 γυναίκες).
Τα καρδιολογικά προβλήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, από καρδιά έχασε τη ζωή του το 2020 το 23,9% των πολιτών στην Ελλάδα. Παράλληλα, τα εγκεφαλικά αποτελούν το 9,9% των θανάτων. Επειδή και οι δύο αιτίες συνδέονται με προβλήματα στο κυκλοφορικό, αθροιστικά από καρδιαγγειακές νόσους έχασαν τη ζωή τους 45.741 ασθενείς.
Μιλώντας σχετικά ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, μας τόνισε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, και στη Μεσσηνία οι θάνατοι από καρδιολογικά προβλήματα βρίσκονται στην πρώτη θέση.
Κι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή «έχουμε εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή, ενώ προσθετικά λειτουργούν και τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της χώρας. Η δε ανεργία αποτελεί ένα συμβάν που προκαλεί στρες και το στρες συνδέεται με την καρδιοπάθεια, ενώ προκύπτουν και άλλα ζητήματα λόγω των οικονομικών δυσκολιών.
Αυτή την εποχή πολλοί άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φάρμακα ή να πάνε στο γιατρό τους. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στις καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ελλάδα και το κόστος για την κοινωνία είναι πολύ υψηλό».
Συμπλήρωσε, δε, ότι τα σοβαρά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από μόνα τους ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας.
Από την άλλη πλευρά, «περίπου 60.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Η αναλογία εγκεφαλικών στη χώρα μας ανά 100.000 πληθυσμού είναι γύρω στα 500 ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός είναι περίπου 350-400», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, καθηγητής Νευρολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Συμμαχίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Πρόσθεσε δε ότι, όπως σχεδόν σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων, «έτσι θα έπρεπε να υπάρχει και μονάδα εγκεφαλικών επεισοδίων».
Σχεδόν ένας στους τέσσερις πεθαίνει από καρκίνο
Η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου το 2020 ήταν ο καρκίνος, καθώς συνολικά έχασαν τη ζωή τους 30.829 συνάνθρωποί μας. Στατιστικά αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις (23,5%) πέθανε από κάποιου τύπου νεόπλασμα.
Τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ), σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση στη φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα περιορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ανάμεσά τους είναι η συρρίκνωση του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια έπειτα από τις διαδοχικές δημοσιονομικές περικοπές λόγω των μέτρων λιτότητας, η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και εθνικού μητρώου καρκίνου, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τα κενά στην ιατρική εκπαίδευση στην ογκολογία.
Ανεπαρκής, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι και ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, όπως και τα υλικά που απαιτούνται για την άρτια παροχή υπηρεσιών ογκολογίας.
Α.Π.