Στην Ευρώπη απολαμβάνουμε μια ποιοτική ζωή με απεριόριστη πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά. Έχουμε αναρωτηθεί, όμως, πώς παράγονται αυτά τα αγαθά που αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε και στο τέλος τα πετάμε;
Πόσο κοστίζει στην οικονομία μας και στον πλανήτη μας, αφού, αν συνεχίσουμε να παράγουμε και να καταναλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι το 2050 θα έχουμε εξορύξει πέντε φορές περισσότερους φυσικούς πόρους απ’ ό,τι σήμερα;
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η φύση δε θα μπορεί να αναπληρώσει τους φυσικούς πόρους που έχουμε αποσπάσει και θα βρεθούμε μπροστά σε ελλείψεις και σε εκτόξευση του πληθωρισμού.
Ήδη κάθε χρόνο μειώνεται το διάστημα που η φύση έχει τη δυνατότητα αναπλήρωσης. Με απλά λόγια, δανειζόμαστε από τη φύση και κάποια στιγμή αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποτρέψει αυτή την καταστροφή, από το 2015 ήδη προετοιμάζει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, την κυκλική. Τι είναι, όμως, η κυκλική οικονομία και πώς μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας;
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη νέα αυτή οικονομία (αφού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης, η κυκλική οικονομία έχει τη δυνατότητα να παράγει καθαρό οικονομικό όφελος 1,8 τρισ. ευρώ, να αποφέρει περισσότερες από ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου), συνδιοργάνωσαν με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Europe Direct Πελοποννήσου εκδήλωση για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας και τον περιορισμό των αποβλήτων.
“Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία στην Ευρώπη” δήλωσε στο χαιρετισμό του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. “Όμως, εδώ και αρκετά χρόνια τα επιτεύγματα αυτά δεν είναι δεδομένα και η Ευρώπη καλείται να αναπροσαρμοστεί, ώστε να εξακολουθήσει να παρέχει τα ίδια στους πολίτες της, αλλά υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών” συνέχισε, αφού η οικονομική δυσπραγία είναι και η αιτία που τροφοδοτείται η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
“Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση είναι οι αναπτυξιακοί πυλώνες της Ευρώπης αλλά η μετάβαση αυτή πρέπει να είναι και δίκαιη για όλους” κατέληξε ο κ. Τσουτσοπλίδης.