Ομόφωνα ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, που συνεδρίασε προχθές υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τη χρηματοδότηση εκπόνησης δύο μελετών με αντικείμενο την επανάκαμψη της σηροτροφίας στην Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, το Σώμα ενέκρινε την εκπόνηση, αφ’ ενός, πιλοτικού προγράμματος τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων πρακτικών σηροτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και, αφ’ ετέρου, στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της σηροτροφίας στην Περιφέρεια.
Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται με τον ΣΚΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμων Ενδυμάτων), αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιδιώκοντας να επανακάμψει η σηροτροφία στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Στην προοπτική της σχεδιαζόμενης δράσης περιλαμβάνεται η συμβολαιακή καλλιέργεια της μουριάς, ενώ προβλέπονται και επιδοτήσεις για το προϊόν, όπως και πενταετής οικονομική στήριξη για τους μωρεώνες μέχρι να αρχίσουν τα δέντρα αυτά να αποδίδουν.
Σχετικά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε σημειώσει πρόσφατα ότι «θα χρησιμοποιηθούν τα ήδη υφιστάμενα εργαλεία για τη στήριξη της δραστηριότητας στις περιοχές που ενδείκνυνται, κατά βάση σε Λακωνία και Μεσσηνία».
Όπως τονίστηκε, βασικός παράγοντας για τη δημιουργία και παραγωγή αυτού του τύπου των προϊόντων είναι η ανάπτυξη ενός νέου “οικοσυστήματος”, με επανασχεδιασμό της όλης λειτουργίας της παραγωγικής αλυσίδας του κλάδου. Στο νέο αυτό “οικοσύστημα” ο τομέας παραγωγής πρώτων υλών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Υπογραμμίστηκε δε ότι το μετάξι είναι ένα κατ’ εξοχήν αειφόρο, καθαρό και ευγενές προϊόν, απολύτως κατάλληλο από μόνο του -ή και με προσμίξεις με άλλες κλωστοϋφαντουργικές ίνες- για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η αύξηση της διεθνούς ζήτησης για μεταξωτά νήματα και υφάσματα εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, διότι, ειδικά στην Ευρώπη, αυτή η πρώτη ύλη είναι απαραίτητη για κατασκευή υψηλής προστιθέμενης αξίας και αειφόρων προϊόντων.
Ταυτόχρονα, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, η παγκόσμια παραγωγή μεταξιού δε δύναται να ανταποκριθεί επαρκώς τους ρυθμούς αύξησης της διεθνούς ζήτησης. Αποτέλεσμα των ανωτέρω δύο παραγόντων είναι η πολύ σημαντική και σταθερή αύξηση των τιμών μεταξιού κατά την τελευταία δεκαετία.
Η Ελλάδα είχε παραγωγή μεταξιού στο παρελθόν στον Έβρο και στην Πελοπόννησο -κυρίως δε στη Μεσσηνία. Στο Σουφλί γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να επανασυσταθεί ο κλάδος παραγωγής μεταξιού (αγροτικός και βιομηχανικός τομέας) και ήδη εξελίσσεται ικανοποιητικά ένα τοπικό παραγωγικό δίκτυο.