1. Οι μέρες που διαβαίνουν είναι μέρες θλίψης, πένθους και οργής για την τραγωδία στα Τέμπη. Οι άλλες ειδήσεις αποκτούν δευτερεύουσα σημασία. Μία, όμως, από αυτές δεν πρέπει να την προσπεράσουμε ασχολίαστη. Πρόκειται για την πανηγυρική αθώωση της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Μιας γενναίας και έντιμης δικαστικής λειτουργού που κυνηγήθηκε και προπηλακίστηκε από «άριστους» σκευωρούς, επειδή έπραξε το καθήκον της, ελέγχοντας το μέγα σκάνδαλο της Novartis στην Ελλάδα.
2. Οι μέθοδοι που ακολούθησε η φαρμακευτική εταιρεία για να κερδοσκοπεί σε βάρος κρατών και ασφαλισμένων είναι γνωστές. Μεταξύ άλλων, ήταν οι δωροδοκίες πολιτικών, ιδίως υπουργών Υγείας. Η έρευνα σε βάρος της ξεκίνησε από τις ΗΠΑ για αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα. Η Novartis παραδέχθηκε τις παρανομίες και συμβιβάστηκε, πληρώνοντας τεράστια ποσά. Το FBI κατά την έρευνά του διαπίστωσε «παράτυπες» σχέσεις της Novartis με πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, πρώην υπουργούς Υγείας, υπαλλήλους, γιατρούς και ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές. Μεταξύ των γιατρών που εισέπραξαν εμβάσματα από τη Novartis ήταν και ο σύζυγος της τότε εισαγγελέως διαφθοράς κας Ράικου, αρμόδιας να ερευνήσει το σκάνδαλο (!). Η οποία, τελικά, παραιτήθηκε από τη θέση της και αντικαταστάθηκε από την κα Τουλουπάκη.
3. Όταν αυτή ξεκίνησε την έρευνα και από τα έγγραφα του FBI προσέκρουσε σε ονόματα πολιτικών, ως όφειλε κατά το Σύνταγμα, έστειλε το φάκελο στη Βουλή. Η Βουλή ανέπεμψε τη δικογραφία στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, ώστε να κριθεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άσκηση ποινικής δίωξης για δωροληψία ή απιστία από κάποιον πολιτικό. Τελικά, ασκήθηκε δίωξη κατά του Α. Λοβέρδου και προανάκριση κατά Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου. Για τους υπόλοιπους η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Η κα Τουλουπάκη δέχθηκε έναν αμείλικτο πόλεμο από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, τα κόμματά τους και τα συστημικά ΜΜΕ. Απειλές, ψέματα και συκοφαντίες, επειδή έπραξε το αυτονόητο καθήκον της, για μην «κουκουλωθεί» η υπόθεση και οι υπόλογοι, που ζημίωσαν τη χώρα (3) δισ. ευρώ.
4. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019, ωμά και αδίστακτα, αναβάθμισε τον πόλεμο κατά της κας Τουλουπάκη. Αρχικά επιχείρησε να αφαιρεθεί η δικογραφία από αυτήν και να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή. Η ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών αρνήθηκε και με μεγάλη πλειοψηφία έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να διατηρηθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αφού απέτυχε αυτή η προσπάθεια, κατήργησε (!) με νόμο την Εισαγγελία Διαφθοράς, που ιδρύθηκε το 2014, ώστε να αφαιρεθεί η δικογραφία με αυτό τον τρόπο από την Ελ. Τουλουπάκη. Τόσο ωμά και αντιθεσμικά! Οι νέοι αρμόδιοι εισαγγελείς έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο για τους (3) «ύποπτους» υπουργούς, παρότι βρέθηκαν τεράστια ποσά στους λογαριασμούς τους, «αδιευκρίνιστης» προέλευσης(!).
5. Ενώ, όμως, εκκρεμούσε η υπόθεση, νέες ωμές παρεμβάσεις ήρθαν στο προσκήνιο: ο υπουργός Τσιάρας και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έγιναν «δικαστές» και αποφάνθηκαν ότι η υπόθεση «πρέπει να πάει στο αρχείο». Ο Γεωργιάδης δήλωνε πως «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή». Ο προϊστάμενος της Τουλουπάκη, Ι. Αγγελής, αρνιόταν στη Βιέννη να παραλάβει έγγραφα και στοιχεία από το FBI. Τελικά, για το σκάνδαλο Novartis δεν παραπέμφθηκε κανένας. Ούτε γάτα ούτε ζημιά! Άρχισε, όμως, η εκδίκηση και το κυνηγητό της γενναίας κας Τουλουπάκη, των βοηθών της και των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν με στοιχεία το σκάνδαλο:
– Μηνύσεις για δήθεν «σκευωρία» και «κατάχρηση εξουσίας», αλλεπάλληλα πειθαρχικά εναντίον των εισαγγελέων, από τα οποία απαλλάχθηκαν, αγωγές από τη Ράικου και το σύζυγό της που απορρίφθηκαν.
-Δίωξη κατά της κας Τουλουπάκη από τον έναν εκ των δυο αντιεισαγγελέων του Α.Π. (παρότι ο άλλος πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη!) και μια διάτρητη ανάκριση, που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια.
6. Τελικά, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (1/7/2022) απάλλαξε τους 3 δημοσιογράφους (Βαξεβάνη, Παπαδάκου, Φιλιππάκη), διέλυσε το κυβερνητικό αφήγημα περί «σκευωρίας», επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του σκανδάλου Novartis και τη νομιμότητα στις ενέργειες διερεύνησης εκ μέρους της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Παρέπεμψε, δε, με οριακή πλειοψηφία σε δίκη την κα Τουλουπάκη και τον κ. Παπαγγελόπουλο, για άσχετα όμως με τη Novartis αδικήματα. Τότε η κα Τουλουπάκη δήλωσε: «Η πίστη μου είναι ακλόνητη. Η πλήρης δικαίωση θα έρθει. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι θα λάβουν τη θέση που τους αναλογεί. Γιατί το άδικο δεν ευλογείται».
7. Η αθωωτική (με μεγάλη πλειοψηφία) απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, όντως τη δικαίωσε, όπως και η πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας. Επιβεβαιώνοντας τη ρήση του άφοβου, παρά τις ποικίλες πιέσεις, ανακριτή στην υπόθεση Λαμπράκη, Χρ. Σαρτζετάκη, ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς πρέπει να πατήσουν επί όφεων και σκορπίων». Αλλά και πόσο δίκιο είχε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, όταν πρόσφατα είπε: «Ζούμε μέρες σκοτεινές, η Δικαιοσύνη πρέπει να βάλει στοπ στις κρατικές αυθαιρεσίες».
Σήμερα και στο μέλλον το όνομα της κας Ελένης Τουλουπάκη θα αναφέρεται ως παράδειγμα γενναίου, έντιμου και αδέκαστου εισαγγελέως. Η Δικαιοσύνη δε, θα είναι όρθια και θα χαίρει την εκτίμηση των πολιτών, όταν υπάρχουν όρθιοι δικαστικοί λειτουργοί.
Του Βασίλη Θ. Αμανατίδη