Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός καλεί τόσο τους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου όσο και την ελληνική κυβέρνηση να το υιοθετήσουν ή να το εντάξουν στη μεταξύ τους συμφωνία
Το Parthenon Project, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσβλέπει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανακοινώνει την προτεινόμενη «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας» για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και τη δημιουργία ενός κοινού ιδρύματος μεταξύ των δύο χωρών.
Το Parthenon Project, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, καλεί τόσο τους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου όσο και την ελληνική κυβέρνηση να το υιοθετήσουν ή να το εντάξουν στη μεταξύ τους συμφωνία, καθώς επιτρέπει και στα δύο μέρη να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν έρθει ακόμα σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διακομματική ομάδα Parthenon Project καλεί τους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου, σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, και την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσουν μια «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας»-ορόσημο.
Το Parthenon Project προτείνει την ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος ως μέρος της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς όφελος των μελλοντικών γενεών.
Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα θα συσταθεί με ένα διοικητικό όργανο αποτελούμενο από ισάριθμους διορισμένους αξιωματούχους από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.
Θα προσελκύσει υποστηρικτές και δωρητές από όλο τον κόσμο για να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα υποτροφιών, ανταλλαγών φοιτητών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και επιχορηγήσεις για μουσεία και στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, της αλλαγής χρήσης και της ανακαίνισης της Πινακοθήκης Duveen του Βρετανικού Μουσείου ως νέας Ελληνικής Πινακοθήκης, και της ανακαίνισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Οι δύο χώρες θα «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» σχετικά με την ιδιοκτησία, ενώ η συμφωνία θα μπορούσε να προχωρήσει σύμφωνα με τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963. Η προτεινόμενη συμφωνία πολιτιστικής εταιρικής σχέσης θα μπορούσε να παραδοθεί εντός του τρέχοντος νομικού πλαισίου.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επανενωθούν στην Αθήνα με δημοφιλή ελληνικά έργα τέχνης που θα προσφερθούν στο Βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις.
Τα αντικείμενα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας θα μπορούσε να περιλαμβάνουν τη Μάσκα του Αγαμέμνονα ηλικίας 3.600 ετών, το Παιδί του Κριτίου και αντικείμενα από το Μουσείο της Ακρόπολης που χρονολογούνται από την περίοδο πριν από την κατασκευή του Παρθενώνα.
Ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Project Parthenon, είπε: «Eνα ζήτημα αιώνων απαιτεί μια νέα λύση. Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πιο στενοί σύμμαχοι και πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση είναι μια αυθεντικά αμοιβαία επωφελής συμφωνία».
Ο Στέφεν Φράι, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, δήλωσε: «Η ιστορία έχει δείξει ότι η καλή πίστη, η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός μπορούν, με χρόνο και υπομονή, να άρουν τα πιο δυσεπίλυτα εμπόδια και να επιτύχουν τις πιο αδύνατες ανακαλύψεις στις ανθρώπινες υποθέσεις. Ο Τζορτζ Οσμπορν έχει δείξει πραγματική προθυμία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο μέσα από αυτό το έπος των 200 ετών».
Πηγή: Η Καθημερινή