Ενώθηκαν οι φωνές για διερεύνηση και απόδοση ευθυνών
Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε χθες, Πέμπτη 16 Μαρτίου, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της χώρας, έπειτα από την 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν νωρίτερα οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Σε τοπικό επίπεδο, κινητοποίηση με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, συνταξιούχων, φοιτητών και εκπροσώπων τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία.
Κατά τη συγκέντρωση του πλήθους επί της οδού Αριστομένους τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 θυμάτων, ενώ λίγο αργότερα το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης. Όπως σημείωσε, η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες μέρες πενθεί και απαιτεί απόδοση ευθυνών και διαφάνεια. «Να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να βοηθήσει η Πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση όλων των πολιτών», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι συλλογικό αίτημα είναι όχι μόνο οι ασφαλείς και ποιοτικές συγκοινωνίες, αλλά και οι ασφαλείς χώροι εργασίας για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές».
Ακολούθως, ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, μιλώντας για το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για ένα καλά προδιαγεγραμμένο σχέδιο με σκοπό την αχρήστευση των δημόσιων υπηρεσιών και το ξεπούλημα στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Αποτελώντας τη φωνή των τοπικών δημόσιων υπαλλήλων, ο ίδιος ανέφερε ότι «σύσσωμος ο εργατικός κόσμος ζητά δικαιοσύνη, εις βάθος διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».
Εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Αντώνης Τσώνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι δε θα επιτραπεί στην κοινωνία να οδηγηθεί στη λήθη από την αδιαφάνεια, τη συγκάλυψη και τη μετάθεση ευθυνών. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε για σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας η Αγγελική Ταυλαρίου. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «το “όλοι φταίμε” δεν είναι σεβασμός στους νεκρούς. Σεβασμός στους νεκρούς είναι νa ακουστεί όλη η αλήθεια, νa αποδοθεί η δικαιοσύνη και να μην ξεχάσουμε».
Κλείνοντας, η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Χρυσάνθη Μάλλιου, σημείωσε: «Διεκδικούμε τη διαλεύκανση του εγκλήματος, την απόδοση ευθυνών», ενώ πρόσθεσε ότι διεκδίκηση του σωματείου είναι να σταματήσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών.
Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας
Αποχή καθηκόντων και σιωπηρή διαμαρτυρία
Συμμετέχοντας στη χθεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, απέχοντας από τα καθήκοντά τους, αλλά και τηρώντας σιωπηρή διαμαρτυρία το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κ. Μαργέλης, σημείωσε: «Οι δικηγόροι της Καλαμάτας κραυγάζουμε με τη σιωπή μας ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων», για να προσθέσει ότι «είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Είναι καιρός πλέον οι παρεξηγημένες φράσεις “να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο” και “να λάμψει η αλήθεια” να αποκτήσουν την ορθή νοηματική τους διαπίστωση».
Της Χριστίνας Μανδρώνη
Μεγάλη κινητοποίηση παρά τη βροχή από Συνδικάτα μαθητές και φοιτητές
Μπορεί η χθεσινή συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσαν τα Συνδικάτα να έγινε υπό βροχή, όμως αυτό δεν πτόησε τους συμμετέχοντες, που έδωσαν δυναμικό «παρών».
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου, απ’ όπου με πορεία έφτασαν στο νότιο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας. Εκεί έγιναν ομιλίες, ενώ η πορεία συνεχίστηκε.
Μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Ειδικής Εκπαίδευσης – Ειδικής Αγωγής, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, o Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η Συντονική Επιτροπή Μαθητών Καλαμάτας, καθώς και φοιτητές.
Κατά τις ομιλίες κύριο μέλημα ήταν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ οι ομιλητές ζήτησαν από τους εργαζομένους να ενταχθούν στα Σωματεία, να τα δυναμώσουν και δυναμικά να κερδίσουν όσα τους αξίζουν.
Κεντρικό σύνθημα ήταν «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», ενώ έκαναν γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Π.Μπ.
Κυπαρισσία
Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία φορέων – Δίωρη στάση εργασίας καταστημάτων
Φορείς της Τριφυλίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στην Κυπαρισσία και ακολούθως πορεία σε δρόμους της πόλης. Παράλληλα, πολλά καταστήματα έκλεισαν στις 12.00 το μεσημέρι συμμετέχοντας στη δίωρη στάση εργασίας του Εμπορικού Συλλόγου.
«Η ασφάλειά μας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής συμπιέζεται στα όρια της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δε μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί κόστος, η αξιοπρέπεια θα βρίσκεται μεταξύ πλειστηριασμών, αυξήσεων-ψίχουλα, που θα αναγκάζεσαι να κόβεις από τις βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν για ζωή με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής. Με μεγαλύτερη ορμή, πιο πολλοί, πιο αποφασισμένοι! Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων και οι τραγικές καταστροφές που έβαλαν τη σφραγίδα τους επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν “μεσσίες”! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας! Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί! Να δυναμώσει ο αγώνας για: Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς. Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας», τονίστηκε από τους διοργανωτές της αγωνιστικής κινητοποίησης, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων Μεσσηνίας και την Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου