Το λες και κατάντια… οι μαθητές να καθαρίζουν μνημείο
Για δράση καθαρισμού της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας ενημερωθήκαμε από σχετικό δελτίο Τύπου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές, που υλοποιούν το πρόγραμμα «Το Κάστρο της Καλαμάτας: αφουγκράζομαι την ιστορία του», καθάρισαν το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννου στους πρόποδες του κάστρου.
Για το συγκεκριμένο μνημείο έχουμε γράψει δεκάδες φορές, με τους αρμοδίους όμως να αδιαφορούν, έτσι φτάσαμε στο σημείο μαθητές να καθαρίζουν μνημείο. Μάλιστα, στο δελτίο Τύπου αναφέρουν σε ένα σημείο: «Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ναός επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί απαράδεκτη. Κάθε λογής σκουπίδια ήταν πεταμένα στο εσωτερικό του και, επειδή είχαν χρόνια να μαζευτούν, σχημάτιζαν ένα μεγάλο σωρό. Πέτρες και κλαδιά δέντρων είχαν πέσει μέσα. Στους τοίχους γραμμένα συνθήματα. Τοιχογραφίες κατεστραμμένες. Με δυο λόγια, εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης. Αναλάβαμε δράση, φορέσαμε γάντια, πήραμε σακούλες και προχωρήσαμε στον καθαρισμό του ναού.
Τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν μέσα από το ναό, αλλά και από τον περιβάλλοντα χώρο, ήταν πάρα πολλά.
Νιώσαμε μεγάλη απογοήτευση για την εικόνα που παρουσίαζε το μοναδικό αυτό μνημείο της πόλης, ένα ιστορικό και εκκλησιαστικό κόσμημα. Αναρωτηθήκαμε γιατί ο χώρος αυτός δεν έχει περίφραξη για να μην μπορεί να εισέρχεται τα βράδια κανείς. Γιατί δε γίνεται ένα στέγαστρο για να προφυλάξει το ναό από φερτά υλικά και από τα καιρικά φαινόμενα που τον καταστρέφουν; Γιατί, τέλος, δε συντηρούνται το εσωτερικό του ναού και οι τοιχογραφίες που βρίσκονται εκεί; Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να ακούσουν τη φωνή μας και να αναλάβουν κι εκείνοι δράση για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου αυτού».
Θεωρούμε σημαντικό να υπάρχουν Περιβαλλοντικές Ομάδες στα σχολεία και, φυσικά, είμαστε υπέρ του εθελοντισμού, όμως το να φτάνουμε στο σημείο μαθητές να καθαρίζουν ένα μνημείο και να καταλήγουν στα συμπεράσματα που αναφέραμε πιο πάνω, το θεωρούμε τουλάχιστον κατάντια.
Π.Μπ.