Με αφορμή την εθνική μας επέτειο και έπειτα από πρόσκληση της δημάρχου Οιχαλίας, Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, ο υποψήφιος βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Σπύρος Πώρος, παρευρέθη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου και συγκεκριμένα στο Άνω Δώριο, όπου τίμησε με τη σειρά του τους ήρωες προγόνους και την ιστορία!
Όπως σημειώνει ο ίδιος από την πλευρά του: «Το πιο εντυπωσιακό ήταν το έκδηλο ενδιαφέρον των κατοίκων και η ανησυχία τους όσον αφορά στην επέκταση του άρθρου 20 “Παράρτημα” του Ν. 4056 για “Καθαρισμό Οικόσιτων Ζώων και Πτηνών στις πόλεις και τα χωριά”. Δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες να ορίσουν ποια χωριά μπορούν να έχουν οικόσιτα, τον αριθμό τους και τα κριτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ΦΕΚ 56573/22.02.2023 από την Περιφέρεια Κρήτης. Έναν ολόκληρο νομό, όπως του Λασιθίου, επί της ουσίας τον καταστέλλει κτηνοτροφικά με τρομερές συνέπειες στην τοπική κοινωνία στο όνομα της ανάπτυξης και της καθαριότητας.
Συγκεκριμένα ζητούνται μέτρα όπως:
Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των οικόσιτων ζώων και πτηνών θα πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους:
•Θα είναι σταθερής κατασκευής και χωρητικότητας ανάλογης με το είδος και τον αριθμό των σταυλιζόμενων ζώων ή πτηνών. Στάβλοι κατασκευασμένοι με πρόχειρα υλικά πρέπει να αποκλείονται.
•Για τους χοίρους, τα ιπποειδή και κουνέλια, το δάπεδο θα είναι από αδιαπότιστο υλικό (τσιμέντο) και σχετικά λείο, και θα γίνεται σωστή αποστράγγιση ούρων και νερών, σε περιπτώσεις πλύσεως αυτών θα αποχετεύονται σε νόμιμους βόθρους. Όταν χρησιμοποιείται θερμή στρωμνή (για τα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα), αυτή μπορεί να απομακρύνεται κατευθείαν στους αγρούς. Θα καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε το δάπεδο να διατηρείται με κάθε μέσο στεγνό. Απαγορεύεται η ροή βιολογικών και λοιπών υγρών έξω από το χώρο σταυλισμού των ζώων ή πτηνών.
•Οι επιφάνειες των τοίχων θα είναι λείες και θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται ή αν είναι αδιαπότιστες, θα πλένονται τακτικά ώστε να διατηρούνται καθαρές.
•Στα ανοίγματα των τοίχων θα είναι μονίμως τοποθετημένο συρματόπλεγμα No 16.
•Οι φάτνες και οι ποτίστρες θα είναι κατά προτίμηση από αδιαπότιστο υλικό με λείες εσωτερικές επιφάνειες, ώστε να μπορούν να καθαρίζονται.
•Η κόπρος των χοίρων, βοοειδών, ιπποειδών και κουνελιών θα συγκεντρώνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα σε κοπροσωρό. Ο κοπροσωρός θα έχει δάπεδο, από τσιμέντο υπερυψωμένο, ώστε να μην επηρεάζεται από τα γύρω επιφανειακά νερά, με κατάλληλη κλίση, για τη στράγγιση των υγρών σε βόθρο και θα καλύπτεται με στέγαστρα για να μην επηρεάζεται από τα νερά της βροχής, εφόσον το στέγαστρο αυτό κρίνεται απαραίτητο από την αρμόδια επιτροπή.
Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα προτάσεων που θα πρέπει να ακολουθηθούν χωρίς φυσικά το ΦΕΚ και ο σχετικός νόμος να διευκρινίζει πού θα βρεθούν τα χρήματα να δοθούν από τους ανθρώπους, για να καταστήσουν όλες τις άνω αλλαγές ικανές να υλοποιηθούν.
Κάτι παρόμοιο στο Νομό Μεσσηνίας θα είχε ολέθριες συνέπειες του γεωργικού-κτηνοτροφικού τομέα, ο οποίος διασυνδέεται με την περιφερειακή οικονομία μέσω της εξωγενοποίησης των γεωργικών συστημάτων, που έχει ως αποτέλεσμα το υποσύστημα της περιφερειακής οικονομίας.
Η αγροτική οικονομία & ανάπτυξη έχει αξία όταν το κράτος βρίσκεται δίπλα στους πολίτες σε όλα τα επίπεδα και δεν τους θέτει νόμους/τιμωρία, δε βουλιάζει την τοπική παραγωγή και δεν αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών αστραπιαία.
Η επίθεση του καπιταλισμού στην πολιτική δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Στόχος και σκοπός να δίνουμε λύση στα προβλήματα και όχι να δημιουργούμε νέα!».