Ο Έλληνας πληρώνει πάνω από 40% του εισοδήματός του για στέγαση
Η μεγάλη αύξηση των τιμών των ενοικίων στη Μεσσηνία, που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις ανά την Ελλάδα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά στη νέα έρευνα του Οργανισμού «ΔιαΝΕΟσις», η οποία αφορά στη στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η αύξηση των ενοικίων το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την ίδια εποχή το 2021 στη Μεσσηνία, ξεπερνά το 20% και είναι ανάμεσα στις τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που σημείωσαν τόσο μεγάλη αύξηση.
Τα τελευταία χρόνια το σχετικό κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτοξευτεί. Σύμφωνα με την Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., περίπου 37%.
Πάνω από 40% του εισοδήματος για στέγαση
Σύμφωνα με την έρευνα του «ΔιαΝΕΟσις», περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά που ζουν στις πόλεις πληρώνουν ακόμη πιο πολλά, περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους, για στέγαση -επίσης το πιο μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη. Τρεις στους τέσσερις ενοικιαστές, ηλικίας 18 έως 44 ετών, δηλώνουν ότι το ενοίκιο που πληρώνουν τους προκαλεί άγχος.
Πώς φτάσαμε, όμως, να έχουμε στην Ελλάδα την πιο ακριβή, συγκριτικά με το εισόδημα, στέγαση στην Ευρώπη; Μια εξήγηση είναι η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων. Από το 2009 μέχρι το 2014 οι Έλληνες έχασαν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Την ίδια περίοδο οι τουρίστες στις πόλεις και στα νησιά αυξάνονταν. Οι ιδιοκτήτες βρήκαν νέες επιλογές εκμετάλλευσης των ακινήτων τους, όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες επηρέασαν με τη σειρά τους τις τιμές και τα ενοίκια.
Όμως, πριν ακόμη συμβούν τα παραπάνω, η Ελλάδα ήταν ήδη μια χώρα χωρίς σπουδαία στεγαστική πολιτική.
Στους πρώτους νομούς η Μεσσηνία
Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αποτυπώνουν με σαφήνεια την αύξηση: ο δείκτης των τιμών των διαμερισμάτων φαίνεται ότι θα κλείσει για το 2022 κατά περισσότερο από 10% αυξημένος, συγκριτικά με το 2021 (τα στοιχεία είναι προσωρινά και εκκρεμεί το τέταρτο τρίμηνο). Στα νέα διαμερίσματα, πενταετίας, στην Αθήνα, η αύξηση μπορεί να ξεπεράσει το 13%. Αλλά και το 2021, η αύξηση συγκριτικά με το 2020 ήταν μικρότερη, αλλά σημαντική: περίπου 7,5% στο σύνολο της χώρας.
Η ιστοσελίδα «σπιτόγατος», όπου καταχωρούνται μαζικά αγγελίες ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση, δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία για τις τιμές ανά περιοχή. Σε 48 από τις 62 περιοχές για τις οποίες δημοσιεύονται δεδομένα (περίπου ταυτίζονται με τις Περιφερειακές Ενότητες) σημειώθηκε αύξηση των ενοικίων το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την ίδια εποχή το 2021. Σε δεκατέσσερις από αυτές η αύξηση ξεπερνά το 10%.
Στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία, στο Κιλκίς και στο Λασίθι η αύξηση των ενοικίων, ξεπερνά το 20%. Από αυτές τις τέσσερις περιοχές μόνο το Κιλκίς “πέφτει” κάτω από τα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα, τα εισοδήματα και ειδικά οι μισθοί να ακολουθήσουν αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης. Επιπλέον, η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας παραμένει αισθητή στα εισοδήματα των Ελλήνων. «Βγαίνοντας από την κρίση, η αγορά κατοικίας και ακινήτων έγινε αντικείμενο ενδιαφέροντος για ξένους επενδυτές. Αυτό οδήγησε τις τιμές της αγοράς και των ενοικίων προς τα πάνω», λέει ο Θωμάς Μαλούτας.
«Τα εισοδήματα, όμως, δεν ακολούθησαν την ίδια πορεία, οπότε η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο. Αυτό έχει δημιουργήσει στεγαστικά ζητήματα με αρκετή οξύτητα».
Της Βίκυς Βετουλάκη