Οι ηλεκτρονικές απάτες σε πολίτες και εταιρείες καλά κρατούν
Δράση και στην Πελοπόννησο είχε η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε στην Κεντρική Μακεδονία και η οποία δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών και εταιρειών σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Το οικονομικό έγκλημα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, με το 46% των εταιρειών να δηλώνει ότι έπεσε θύμα κάποιας μορφής οικονομικής απάτης τους τελευταίους 24 μήνες. Το ποσοστό αυτό, πάντως, βαίνει μειούμενο, αφού το 2020 ανερχόταν σε 47% και το 2018 σε 49%.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα της PwC “Global Economic Crime & Fraud Survey 2022”, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Η φετινή διεξήχθη με τη συμμετοχή 1.296 στελεχών από 53 χώρες του κόσμου.
2 εκατομμύρια ευρώ
Ύστερα από πολύμηνη έρευνα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα πολυάριθμο εγκληματικό δίκτυο, να εξακριβώσουν τον τρόπο δράσης τους και να εξιχνιάσουν δεκάδες περιπτώσεις απάτης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για άλλες περιπτώσεις.
Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.
Από την εγκληματική τους δράση κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Σε εταιρείες και πολίτες και στην Πελοπόννησο
Τα μέλη της οργάνωσης τηλεφωνούσαν σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας.
Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο (link) ο οποίος οδηγούσε σε ιστοσελίδα που έμοιαζε με την επίσημη σελίδα της τράπεζας και τους ζητούσαν να εισαγάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δήθεν για να εγκρίνουν τη συναλλαγή.
Έπειτα αποκτούσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό και πραγματοποιούσαν μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης που έγιναν το τελευταίο 8μηνο. Στην Πελοπόννησο έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί μία περίπτωση στην Αρκαδία με λεία 3.100 ευρώ από φυσικό πρόσωπο, τρεις περιπτώσεις στην Ηλεία από εταιρείες με συνολική λεία 12.370 ευρώ και 4 στην Αχαΐα από φυσικά πρόσωπα και μια εταιρεία με λεία 40.353 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη