Πλασματικός προϋπολογισμός, απουσία δημάρχου, αναπάντητες ερωτήσεις
Κατά πλειοψηφία απόφαση, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης, απόντος του δημάρχου, ελήφθη στο θέμα «Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας οικ. έτους 2023 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ)».
Από σύσσωμη την αντιπολίτευση εξαπέλυσαν βολές σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας ότι η διοίκηση Λεβεντάκη ευθύνεται που συζητείται ο προϋπολογισμός του 2023 στα τέλη Μαΐου, ενώ, σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να έχει ψηφιστεί έως το Δεκέμβριο του 2022, τονίζοντας την απουσία του κ. Λεβεντάκη από τη συνεδρίαση, καθώς και πως ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός, όπως και οι προηγούμενοι.
Επίσης, έθεσαν σειρά ερωτημάτων που έμειναν αναπάντητα από τους αντιδημάρχους. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η Οικονομική Επιτροπή συνέταξε το σχέδιο του προϋπολογισμού το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Μαΐου σε έκτακτη συνεδρίαση και συγκλήθηκε το Σώμα, επίσης σε έκτακτη συνεδρίαση, για το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Ακολούθως, λόγω μη απαρτίας, συγκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση για την επομένη των εκλογών, γεγονότα που δείχνουν ότι η Δημοτική Αρχή δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα.
Εισήγηση, για άλλη μια φορά, δεν έγινε από τους αντιδημάρχους, αλλά σε ερωτήσεις σχετικά με κωδικούς εσόδων – εξόδων απάντησε η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, Δήμητρα Κωστοπούλου.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτριος Στριμπάκος, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα έσοδα και τα έξοδα και έδωσε το λόγο στη διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας. Η κα Κωστοπούλου ανέφερε ότι το σύνολο εσόδων και εξόδων ανέρχεται σε 31.820.919,19 ευρώ και συγκεκριμένα: Τα τακτικά έσοδα προϋπολογίζονται σε 8.530.638,82 ευρώ, τα έκτακτα σε 6.538.602,87 ευρώ, τα έσοδα ΠΟΕ (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά σε 859.832,93 ευρώ, οι εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις ΠΟΕ σε 4.500.988,83 ευρώ, οι εισπράξεις υπέρ δημοσίου, τρίτων και επιστροφές χρημάτων σε 2.752.140 ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο σε 8.638.715,74 ευρώ. Τα έξοδα προϋπολογίζονται ως εξής: Έξοδα χρήσης 13.284.010,45 ευρώ, επενδύσεις 9.556.785,59 ευρώ, πληρωμές ΠΟΕ, λοιπές αποδόσεις και προβλέψεις 8.775.789,60 ευρώ και αποθεματικό 204.333,55 ευρώ.
Ο Γιάννης Μερκούρης ρώτησε: «Πόσοι Κωδικοί έρχονται για να καλύψουν το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων;» και η κα Κωστοπούλου απάντησε ότι είναι 12 με ποσό περί τα 821.000 ευρώ, με τον κ. Μερκούρη να σημειώνει: «Όλα αυτά γίνονται για να ισοσκελιστεί ο φετινός προϋπολογισμός και για την επόμενη χρονιά δεν ξέρουμε…». Επίσης, ρώτησε πόσα χρωστάει η ΔΕΥΑΤ στο Δήμο, χωρίς να λάβει απάντηση, καθώς δεν υπήρχαν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα διαθέσιμα στοιχεία.
Η Μαρία Πανουσιοπούλου επισήμανε ότι «από την κορυφαία αυτή συνεδρίαση απουσιάζει ο δήμαρχος» και έριξε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή, γιατί «ο προϋπολογισμός έρχεται για ψήφιση Μάιο μήνα ενώ έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι Δεκέμβριο του 2022».
Ακολούθως έθεσε σειρά ερωτημάτων, μεταξύ άλλων, πώς γίνονται συντηρήσεις μηχανημάτων και οχημάτων που μετακινούνται μάλιστα στην Τρίπολη, ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στη βεβαίωση και είσπραξη σε δημοτικά ακίνητα, όπως τον Πύργο Μπάρμπα-Αλέκου, το Μύλο στον Αγρίλη, τον Ξενώνα Αρμενιών, τι γίνεται με το Κληροδότημα Βουδούρη, τα τέλη Κοιμητηρίων, πλατειών, λατομείων, παρεπιδημούντων και λαϊκών αγορών. Τόνισε δε ότι τα ανείσπρακτα ΠΟΕ είναι 4,5 εκ. ευρώ και «η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι δεν έκαναν τίποτα, αλλά είναι η ίδια η Δ.Α. που δεν έκανε τίποτα, αφού οι προβλέψεις μη είσπραξης ανέρχονται σε 4,15 εκ. ευρώ περίπου».
«Κόντρα» σημειώθηκε με τον αντιδήμαρχο Αλέξανδρο Κουτρουμπή για τη λαϊκή αγορά Κοπανακίου, καθώς η κα Κωστοπούλου απάντησε στην κα Πανουσιοπούλου ότι το 2021 και το 2022 δεν υπάρχουν έσοδα, με τον κ. Κουτρουμπή να ισχυρίζεται ότι πληρώνουν κανονικά και την κα Πανουσιοπούλου να σημειώνει ότι η αρμόδια Επιτροπή, ο πρόεδρός της και η Δημοτική Αρχή έχουν ευθύνη για το τι συμβαίνει, καθώς στον προϋπολογισμό και την Ο.Υ. δεν υπάρχουν έσοδα από το Παζάρι. Τόνισε δε ότι λιμνάζουν στο ταμείο περί τα 3 εκ. ευρώ χρηματικό υπόλοιπο ΠΟΕ και ψήφισε λευκό.
Η Σταματία Αλεξοπούλου έψεξε τη Δημοτική Αρχή επειδή το Τ.Π. και ο προϋπολογισμός εισήχθησαν Μάιο μήνα στο συμβούλιο και τόνισε ότι θεωρεί πλασματικό τον προϋπολογισμό και ανεφάρμοστο, γι’ αυτό και αμέσως μετά την έγκρισή του θα αρχίσουν τροποποιήσεις, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, και τον καταψήφισε.
Ο Στάθης Ανδρινόπουλος επισήμανε την απουσία του κ. Λεβεντάκη από τη συνεδρίαση και έθεσε το θέμα της μη υλοποίησης απόφασης του 2020 περί απαλλαγής από τα τέλη των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού, ενώ ζήτησε τουλάχιστον να φροντίσουν να πληρώσουν τις εκκρεμότητες που έχουν προκαλέσει.
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος ρώτησε για συγκεκριμένα θέματα και τόνισε ότι ο Δήμος σταματάει στη γέφυρα του Καλού Νερού και γίνεται ανισοκατανομή σε βάρος των Δ.Ε. Αυλώνος, Αετού και Τριπύλης. Επίσης, μίλησε για πλασματικό προϋπολογισμό και ζήτησε από τη διοίκηση «ο Δήμος να μαζέψει όσα μπορεί ώστε στο τέλος της θητείας να είναι έτοιμος να παραδώσει όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπώς».
Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε ότι δεν απουσιάζει μόνο ο δήμαρχος, αλλά και επικεφαλής παρατάξεων, σημειώνοντας είναι ευθύνη όλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που ο προϋπολογισμός συζητείται το Μάιο.
Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε την απόκλιση που υπάρχει σε όσα έσοδα προϋπολογίζονται και αυτά που τελικά εισπράττονται, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία. Ακολούθως σημείωσε πως «δεν υπάρχει δημοτικό τέλος που να προβλέπει ο νόμος και να μην το έχετε επιβάλλει» καλώντας τον κόσμο να βγάλει συμπεράσματα από όσα συμβαίνουν.
Ο Γιώργος Τσακανίκας είπε πως «το ότι ο προϋπολογισμός έρχεται προς τον 6ο μήνα είναι ευθύνη δική σας (σ.σ. της Δημοτικής Αρχής), υπάρχει ανισοκατανομή και ψίχουλα στις Δ.Ε. Αυλώνος, Αετού και Τριπύλης», αλλά τον ψηφίζει και ας κριθεί από τον κόσμο η Δημοτική Αρχή που έχει την ευθύνη.
Από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η διαφωνία στην εγγραφή των ίδιων πόρων στο έργο της πλατείας Γαργαλιάνων, όπως είχαν πράξει και στο τεχνικό πρόγραμμα, σε αναμονή της απόφασης της Β’ Ειδικής Επιτροπής.
Του Ηλία Γιαννόπουλου