Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας: Έναρξη αύριο με επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα

Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας: Έναρξη αύριο με επίκαιρα  και σημαντικά ζητήματα

Για 9η φορά πραγματοποιείται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, με τη θεματολογία να είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά και πολύτιμη για όσους ασχολούνται με το ελαιόλαδο και την ελιά Καλαμών.

Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έγινε μια παρουσίαση των αξόνων που θα απασχολήσουν το Φεστιβάλ, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η ομιλία του Roberto Garcia Ruiz, καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Ισπανίας, χώρας της οποίας φέτος η παραγωγή επλήγη από την ξηρασία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος, έκανε γνωστό ότι ο διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων του ΕΜΠ, Ευάγγελος Χριστοφόρου, θα μιλήσει για το DNA του ελαιολάδου, το οποίο κατάφερε να καταγράψει, κάτι σημαντικό, όπως υποστήριξε. Κι αυτό, γιατί πλέον θα είναι εφικτό να γνωρίζει ο καταναλωτής από πού προέρχεται το ελαιόλαδο.

Ένα άλλο θέμα που ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος θέλησε να ανακοινώσει έχει να κάνει με την άρδευση των καλλιεργειών, ζήτημα που θα αναπτύξει ο γεωπόνος – ερευνητής Κώστας  Χαρτζουλάκης.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι στην Καλαμάτα θα βρεθούν και μέλη του ΕΟΤ, για να εξηγήσουν στους ελαιοτριβείς το πρόγραμμα επισκέψιμων ελαιοτριβείων και πώς τα δικά τους μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο.

Κλείνοντας, ενημέρωσε ότι και φέτος θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός γευσυγνωσίας, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα ελαιόλαδα.

Από την πλευρά του, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος, είπε ότι το Φεστιβάλ έχει ήδη προσφέρει πολλά, ενώ θα προσφέρει κι άλλα φέτος.

Συμπλήρωσε δε, ότι είναι σημαντικό πλέον να συσχετίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου με το αποτύπωμα άνθρακα, αφού αυτό είναι ένα νέο ζήτημα, με την Περιφέρεια να συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς μπορεί η ελαιοκαλλιέργεια να συσχετιστεί με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Το δήμαρχο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου προς το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, αφού σε αυτό εξάγονται συμπεράσματα που βοηθούν στην παραγωγή του ελαιολάδου, τόσο ως προς την καλλιέργεια όσο και ως προ τη διάθεσή του, στοιχεία που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πόλη και στο νομό.

Κλείνοντας επισήμανε ότι μπορεί η φετινή χρονιά να ήταν καλή σε επίπεδο τιμών, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το μέλλον.

Τελευταίος μίλησε εκ μέρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο κ. Μενέλαος Κουτέλας. Όπως παρατήρησε, το συγκεκριμένο Φεστιβάλ βοηθά στη διεθνή αναγνώριση του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της ελιάς Καλάμων, καλώντας όλους τους εμπλεκομένους με τα δύο αυτά προϊόντα να το παρακολουθήσουν.

Χαρακτήρισε, δε, το ελαιόλαδο για την περιοχή χρυσάφι που πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να φροντίσουμε να μη χάσει τη θέση του.
Π.Μπ.

Όλο το πρόγραμμα αναλυτικά
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ELITE
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/05
17:30-18:00 Προσέλευση
18:00 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Ε.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο
Παρουσίαση προγράμματος Sustainolive και άλλων επιστημονικών προγραμμάτων που συμμετέχει ο ΑΕΣ

18:15    Χαιρετισμοί προσκαλεσμένων
18:45  «Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το ανθρακικό αποτύπωμα στην καλλιέργεια:  πώς μπορούν να επωφεληθούν  οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί»
Roberto Garcia Ruiz – Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Xαεν (Ισπανία)-Υπεύθυνος του προγράμματος Sunstolive

19:15 « Ολοκληρωμένο σύστημα άρδευσης ακριβείας και προστασίας των καλλιεργειών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και μειωμένης διαθεσιμότητας υδατικών πόρων»
Κώστας  Χαρτζουλάκης –Γεωπόνος ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου ελιάς και υποτροπικών φυτών 

19:35 «Μετρήσεις ποιότητας λαδιού με τεχνικές φθορισμού-απορρόφησης-σκέδασης και συσχέτιση με τεχνικές αναφοράς»

Χριστοφόρου Ευάγγελος– καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων του ΕΜΠ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών

20:00 “ Η συμβολή του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» στη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη στη Μεσσηνία”
 Κωνσταντίνος Τσορώνης :  Υπεύθυνος Αγροδιατροφικών Δράσεων Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

20:20 «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα μέλη τους: Διεθνείς εμπειρίες και τοπικά μαθήματα»  Ηλιόπουλος ΚωνσταντίνοςΓεωπόνος,  διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι (Η.Π.Α.), διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/05
10:00 « Ειδικότητα στο σχεδιασμό συστημάτων –  Σύστημα αυτόματης ανίχνευσης της δακοπροσβολής στα ελαιόδεντρα – ηλεκτρονική δακοπαγίδα»
Δρ Τάκης Παπαδόπουλος -Μηχανολόγος – Μηχανικός

10:20  «Επισκέψιμα ελαιοτριβεία-Προδιαγραφές και παρεχόμενες υπηρεσίες» Αρχοντάκη  Κυριακή-Γεωπόνος  PhD -ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας

10:45  «Φωτογραφικό λεύκωμα από μη ορθές πρακτικές σε ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια ελαιολάδου»
Φωτοπούλου Σταυρούλα -Γεωπόνος  M.Sc.-Προϊσταμένη ΠΔΠ ΕΦΕΤ

11:10 «Η διαχρονική αξία της καλλιέργειας και της ποιότητας του ελαιολάδου».
Μπιτσάνης Ηλίας – Δημοσιογράφος -Συγγραφέας

11:30 Οφέλη απόκτησηςσήματος (ΣΕΕ) επισκέψιμου ελαιοτριβείου
Μασαούτης Γιώργος  Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου του Υπουργείου Τουρισμού

11:50 «Εκτίμηση του κινδύνου ερημοποίησης σε ελαιώνες με διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές στη Δ. Κρήτη»
 Κώστας  Χαρτζουλάκης – Γεωπόνος ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου ελιάς και υποτροπικών φυτών 

 12:10  «Προτάσεις βελτίωσης του προγράμματος Δακοκτονίας –Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών»
Παρασκευόπουλος  Αντώνης   Προϊστάμενος ΔΑΟΚ Τριφυλίας

12:30   «Αναφορά στην ελαιοκαλλιέργεια της  Ισπανίας»
Roberto Garcia Ruiz Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Xαεν (Ισπανία)-Υπεύθυνος του προγράμματος Sunstolive

13:10  «Ποιοτικός απολογισμός και τυποποίηση»
 Κουτέλας Γιώργος-Γευσιγνώστης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

Φοιτητές από το Τμήμα Γεωπονίας θα παρουσιάσουν εργασίες που αφορούν το κλάδο της ελαιοκομίας. 

Θα  ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων .