Εντυπωσιάζει η Έκθεση Μαθητικής Εικαστικής Δημιουργίας στο 8ο Καλαμάτας

Εντυπωσιάζει η Έκθεση Μαθητικής Εικαστικής  Δημιουργίας στο 8ο Καλαμάτας

Η εικαστική έκθεση δέκα Δημοτικών Σχολείων της Μεσσηνίας στο 8ο Καλαμάτας, παρουσία της χορωδίας του σχολείου-οικοδεσπότη στα προχθεσινά εγκαίνια, εκτόξευσαν στην κορύφωση τη σχολική δημιουργικότητα, φτάνοντας σε μια ιδανική ισορροπία τη σχέση προσφορά-κέρδη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το αποτέλεσμα αυτής της εκτεταμένης συνεργασίας διεύρυνε και επεκτείνει τους ορίζοντες των παιδιών, δημιουργών και επισκεπτών, και εντυπωσιάζει με το εικαστικό αποτύπωμα, τα ευφάνταστα εκφραστικά μέσα, το εύρος της θεματολογίας και την ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή 12.00-14.00 και σήμερα, αλλά πιθανότατα θα πάρει παράταση ή, ιδανικά, θα έπρεπε και να ταξιδέψει και αλλού –κάτι που πάντως γίνεται ήδη διαδικτυακά με τη χρήση γραμμωτού δισδιάστατου κώδικα (σκανάρισμα QR Code).   

Στα επίσημα εγκαίνια που έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Δημοτικού Καλαμάτας παρουσιάστηκαν με ένα εισαγωγικό σημείωμα και με βιντεοπροβολή τα σχολεία που συμμετέχουν στην Έκθεση Μαθητικής Εικαστικής Δημιουργίας και οι διαδρομές-ερεθίσματα των έργων που έφτιαξαν οι μαθητές με την καθοδήγηση των εικαστικών και των δασκάλων τους. Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Αριστομένη (διευθυντής Χρήστος Δημόπουλος), Βαλύρας (Χρήστος Σταυρόπουλος), Δυτικής Μάνης (Αθανασία Κάτσικα), Εύας (Πετρούλα Γεωργοπούλου), Μερόπης (Κωνσταντίνος Κοντός), 8ο Καλαμάτας (Αντώνης Ρούσσος), 9ο Καλαμάτας (Ζωή Καλαμπόκη), 11ο Καλαμάτας (Παναγιώτης Χαϊδεμένος), 13ο Καλαμάτας (Αναστάσιος Ζόμπολας) και 16ο Καλαμάτας (Απόστολος Ζαρκινός).

Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους εμπνεύστηκαν από τον τόπο τους, από την παράδοση, αλλά κι από το μέλλον, από τα προγράμματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, από το μάθημα της Φυσικής, ακολούθησαν το εγχειρίδιο των εικαστικών, ενώ πήραν ιδέες και ερεθίσματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus. Έφτιαξαν έργα παραδοσιακής και μοντέρνας ζωγραφικής, συνθέσεις, τρισδιάστατες κατασκευές και κολάζ, πορτρέτα φαγιούμ, αγιογραφίες, έμαθαν και «αντέγραψαν» τους μεγάλους ζωγράφους, χρησιμοποίησαν τεχνική αργαλειού σε χαρτί, ντεκουπάζ σε κεραμίδια, χαρακτικά σε μαύρη μπογιά, έδωσαν και πήραν κοινωνικά μηνύματα.  

«Έκθεση του μέλλοντος» χαρακτήρισε το εικαστικό γεγονός στο οποίο συνέπραξαν τα δέκα Δημοτικά Σχολεία ο συντονιστής της εκδήλωσης των εγκαινίων, εκπαιδευτικός Γιάννης Δρίτσας, επισημαίνοντας την ποιότητα και αρτιότητά της.

Ο διευθυντής-οικοδεσπότης του 8ου Καλαμάτας, Αντώνης Ρούσσος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και όσους βοήθησαν στην απαιτητική και χρονοβόρα προετοιμασία της έκθεσης, τους συναδέλφους του διευθυντές για την άψογη συνεργασία, καθώς και το σύμβουλο εκπαίδευσης της 2ης ενότητας Δημοτικών Σχολείων Μεσσηνίας, Μιχάλη Πολυχρονόπουλο, ο οποίος είχε και την ενθάρρυνση για τη συγκεκριμένη δράση. Δικαιολογημένα ικανοποιημένος για το έργο που αφήνει πίσω του και φορτισμένος συναισθηματικά ο κ. Ρούσσος ζήτησε να συνεχιστεί σε ετήσια βάση η Έκθεση Μαθητικής Εικαστικής Δημιουργίας και εξέφρασε την επιθυμία να προσκληθεί να συμμετάσχει του χρόνου και το Δημοτικό Λαιίκων, όπου θα συνεχίσει ως διευθυντής.

Ο κ. Πολυχρονόπουλος, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της προσπάθειας, επισήμανε ιδιαίτερα τη ζωντανή και δυναμική παρουσία των περιφερειακών σχολείων, τα οποία «διψάνε» για τέτοιες δημιουργικές διεξόδους. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποδειγματική παρουσία του κ. Ρούσσου, «ο οποίος ποτέ δεν κοιτούσε το ρολόι του» όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά ήταν αφοσιωμένος στο έργο του και θα λείψει από το 8ο, εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα ότι εξίσου καλή συνεργασία θα υπάρχει με την αντικαταστάτρια διευθύντρια κα Μάλαμα.

Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, Παύλος Κλάδης, ενθουσιασμένος από τη δουλειά των παιδιών και εφορμούμενος από τα δικά του καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, επισήμανε την έλλειψη ενός καλλιτεχνικού σχολείου στην Καλαμάτα. Ανέφερε ότι σκοπεύει να εισηγηθεί στο δήμαρχο την ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου, το οποίο θα συμπληρώσει την προσφερόμενη καλλιτεχνική παιδεία στην περιοχή μας σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μαζί το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο).

Ο κ. Κλάδης έκλεισε τη σύντομη παρέμβασή του με το σύνθημα «με χρώματα και πινέλα φτιάχνω τον κόσμο που θέλω», ξεσηκώνοντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων μαθητών.

Ο υπεύθυνος για θέματα υγείας και παιδείας του Δήμου Μεσσήνης, Γιώργος Στραβόλαιμος, τόνισε πόσο σημαντικά και ως παράγοντας που συμβάλλει στην υγεία των παιδιών είναι τα εικαστικά ως διέξοδος έκφρασης.

Εκτός από τους ομιλητές, παρευρέθησαν ακόμη, μεταξύ άλλων, η σύμβουλος εκπαίδευσης της 1ης ενότητας Δημοτικών Σχολείων Μεσσηνίας, Αθανασία Χρονοπούλου, της 3ης ενότητας, Αικατερίνη Καλύβα, η σύμβουλος Προσχολικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Ελένη Κανακάρη, διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων, μέλη συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, γονείς και μαθητές.

Το τελευταίο μέρος της χθεσινής εκδήλωσης περιλάμβανε τραγούδια από τη βραβευμένη χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας που επιμελείται ο δάσκαλος μουσικής Νείλος Παπάς (ο εκπαιδευτικός Νίκος Γάλλος ήταν χθες στην επιμέλεια του ήχου). «Αυτά είναι τα παιδιά της πατρίδας μας» ήταν η σκέψη που έφερνε συγκίνηση, καθώς καταχειροκροτήθηκαν τραγουδώντας άψογα, μέσα στην παιδική τους χάρη και αθωότητα, τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού «…με λογισμό και μ’ όνειρο, τι χάρη έχουν τα μάτια…» ή το «Γεννήθηκα στο βλέφαρο του κεραυνού» -και τα δύο σε μουσική του μεγάλου Γιάννη Μαρκόπουλου ή τα τραγούδια του Λοΐζου (παρεμπιπτόντως στις 7 Ιουνίου και ώρα 8.00 το βράδυ στο Πάρκο του ΟΣΕ το 8ο Καλαμάτας θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο).

«Οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά ό,τι καλύτερο έχουμε στην ψυχή μας, αυτό θα πάρουμε πίσω», συμπύκνωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Δρίτσας την ουσία πίσω από όσα είδαμε χθες το πρωί σε ένα σχολείο της Καλαμάτας, όπου διευθυντής, δάσκαλοι, μαθητές, γονείς δημιούργησαν και πρόσφεραν με την καρδιά τους…

Πολλά συγχαρητήρια σε όλες και όλους!  

Της Χριστίνας Ελευθεράκη