Διάλυση σύμβασης για την Πολεοδομική Μελέτη Β Κατοικίας Μπούκας και δέσμευση για επίλυση του θέματος
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε προχθές, με το κλίμα να δυναμιτίζεται από την πρώτη στιγμή, αφού ο δήμαρχος αποφάσισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση να μιλήσει για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, κάνοντας ουσιαστικά έναν απολογισμό που έδειχνε να έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα.
Ξεκίνησε, λοιπόν, μιλώντας για τις εξελίξεις στο ζήτημα των απορριμμάτων, το βιολογικό του Πεταλιδίου, την παράκαμψη του Νεοχωρίου, την ανέγερση του 4ου Νηπιαγωγείου, τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, όπως και για άλλα έργα που είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα αρχίσουν.
Η κίνηση αυτή, που κράτησε για 30 λεπτά, έδειξε να εκνευρίζει συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατέγραφαν παράλληλα προκειμένου μόλις ο κ. Αθανασόπουλος ολοκλήρωνε να επιτεθούν, κάτι που έγινε, με την ένταση να κυριαρχεί για ακόμα μια φορά στο συγκεκριμένο Συμβούλιο.
Ειδικότερα, πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές, σχολιάζοντας ότι ο δήμαρχος έκανε απολογισμό της θητείας του, αλλά ξέχασε να αναφέρει κι άλλα έργα που υλοποιεί.
Περνώντας στην αντεπίθεση είπε ότι ο κ. Αθανασόπουλος ξέχασε να αναφερθεί στο έργο με τις αποθήκες του ΑΣΟ, στην τηλεμετρία, στην αύξηση των τελών κ.λπ.
Συμπλήρωσε, δε, ότι έργα που ανέφερε ο δήμαρχος δεν είναι δικά του, δείχνοντας έτσι εμπάθεια στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Έθεσε, επίσης, ερωτήματα για άλλα προβλήματα που αφορούν στην περιοχή του Δήμου, ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να πληρώσει τα λάθη της νυν για τα ζητήματα της ΔΕΥΑΜ.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι δεν έκανε απολογισμό, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Τσερπέ που αναφέρθηκε σε έργα που ο ίδιος δεν ανέφερε.
Ο επόμενος που πήρε το λόγο ήταν ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, δηλώνοντας ενοχλημένος που η μόνη αναφορά σε έργα που έγινε ήταν μέχρι τη δημαρχοντία του Στάθη Αναστασόπουλου, ενώ ξεκίνησε επίθεση στον Γιώργο Αθανασόπουλο, ρωτώντας τον ποια έργα είναι πραγματικά δικά του. Μάλιστα, ζήτησε από το δήμαρχο Μεσσήνης να πει στον κόσμο ότι η ΔΕΥΑΜ χρεοκόπησε και ποιος θα πληρώσει για αυτό.
Συνεχίζοντας του είπε ότι έχει σπουδάσει «στην πολιτική του 1960», δηλαδή ότι τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές κάνει τα πάντα, με το σκεπτικό μάλιστα «πάμε στους βλάχους να τους κοροϊδέψουμε».
Απαντώντας και στον κ. Τσώνη, ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι κάποια πράγματα που ειπώθηκαν από τον πρώτο αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας.
Μιλώντας δε για τις εκλογές, είπε ότι η αναμέτρηση δεν αφορά στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον.
Κι αφού είχε περάσει μιάμιση ώρα με εντάσεις, ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων, με σημαντικότερο αυτό της διάλυσης της Σύμβασης Μελέτης που αφορούσε σε Πολεοδομική Μελέτη Β’ Κατοικίας & Πράξη Εφαρμογής Περιοχής Μπούκας.
Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Σπύρος Κοντοθανάσης εξήγησε ότι η λύση θα γίνει χωρίς αποζημίωση του αναδόχου, αφού υπάρχει συμφωνία.
Αφορμή, συμπλήρωσε, είναι η γεωλογική μελέτη που, όταν εστάλη για έλεγχο, επέστρεψε με παρατηρήσεις, καταλήγοντας ότι η περιοχή είναι αμφιβόλου γεωλογικής καταλληλότητας και είναι απαραίτητη νέα μελέτη.
Έτσι ο κ. Κοντοθανάσης σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει νέα γεωλογική μελέτη, ενώ σε ερώτηση του κ. Τσερπέ για το κόστος, είπε πως μέχρι τη στιγμή που διαλύεται η Σύμβαση είναι 29.000, όμως αυτή παραμένει στο Δήμο.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε ότι από το 2009 στην περιοχή υπάρχει θέμα με το ΓΠΣ και τη Β΄ Κατοικία, με τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές να την προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού.
Συνέχισε δε λέγοντας ότι το 2013 έγινε μια κίνηση για το θέμα, με εξέλιξη να υπάρχει το 2019, όταν το αρμόδιο υπουργείο έστειλε αρνητική απάντηση.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή προσπαθεί να βρει λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ σχετικά με τη λύση της σύμβασης, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι εργολάβοι συμφωνούν χωρίς να έχουν κάποια άλλη απαίτηση.
Έκανε ακόμα γνωστό ότι σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθούν το θέμα και μελέτες του συγκεκριμένου έργου, όπως και μελέτες για το τμήμα από Μαυρομάτι μέχρι Μεσσήνη, καλώντας τα μέλη της αντιπολίτευσης τότε να το υπερψηφίσουν.
Τελικά η διάλυση της σύμβασης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού μέλη της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση