Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης διακρίθηκε κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης «Εμπνέομαι από το Αρχαίο Θέατρο και Δημιουργώ», που καθιέρωσε φέτος ο Δήμος Μεσσήνης, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 10ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
Μαθήτριες και μαθητές των Στ΄1 και Στ2΄ τμημάτων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Φώτη Μπερδέκλη, Μαρίας Καμπορούδη και Αθανασίας Χρυσανθακοπούλου, δημιούργησαν έναν εκθεσιακό χώρο σχετικά με το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν την κάτοψη του θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης με ανακυκλώσιμα υλικά αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη χρήση ειδικών qrcodes. Μέσω της σάρωσής τους, με οποιαδήποτε κινητή συσκευή (smartphone, tablet), ο επισκέπτης, στεκόμενος μπροστά στο έκθεμα, έχει πρόσβαση σε πολυμεσικό πληροφορικό υλικό σχετικά με μέρη του αρχαίου θεάτρου. Το ψηφιακό υλικό είναι διαθέσιμο τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.
Ολοκληρώνοντας την περιήγησή του στο αρχαίο θέατρο, ο επισκέπτης δύναται να ελέγξει τις γνώσεις που απέκτησε, συμπληρώνοντας προαιρετικά ένα ψηφιακό quiz γνώσεων.
Μεταξύ των όρων που είχαν τεθεί στην εκπαιδευτική δράση ήταν: συμμετοχή μόνο των μαθητών Ε και Στ’ τάξης, επιλογή εσωτερικού τοίχου ή διαδρόμου που θα μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο με ζωγραφιές, κολάζ, ψηφιδωτά, φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.
Το δε θέμα, να σχετίζεται αποκλειστικά με το αρχαίο θέατρο και το αρχαίο δράμα με τελικό στόχο οι μαθητές να ενταχθούν και να συμμετάσχουν με ενεργητικό τρόπο μέσα από τις τέχνες (ζωγραφική, ψηφιδωτό, κολάζ, οποιαδήποτε άλλη σύνθεση ή δημιουργία κ.λπ.) στις παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ.
Η εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι συμμετέχοντες του 3ου Δημοτικού Σχολείου, τόσο με τα ανακυκλώσιμα υλικά όσο και με το ψηφιακό υλικό -κυρίως- στα ελληνικά και τα αγγλικά, κέρδισε την υψηλότερη αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής και το βραβείο του καλύτερου εκθεσιακού χώρου, που αντιστοιχεί σε ένα δωρεάν εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αθήνα.
Μάλιστα, o δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, επισκέφτηκε το έκθεμα στο χώρο του σχολείου, όπου οι μαθητές τού έκαναν παρουσίαση της δράσης και ψηφιακή περιήγηση. Ακολούθως, συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη διάκριση και επισήμανε ότι σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης ήταν οι μαθητές, πέραν της ενεργούς συμμετοχής τους, να γνωρίσουν στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα του αρχαίου θεάτρου και δράματος.
Στην εν λόγω δράση συμμετείχαν, επίσης, με δημιουργίες τους το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, το Δημοτικό Σχολείο Εύας και το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας.