Στη θεματική ενότητα των «Καλών Πρακτικών», κατά το 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου, η εταιρεία ΚΛΗΜΗΣ, με έδρα το Ασπρόχωμα, ήταν η μία από τις δύο ελληνικές εταιρείες που προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν το πώς εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία στην πράξη,
Το τριήμερο αυτό φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Κυκλικής Οικονομίας», διοργανώθηκε παράλληλα με την 1η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας-Ενέργειας-Δόμησης “Forward Green”, η οποία ενημέρωσε τους επισκέπτες για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και παρουσίασε καινοτόμες πρακτικές για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, του σύγχρονου επιχειρείν και της οικονομίας εν γένει, υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας. Συμμετείχαν συνολικά 138 εκθέτες, εκ των οποίων 107 άμεσοι από Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία και Ελβετία και έμμεσοι από Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία και αλλού, ενώ τιμώμενη χώρα ήταν η Βουλγαρία.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Βασίλειο Σκουρή, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο διευθυντής επί τιμής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, Γιώργος Κρεμλής, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, ο Βούλγαρος πρέσβης στην Ελλάδα. Valentin Poriazov, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας και η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Στο 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας παρουσιάστηκε η στρατηγική της Ε.Ε. σχετικά με καινοτόμες πρακτικές, παραδείγματα επιχειρηματικότητας, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Την εταιρεία «Κλήμης» εκπροσώπησε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μάκιος Νάσος, περιβαλλοντικός διευθυντής και επίσης μέλος της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού και συντονιστής στον άξονα της κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή (Mission) για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Ευρωπαϊκές Πόλεις έως το 2030.
Η κυκλική οικονομία, για όσους δεν το γνωρίζουν, όπως ειπώθηκε, είναι ένα νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, της οποίας στόχος είναι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με βιώσιμο τρόπο, περιορίζοντας την κατανάλωση και τη σπατάλη πόρων όπως είναι οι πρώτες ύλες, το νερό και η ενέργεια, καθώς περιορίζοντας και την παραγωγή αποβλήτων.
Στην ομιλία του ο κ. Μάκιος τόνισε τη σπουδαιότητα της κυκλικής οικονομίας για τη μετάβαση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στο πώς η εταιρεία «Κλήμης» εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια αξιοποιεί τα υπολείμματα του καρπού της ελιάς (πυρηνόξυλο) ως καύσιμη ύλη στο ασβεστοκάμινο του εργοταξίου της για να παράγει προϊόντα ασβέστη και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιεί τα υπολείμματα για να παρασκευάσει μπρικέτες για μπάρμπεκιου, οι οποίες αντικαθιστούν με επιτυχία το ξυλοκάρβουνο.
Σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εκτιμάται ότι 1 έως 2,4 Gt CO2e GHG (γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα των αερίων του θερμοκηπίου της Γης) εκπέμπονται ετησίως από την παραγωγή και τη χρήση καυσόξυλων και ξυλοκάρβουνου, που ισοδυναμούν με το 2% έως 7% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη μη βιώσιμη διαχείριση των δασών, στην αναποτελεσματική παραγωγή ξυλάνθρακα και στην καύση του ξύλου. Κάτι το οποίο θα πρέπει άμεσα ν’ αλλάξει με τη χρήση οργανικών αποβλήτων για την παραγωγή ξυλοκάρβουνου.
Επίσης, παρουσίασε τις ευρωπαϊκές διακρίσεις της εταιρείας από τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, τις αναφορές στην εταιρεία τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από ευρωπαϊκές ιστοσελίδες που αναδεικνύουν καλές πρακτικές σε θέματα κυκλικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις εκπαίδευσης που πραγματοποιεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μόνο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.
Το Forum, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, αποτέλεσε μια αποκλειστική πλατφόρμα για τους συμμετέχοντες, όπου μοιράστηκαν και απόκτησαν σημαντικές γνώσεις για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία και τις καινοτομίες στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στέλνοντας τόσο συμβολικά όσο και πρακτικά μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης.