Μπλόκο σε λεμόνια και πιπεριές από την Τουρκία, που εντοπίστηκαν για ακόμη φορά να είναι ακατάλληλα για κατανάλωση, καθώς η περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα ήταν σε υπερβολικό επίπεδο, έβαλαν οι αρμόδιες Αρχές.
Ειδικότερα, στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) αναφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα η απόρριψη εννέα αποστολών πιπεριάς και λεμονιού από την Τουρκία, τα οποία εντοπίστηκαν με υπερβολικές ποσότητες υπολειμμάτων έως και οκτώ διαφορετικών φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για τέσσερις παρτίδες πιπεριών, εκ των οποίων οι τρεις καταστράφηκαν φτάνοντας στα σύνορα της κοινότητας, και πέντε παρτίδες λεμονιού.
Όλες οι περιπτώσεις έχουν κοινοποιηθεί στο RASFF από τις αρχές της Βουλγαρίας, της οποίας τα σύνορα με την Τουρκία χρησιμεύουν ως πύλη για τα τουρκικά φρούτα και λαχανικά, ενώ σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται οπωροκηπευτικά προϊόντα με περίσσεια φυτοφαρμάκων.
Εξαγωγές και εισαγωγές
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές τουρκικής πιπεριάς αυξήθηκαν από 68,12 χιλ. τόνους το 2013 σε 158,94 χιλ. τόνους το 2022, παρότι πέρσι υπήρξαν 81 ειδοποιήσεις για υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
«Εφιστάται η προσοχή των ελληνικών ελεγκτικών Αρχών για το φυτοϋγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων στη χώρα μας, αλλά και διερχομένων απ’ αυτήν με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε., μιας και η χώρα μας χρησιμεύει ως πύλη εισόδου για τα τουρκικά προϊόντα, φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας, καθότι οι επιδόσεις της χώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές», σχολιάζει σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών Τουρκίας στη χώρα μας στο α’ τετράμηνο του 2023 έφτασαν τους 6.006 τόνους αξίας 10,584 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 216 τόνοι ήταν ντομάτες, οι 842 τόνοι πιπεριές, οι 1.110 τόνοι κολοκυθάκια και οι 52 τόνοι λεμόνια.