Ακόμα τρεις σοροί εντοπίστηκαν χθες στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του σημείου του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου. Οι τρεις σοροί, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, ανήκαν σε άνδρες και πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 81.
Οι εξελίξεις τρέχουν και στο Πακιστάν, το οποίο φαίνεται πως θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς σε αυτό το ναυάγιο. Ήδη ανακοινώθηκαν συλλήψεις, ενώ για χθες κηρύχτηκε εθνικό πένθος. Η δε πακιστανική Αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 14 ατόμων, ενώ κάνει λόγο για 800 άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Οι έρευνες διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου συνεχίσθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ και χθες επιχειρούσαν ένα πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα, τρία παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος του Λιμενικού. Χθες στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί εντάσεως 3-4 μποφόρ.
Στο μεταξύ, μέχρι και χθες 18 διασωθέντες συνέχισαν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ εντός της ημέρας αναμενόταν να λάβουν εξιτήριο 11 από αυτούς, οι οποίοι και θα μεταφερθούν στη δομή της Μαλακάσας, όπου φιλοξενούνται οι υπόλοιποι διασωθέντες, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να καταθέτουν αιτήματα για άσυλο.
Ακόμα και χθες συγγενείς αγνοουμένων κατέφταναν στην Καλαμάτα και προσπαθούσαν μεταξύ Λιμεναρχείου, νοσοκομείου, αλλά και δικαστηρίων, να αντλήσουν κάποια πληροφορία που θα τους έδινε ελπίδα για τους δικούς τους ανθρώπους.
Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν τραβηχτεί μέσα από το μοιραίο αλιευτικό, όπου απεικονίζουν τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν βυθιστεί.
Εκεί φαίνεται ότι είναι ασφυκτικά γεμάτο και οι επιβαίνοντες κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα γόνατα κολλημένα στο στήθος. Εκτός από κάποιους που φαίνεται να είναι όρθιοι και πιθανότατα αυτούς έχουν υποδείξει οι υπόλοιποι ως διακινητές.
Εθνικό πένθος στο Πακιστάν
Ο Ταχίρ Ραζάρ από το Πακιστάν, όπως έγραψε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναζητά τον 18χρονο ξάδερφό του. «Ήθελε να φύγει από το Πακιστάν και να πάει στην Ιταλία. Δεν άντεχε άλλο την κατάσταση και τη φτώχεια στη χώρα του. Μας έλεγε δεν αντέχεται άλλο, πρέπει να φύγουμε από εδώ. Πλήρωσε 5.000 δολάρια για να φύγει, να πάει να βρει δουλειά. Μια μέρα πριν ταξιδέψει, επικοινώνησε με τους δικούς του και τους είπε “να κάνουν την προσευχή τους για να φτάσει”. Δεν έφτασε ποτέ όμως. Μίλησα με τους γονείς του, προσπαθούσα να τους καθησυχάσω, αλλά δεν τον βρίσκουμε πουθενά».
Στο μεταξύ, τις συλλήψεις 14 ατόμων για συμμετοχή σε διακίνηση μεταναστών που βρίσκονταν στο μοιραίο αλιευτικό του ναυαγίου στην Πύλο ανακοίνωσαν από την Κυριακή μέχρι χθες οι Αρχές του Πακιστάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ αναζητούνται κι άλλοι ύποπτοι.
Δώδεκα Πακιστανοί είναι μεταξύ των επιζώντων, ανέφερε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, αν και δε γνωρίζει πόσοι από τους υπηκόους του επέβαιναν στο πλοίο.
Ο εκτιμώμενος αριθμός των επιβατών του μοιραίου πλοίου τοποθετείται μεταξύ 400 και 750, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
800 επιβαίνοντες
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, διέταξε την πάταξη «των ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων» και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «τιμωρηθούν αυστηρά», διατάσσοντας έρευνα υψηλού επιπέδου.
Όσοι συνελήφθησαν, «αυτή τη στιγμή διερευνώνται για τη συμμετοχή τους στη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσοντάρι Σαουκάτ, αξιωματούχος του Κασμίρ. Η πολιτική αναταραχή και μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης απωθούν δεκάδες χιλιάδες Πακιστανούς από τη χώρα, νόμιμα ή παράνομα.
Οι νεαροί άνδρες, κυρίως από το ανατολικό Παντζάμπ και τη βορειοδυτική επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, ταξιδεύουν συχνά από το Ιράν, τη Λιβύη, την Τουρκία και την Ελλάδα για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της Αστυνομίας στο Πακιστάν, στο σκάφος επέβαιναν περίπου 800 άνθρωποι.
Χθες στο Πακιστάν κηρύχτηκε ημέρα εθνικού πένθους, καθώς πολλοί υπήκοοι της χώρας συγκαταλέγονταν σε όσους πνίγηκαν στο ναυάγιο.
Η έκθεση της Αστυνομίας ανέφερε ότι ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι έστειλε τρεις άνδρες στο σκάφος, το οποίο είχε χωρητικότητα 300-350 ατόμων, και είχε χρεώσει τον καθένα έως και τρία εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (10.452,96 δολάρια).
«Μάθαμε από δύο επιζώντες, τους συλληφθέντες υπόπτους και τις οικογένειες των πενθούντων, ότι το σκάφος μετέφερε περίπου 750 έως 800 άτομα», είπε ο αστυνομικός Μουγκάλ στο Reuters.
Της Βίκυς Βετουλάκη