Γ. Μαθιόπουλος: “Έχουμε ζητήσει νέους τομείς σε Ανατολική Πυλία-Μάνη και διασώστες”.
Ένα ασθενοφόρο για κάθε περίπου 10.000 κατοίκους είναι η αντιστοιχία στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τη δυναμικότητα του ΕΚΑΒ στο νομό. Και μπορεί με την πρώτη ανάγνωση να φαίνεται «αμείλικτο» το νούμερο, αλλά, σύμφωνα με στοιχεία από άλλες περιοχές, όπως και το Μεσσήνιο πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργο Μαθιόπουλο, η Μεσσηνία βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο. Για παράδειγμα, η Χαλκιδική διαθέτει μόλις πέντε ασθενοφόρα για 100.000 κατοίκους.
Ωστόσο, ανάγκες υπάρχουν και κυρίως, όπως τόνισε ο κ. Μαθιόπουλος, πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση, τόσο σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας όσο και στους τομείς ΕΚΑΒ.
Βασικές ελλείψεις για τη Μεσσηνία είναι η λειτουργία και η ενίσχυση τομέων του ΕΚΑΒ στην Ανατολική Πυλία και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Κορώνης και Πεταλιδίου, όπως και τη Μεσσηνιακή Μάνη.
14 ασθενοφόρα
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της Μεσσηνίας είναι 144.920 κάτοικοι. Τα ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία είναι μόλις 14. Δηλαδή, αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο για κάθε 10.000 κατοίκους. Κι αυτός είναι ο αριθμός του μόνιμου πληθυσμού και όχι αυτός που συγκεντρώνεται στις τουριστικές περιοχές του νομού, όπως η Μάνη, τη θερινή περίοδο, οπότε διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται.
Το έργο του ΕΚΑΒ συνδράμουν και τα λίγα ασθενοφόρα που διαθέτουν ορισμένα από τα Κέντρα Υγείας του νομού.
Φυσικά, μη μιλήσουμε για την ηλικία αυτών των οχημάτων, αφού τα περισσότερα έχουν γράψει εκατομμύρια χιλιόμετρα στο κοντέρ τους, όπως το παλιό του Αγίου Νικολάου στη Μάνη, ενώ το καινούργιο που του παραχωρείται, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το 24ωρο λόγω έλλειψης οδηγών!
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η πόλη της Καλαμάτας καλύπτεται από το ΕΚΑΒ, ανάλογα και με τις άδειες των εργαζομένων, με 3-4 ασθενοφόρα το πρωί, με άλλα τόσα το απόγευμα και με δύο το βράδυ.
Στην περιοχή της Πύλου υπάρχει για το πρωί ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας μπορεί να διατεθεί άλλο ένα.
Η περιοχή των Φιλιατρών καλύπτεται από ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο, ενώ ασθενοφόρο διαθέτει και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, προκειμένου να εξυπηρετεί τις διακομιδές και να μη δεσμεύεται όχημα του ΕΚΑΒ.
«Τρεχάτε. ποδαράκια μου…»
Όπως σημείωσε ο κ. Μαθιόπουλος, ερωτώμενος από το «Θ», τα Κέντρα Υγείας στη Μεσσηνία συνεπικουρούν το ΕΚΑΒ, όμως λείπει προσωπικό. Βέβαια, διευκρίνισε ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές η Μεσσηνία βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο και «σχεδόν καλύπτονται οι ανάγκες της», Ωστόσο, αυτό συμβαίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες, γιατί το καλοκαίρι ισχύει το «τρεχάτε, ποδαράκια μου…»
Ο κ. Μαθιόπουλος υπογράμμισε ότι χρόνια τώρα ως σωματείο ζητούν να λειτουργήσει κι ένας τομέας του ΕΚΑΒ μεταξύ Κορώνης και Πεταλιδίου, διότι είναι μεγάλη η απόσταση να καλυφθεί από την Καλαμάτα ή την Πύλο, ενώ πρόσθεσε ότι τα οχήματα σε Άγιο Νικόλαο, Πύλο, Καλαμάτα και Κυπαρισσία πρέπει να είναι επαρκώς επανδρωμένα με διασώστες. «Οι τομείς πρέπει να δημιουργούνται ανάλογα με τις ανάγκες και όχι ποιος είναι δήμαρχος ή πολιτικός. Ανάλογα με τα περιστατικά πρέπει να γίνεται και ο σχεδιασμός. Για εμάς ο νέος τομέας του ΕΚΑΒ στην Ανατολική Πυλία πρέπει να γίνει στη μέση, Άγιο Ανδρέα – Λογγά, ώστε να είναι κοντά και στο Πεταλίδι και στην Κορώνη. Επίσης, πρέπει να οργανωθεί καλύτερα ο τομέας του Αγίου Νικολάου στη Μάνη. Ένα ασθενοφόρο θέλει 10 διασώστες για να μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο», παρατήρησε ο κ. Μαθιόπουλος, διευκρινίζοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου τους έχει ψηφίσει θετικά για να δημιουργηθούν τομείς σε Ανατολική Πυλία και Μεσσηνιακή Μάνη, όπερ σημαίνει ότι, εκτός από ασθενοφόρα, χρειάζονται και 20 διασώστες.
Καλύτερη ανακατανομή
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ο κ. Μαθιόπουλος είπε ότι για το ΕΚΑΒ, έχουν προκηρυχθεί 280 θέσεις. «Με τις προσλήψεις που θα γίνουν εδώ στην Αττική, υπάρχουν αιτήσεις εργαζομένων που θέλουν να έρθουν στη Μεσσηνία. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες, θα έχουν έρθει και θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Συνολικά το ΕΚΑΒ έχει ανάγκη από 1.200 εργαζομένους στην Αθήνα και άλλους 700 για την υπόλοιπη χώρα, προκειμένου να καλυφθούν και οι τουριστικές περιοχές που το καλοκαίρι τετραπλασιάζουν τον πληθυσμό τους. Πρόθεσή μας είναι αμέσως μετά τις εκλογές να συναντηθούμε με το νέο υπουργό Υγείας και να θέσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Σίγουρα δεν μπορούμε σε κάθε χωριό και πόλη να έχουμε ασθενοφόρο, αλλά να καλύπτουμε μια περιοχή που έχει πολλά χωριά και κωμοπόλεις και να αρχίσουμε να πλησιάζουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρτ. Παράλληλα, πρέπει να δούμε και την κάλυψη των κέντρων υγείας μεταξύ τους. Χρειάζεται μια αναδιάρθρωση, γιατί όλο το οργανόγραμμα είναι από το 1987 και δεν έχει αλλάξει ούτε για τα Κέντρα Υγείας ούτε για το ΕΚΑΒ. Πρέπει να γίνει καλύτερη ανακατανομή», κατέληξε ο κ. Μαθιόπουλος.
Της Βίκυς Βετουλάκη