Η έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη… ρίχνει τα φώτα του ενδιαφέροντος πλέον στην τύχη της χωματερής στη Μαραθόλακκα. Κι αυτό, γιατί το λουκέτο που μπαίνει έπειτα από 20 χρόνια λειτουργίας της αφήνει πίσω του χιλιάδες μπάλες δεματοποιημένων απορριμμάτων, για τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία εύκολη απάντηση.
Πάντως, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας μάθαμε ότι θα προσληφθούν φύλακες για την προστασία του χώρου, αφού στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα του Δήμου και πολλές χιλιάδες μπάλες με απορρίμματα.
Προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τη δημιουργία νέου κωδικού εξόδων στον προϋπολογισμό, με την εγγραφή ποσού ύψους 37.000 ευρώ, για τη φύλαξη και την ασφάλεια της Μαραθόλακκας μέχρι το τέλος του 2023.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου για την καθαριότητα αντιδημάρχου, Γιάννη Ζαφειρόπουλου, έπειτα από ερωτήσεις του υποψήφιου δημάρχου Βασίλη Τζαμουράνη, στο τέλος Ιουνίου αποχωρεί από τη Μαραθόλακκα η εταιρεία που διαχειριζόταν εκεί τα απορρίμματα (τα οποία από τις αρχές του μήνα μεταφέρονται στην Καλλιρρόη), καθώς ολοκληρώθηκαν οι συμβατικές της υποχρεώσεις και, κατά συνέπεια, ο χώρος θα μείνει χωρίς φύλαξη, για την οποία υπεύθυνη ήταν η εταιρεία.
Προκειμένου, λοιπόν, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, να συνεχιστεί η φύλαξη του χώρου, στον οποίο παραμένουν μηχανήματα του Δήμου και απορρίμματα, ο Δήμος θα πάρει φύλακες, ενώ θα μεταφέρει εκεί και πυροφύλακες, για να υπάρχει έλεγχος 24 ώρες το 24ωρο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, κανείς δε γνωρίζει «το μέλλον» που θα έχουν οι χιλιάδες μπάλες με απορρίμματα που είναι συσσωρευμένες σε διάφορα σημεία της Μαραθόλακκας. Κι αυτό, γιατί ακόμα δεν έχει απαντηθεί αν είναι εφικτή η μεταφορά τους στη μονάδα κεντρικής διαχείρισης στην Καλλιρρόη, αλλά και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος.
Το βέβαιο είναι ότι για τη διαδικασία αυτή οι δημότες έχουν πληρώσει τέλη. Απευκταίο, σε κάθε περίπτωση, είναι το σενάριο οι μπάλες να παραμείνουν στη Μαραθόλακκα. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σαν να έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για πολίτες και περιβάλλον.
Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η αποκατάσταση του χώρου με επιστημονικούς όρους και να υπάρξει δέσμευση για μεταφορά των δεμάτων και όχι θάψιμό τους στην περιοχή.
Α.Π.