Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, 23 Ιουλίου, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Φέτος φιλοξένησε χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες από τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.
Ο σύγχρονος χορός, από όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αντιπροσωπεύθηκε μέσα από 17 συνολικά παραγωγές, 9 ομάδων από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό: Μεταξύ αυτών ήταν ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού Tao Dance Theater, που παρουσίασαν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση “11”, οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society που για πρώτη φορά ήρθαν στην Ελλάδα, ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία κ.ά.
Τίτλος του φετινού προγράμματος ήταν (Επι)Στροφή στο Σώμα – (Re)Τurn to the Body: Το σώμα, στο πλαίσιο της δυτικής κουλτούρας, έχει περάσει από πολλές περιπέτειες και θα περάσει ακόμα περισσότερες. Όλοι είμαστε τα σώματά μας, όλοι έχουμε ένα σώμα, και παρά την τόση γνώση που διαθέτουμε γύρω από αυτό, ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Μέσω αυτού, ωστόσο, βιώνουμε όλες μας τις εμπειρίες και μέσω αυτού ζούμε.
Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού
Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής ολοκληρώνεται σήμερα 22 και αύριο 23 Ιουλίου με την ομάδα του Πορτογάλου Marco da Silva Ferreira και το φημισμένο του έργο CARCACA. Στο CARCACA, ο Marco da Silva Ferreira χρησιμοποιεί το χορό ως εργαλείο για τη διερεύνηση της δομής των κοινοτήτων, τη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης και την έννοια της πολιτιστικής αποκρυστάλλωσης.
Οι 10 ερμηνευτές του καστ σχηματίζουν μια συλλογικότητα, διερευνώντας τη συλλογική τους ταυτότητα μέσω της φυσικής, διαισθητικής και ανεπιτήδευτης ροής του σώματος, του χορού και της πολιτιστικής δημιουργίας.
Ξεκινούν με οικεία βήματα, προερχόμενα από το clubbing, τη ballroom κουλτούρα, τα cypher battles και τα studio χορού για να προσεγγίσουν στη συνέχεια τυποποιημένους και αμετάβλητους παραδοσιακούς χορούς που συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά τους.
Τα βήματα, σύνθετα, ακόμα και αν γίνονται με απλά sneakers, φέρνουν στη σκηνή όχι μόνο τον ήχο, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις κινητικής, θερμικής και φωτεινής ενέργειας.
Παραστάσεις στο BLACK BOX – Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού
Στο Black Box, την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, φιλοξενούνται 3 ελληνικές παραγωγές και μία γαλλική. Το πρόγραμμα του Black Box ολοκληρώνεται σήμερα, με την Ιωάννα Παρασκευοπούλου και τον Γιώργο Κοτσιφάκη να μας παρουσιάζουν σε χορογραφία της πρώτης το έργο Mos, μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9.
Στο έργο Mos το σώμα συνυπάρχει με παράδοξα αντικείμενα και υλικά που λειτουργούν ως μέσα παραγωγής ήχου, ενώ οι θεατές μετατρέπονται σε ακροατές ενός αυτοσχέδιου και ανομοιογενούς soundtrack που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Η περιοδεία των δύο παραπάνω παραστάσεων πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Χορός στην πόλη – Παραστάσεις στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας
Σήμερα στις 9.00 μ.μ. θα παρουσιαστεί το έργο ΑΜΑΕ των Εliana Stragapede και Borna Babic, δύο χορευτές που έχουν φιλοξενηθεί ξανά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε παραστάσεις των Ultima Vez και Peeping Tom.