Ερωτήσεις για την κατάσταση στους χώρους υγιεινής, αλλά και τις συνθήκες εργασίας των εργολαβικών εργαζομένων στην καθαριότητα του αεροδρομίου Καλαμάτας, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Επιπλέον, κατατέθηκε ερώτηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 στην Αλαγονία.
Για το πρώτο θέμα, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση, “το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι και σωματεία καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση με την καθαριότητα του αεροδρομίου Καλαμάτας και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο εργολαβικό συνεργείο που έχει αναλάβει την καθαριότητα.
Η εταιρεία έχει αναλάβει το έργο της καθαριότητας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού και έχει προσλάβει για τη φετινή σεζόν μόλις τρεις εργαζόμενες για όλες τις βάρδιες. Εργαζόμενες με 4ωρη και 5ωρη απασχόληση που καλούνται να καθαρίσουν φέτος το καλοκαίρι τους χώρους της “πύλης εισόδου” του τουρισμού, της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου.
Όπως καταγγέλλουν, μαζί με τους άθλιους μισθούς, που στην καλύτερη περίπτωση αγγίζουν τα 410 ευρώ, η εντατικοποίηση της εργασίας χτυπάει κόκκινο, πράγμα που σε συνδυασμό με την ανθυγιεινή εργασία και τον καύσωνα επιβαρύνει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την ίδια τους την υγεία.
Οι εργαζόμενες καταγγέλλουν ότι μέχρι πέρσι δούλευαν 4 καθαρίστριες σε 7ωρες βάρδιες και ότι είναι αδύνατο να καθαριστούν και να διατηρούνται καθαροί οι χώροι του αεροδρομίου, είτε είναι γραφεία είτε αίθουσες, ή ακόμα οι τουαλέτες που επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά. Οι βάρδιες επίσης, όπως είναι φυσικό, δεν καλύπτουν τις ώρες λειτουργίας του αεροδρομίου”.
Για τα προβλήματα με τις ζημιές στην Αλαγονία από τις πλημμύρες, στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Τον Ιανουάριο 2019, λόγω της εκτεταμένης έλλειψης έργων πρόληψης για αντιμετώπιση καταστροφών από φυσικά φαινόμενα, εκδηλώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και προκλήθηκαν ζημιές σε δρόμους και ιδιοκτησίες στον Ταΰγετο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2021, οπότε έγιναν και νέες κατολισθήσεις.
Έχει μείνει όμως «νεκρό γράμμα» η ανακήρυξη της περιοχής της Αλαγονίας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», αλλά και η δήθεν «εξασφάλιση» κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών. Τελικά τα έργα έχουν μείνει στη μέση αυξάνοντας τους κινδύνους για νέες καταστροφές.
Εκτός όμως από τα απαραίτητα τεχνικά έργα, πολλοί από τους κατοίκους που επλήγησαν οι ιδιοκτησίες τους δεν μπορούν να κάνουν καμία επέμβαση στα σπίτια τους, ενώ δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στις αρχές Ιουνίου του 2023 είχαμε παραπομπή σε δίκη κατοίκων της Αλαγονίας, γιατί με τις ετοιμόρροπες ιδιοκτησίες τους έθεταν σε κίνδυνο το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.
Στη δίκη που ακολούθησε, ο δήμαρχος Καλαμάτας, αφού αναγνώρισε και παραδέχθηκε την καθυστέρηση, παρέπεμψε στις ευθύνες του κεντρικού κράτους. Αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου, του ΙΓΜΕ, της ΔΑΕΦΚ, υποστήριξε ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που δεν έχει εκδώσει τη διαπιστωτική απόφαση, παρότι από τον Απρίλιο 2022 εστάλη προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων η σχετική μελέτη που του είχε ζητηθεί.
Είναι φανερό ότι η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα του ψηφιακού κράτους «ζορίζονται», όταν έχει να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα του λαού, αντιθέτως «πάει με χίλια», όταν ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει τα κερδοφόρα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου”.