Αντιθέτως, τα οργανωμένα ταξίδια προς Ελλάδα και εξωτερικό επιστρέφουν δυναμικά
Κατώτερη των προσδοκιών που είχαν ξεκινήσει να καλλιεργούνται στις αρχές της άνοιξης φαίνεται να είναι, μέχρι στιγμής, η φετινή τουριστική κίνηση όσων επιλέγουν τη Μεσσηνία ως προορισμό διακοπών. Σ’ αυτό, πέραν των άμεσων επιπτώσεων που φέρει η ενεργειακή κρίση και τα αυξημένα κόστη σε βασικούς τομείς, πλέον οι μειωμένες πτήσεις που καταφθάνουν καθημερινά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οφείλονται σ’ ένα σημαντικό βαθμό για την πεσμένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται. Σύμφωνα δε, με τον ιδιοκτήτη του τουριστικού γραφείου Trigilidas Travel, ο απολογισμός στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να «δει» πτώση μέχρι και 20%.
«Ανάσα» ο συνεδριακός τουρισμός
Περαιτέρω, όπως εξηγεί ο κ. Τριγκιλίδας, αναφερόμενος στον εισερχόμενο τουρισμό, πέραν των μειωμένων πτήσεων που προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και της σημαντικής πτώσης της κίνησης λόγω της ενεργειακής κρίσης, η εικόνα άλλαξε εντελώς, αφού «το μοναδικό που βοήθησε φέτος ήταν ο συνεδριακός τουρισμός στη Μεσσηνία, καθώς για περίπου δύο μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο, είδαμε μια πολύ καλή εικόνα».
Ακόμα, αναλύοντας τη μειωμένη φετινή προσέλευση τουριστών, εγχώριων ή ξένων, λόγω της αύξησης στα κόστη, εξηγεί ότι «πολλοί επιλέγουν, πλέον, και πηγαίνουν σε άλλους προορισμούς, που είναι φθηνότεροι, όπως είναι η Τουρκία, η Αλβανία, η Κροατία και όπου αλλού υπάρχει ανταγωνιστικός τουρισμός γύρω από τη Μεσόγειο και όχι μόνο».
Οργανωμένος τουρισμός στη μετά-κορωνοϊού εποχή
Για δυναμική επιστροφή του οργανωμένου τουρισμού στην εποχή μετά την πανδημία, κάνει λόγο ο κ. Τριγκιλίδας, κάτι το οποίο δικαιολογείται απόλυτα, αφού, τα προηγούμενα χρόνια, οι διακοπές, και δη σε ομάδες πολλών ατόμων, ήταν κάτι το οποίο απέφυγε εύλογα πολύς κόσμος.
«Ο οργανωμένος τουρισμός ξεκίνησε πάλι δειλά-δειλά το 2022 και φέτος είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σ’ αυτό το κομμάτι», αναφέρει.
Όσον αφορά στους μεμονωμένους ταξιδιώτες, λέει χαρακτηριστικά ότι «εκείνο που έχει επηρεαστεί πάρα πολύ είναι το ταξίδι των μεμονωμένων, όπου δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να κάνουν ταξίδια όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η τάση που είχαν οι μεμονωμένοι να δυναμώνουν ιδιαίτερα με ταξίδια προς διάφορες πόλεις της Ευρώπης εκμεταλλευόμενοι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, φαίνεται ότι έχει εκλείψει».
Οι προβλέψεις για τη συνέχεια
Μιλώντας για την εικόνα που θα έχει ο τουρισμός στο προσεχές διάστημα, ο κ. Τριγκιλίδας εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ένας πολύ καλός Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, αφού πάντοτε αυτοί οι δύο μήνες ήταν οι καλύτεροι τουριστικά, κάτι το οποίο συνεπάγεται με παράταση της τουριστικής σεζόν, οριακά, έως και τον Νοέμβριο. «Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος το αποτύπωμα της χρονιάς νομίζω θα περιγράφει μια πτώση της τάξης του 20% στον τουρισμό, συγκριτικά με το 2019», καταλήγει.
Προτεινόμενοι προορισμοί
Όσον αφορά τους προορισμούς που προβλέπονται ως ιδανικοί για το επόμενο διάστημα, αλλά και ευρύτερα, ο κ. Τριγκιλίδας σημειώνει ότι προτιμώνται ιδιαίτερα τα διήμερα και τριήμερα στις Κυκλάδες, τα ταξίδια σε διάφορα νησιά, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην περιοχή της Πελοποννήσου όπου διοργανώνονται διάφορα «έξυπνα τριήμερα», καθώς και στην Κρήτη όπου φέτος έχει δυναμώσει πάρα πολύ ως προορισμός.
Παράλληλα, στους προορισμούς εξωτερικού προτιμώνται, μεταξύ άλλων, τα ταξίδια στην (Κάτω) Ιταλία και το Παρίσι, ενώ έχουν ζήτηση και άλλα ταξίδια, ιδιαίτερου πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το πανόραμα Ιορδανίας, πανόραμα Μαρόκου, οδοιπορικό πανόραμα στην Πορτογαλία, στη Βαρκελώνη. Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρουαζιέρες ανεβαίνουν πολύ, τελευταία, με προορισμούς όπως είναι η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική.
Της Χριστίνας Μανδρώνη