Σύμφωνα με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη
Στο ζήτημα της ελλιπούς αντιπυρικής θωράκισης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης αναφέρθηκε ο Πέτρος Θέμελης, μιλώντας στην «Καθημερινή». Όπως τονίζει ο διευθυντής του ανασκαφικού και αναστηλωτικού προγράμματος του αρχαιολογικού χώρου, η αρχαία Μεσσήνη υπολείπεται ενεργού συστήματος πυρόσβεσης. Μάλιστα, αυτή η εικόνα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες διαπιστώσεις της υπουργού Πολιτισμού για το Κάστρο της Καλαμάτας, το οποίο αντιμετωπίζει εξίσου βασικά προβλήματα πυρασφάλειας, έρχεται να υπογραμμίσει την ελλιπή φροντίδα πυροπροστασίας που δέχονται, μεταξύ άλλων, χώροι και μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Όπως σημειώνει ο Πέτρος Θέμελης, «ενώ υπάρχουν παλαιόθεν τρεις μεγάλες υδατοδεξαμενές εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, που τροφοδοτούνται συνεχώς από τοπικές πηγές νερού και χρησιμοποιούνται για το αυτόματο πότισμα του χλοοτάπητα στο Στάδιο, στο Ασκληπιείο και αλλού, κατά τη γνώμη μου, δεν αξιοποιούνται για την πυρασφάλεια του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας».
Ενώ η αρχαία Μεσσήνη, συνεχίζει ο αρχαιολόγος, αποψιλώνεται συστηματικά, πέριξ της περίφραξης υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια, που δεν έχουν καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες τους. Ο κ. Θέμελης έχει προτείνει τη δημιουργία μιας περιμετρικής ζώνης προστασίας, προσβάσιμης από πυροσβεστικό όχημα, καθώς και την εγκατάσταση κρουνών πλησίον των τριών μεγάλων δεξαμενών νερού. «Αντ’ αυτού, έχουν τοποθετηθεί προσφάτως πράσινες ταμπελίτσες, όπου αναγράφεται η λέξη “Έξοδος”, ενώ οι επισκέπτες θα έπρεπε να οδηγούνται προς τα ασφαλή αίθρια του Σταδίου και του Ασκληπιείου, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων φυλάκων», καταλήγει ο κ. Θέμελης.
Στο ίδιο δημοσίευμα της «Κ» αναφέρεται ότι η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται μεταξύ άλλων είκοσι πέντε αρχαιολογικών χώρων, στους οποίους εφαρμόστηκε, το 2022, ειδικό σχέδιο προληπτικής πυροπροστασίας που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.