Ελάχιστα 24ωρα απομένουν για να «κλειδώσει» η κατάθεση συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, με την ονοματολογία, τις κόντρες και τις καραμπόλες, ακόμα και στην τελευταία στροφή, να μη λείπουν.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επικείμενης αυτοδιοικητικής μάχης, που γίνεται με φόντο τις πρόσφατες διπλές εκλογές, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε και τους νέους συσχετισμούς, καθώς και το πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων και αποκλίσεων, τις ισορροπίες και τα πολιτικά προτάγματα για την επόμενη μέρα στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας, χωρίς βεβαίως να απουσιάζουν οι τοπικοί διαγκωνισμοί και οι συγκρούσεις. «Θέλουμε να δώσουμε κομματικό χρώμα στις περιφερειακές εκλογές, όχι για να βάψουμε και πάλι το χάρτη γαλάζιο. Αυτό το κάναμε τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και στις εκλογές του Ιουνίου» έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το πολιτικό στίγμα του, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει «ανθρώπους που συμμερίζονται το όραμά της και με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί καλά».
Η Ν.Δ., σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο “ΒΗΜΑ”, προσέρχεται στη μάχη με τον «αέρα νίκης» που της έδωσαν οι εθνικές κάλπες, προσδοκώντας να επιβεβαιώσει την πολιτική κυριαρχία της, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μοιραία δίνει μάχη επιβίωσης στον ούτως ή άλλως προβληματικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου τα ερείσματα που διαθέτει είναι περιορισμένα.
Η εκλογική συντριβή του κόμματος και η παραίτηση Τσίπρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιδρούν αρνητικά, ενώ οι προσπάθειες για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, δεν απέδωσαν. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τον κακό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί, τις λανθασμένες επιλογές και τις παλινωδίες.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, παρά τις καθυστερήσεις και τις δυσκολίες όπου παρατηρήθηκε «διάχυση» των δυνάμεών του, όπως στο Δήμο Θεσσαλονίκης ή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δίνει το δικό του αυτοτελές πολιτικό «παρών» στην κρίσιμη αναμέτρηση, έχοντας τη δυναμική του θετικού εκλογικού αποτελέσματος του Ιουνίου.
Από την πλευρά του, με τους δικούς του υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέρχεται το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, καταγγέλλοντας τα άλλα κόμματα για «προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού – μέσω ανακύκλωσης προσώπων – στη στήριξη μιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται και στην Τοπική Διοίκηση», προβάλλοντας τις υποψηφιότητές του ως τη «μοναδική αντιπολίτευση» στον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων σε τοπικό επίπεδο.
Το «βουβό» περιβάλλον προξενεί προβληματισμό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδώσει σαφή κομματικό χαρακτήρα στις περιφερειακές εκλογές. Υπό αυτήν την έννοια, οι αναμετρήσεις του Οκτωβρίου για τις Περιφέρειες της χώρας είναι το επόμενο πολιτικό του στοίχημα. Στις 12 από αυτές κατέρχονται κομματικοί υποψήφιοι, κατά μείζονα λόγο επιδιώκοντας την επανεκλογή τους, ενώ στην Κρήτη έχει δοθεί στήριξη στον Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος «τρέχει» χωρίς αντίπαλο.
Παρά ταύτα, το «βουβό» περιβάλλον στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές αυτές (παρότι έχουμε φτάσει λίγες μόνο εβδομάδες από τη διεξαγωγή τους) προξενεί μια ανησυχία στο κομματικό επιτελείο της Ν.Δ. και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κόπωση των πολιτών και το περιορισμένο ενδιαφέρον λόγω και της διπλής εκλογικής μάχης, τον Μάιο και τον Ιούνιο, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του “BHMAτος”, κρύβουν κάποιες παγίδες για την κυβέρνηση και η φιλοδοξία να βαφτεί γαλάζιος ο χάρτης της χώρας στις 8 και 15 Οκτωβρίου δε συνοδεύεται από βεβαιότητες.
Στοίχημα για το κομματικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας είναι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου αποφασίστηκε να μη στηριχθεί ο εκλεγμένος το 2019 περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και να δοθεί το χρίσμα στον Δημήτρη Πτωχό, πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης έχει αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, όμως μένει να φανεί αν οι ψηφοφόροι θα συνταχθούν υπέρ του επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ. ή αν ο Πέτρος Τατούλης θα κατορθώσει να κάνει τη ζημιά.
Τροχοπέδη για Κουμουνδούρου η εσωκομματική διαδικασία
Η εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνδυασμό με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την αρχηγία και τη στρατηγική συντριπτική ήττα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου, επιδρά αρνητικά μέχρι στιγμής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται σε επτά εβδομάδες.
Το κλίμα σε πάρα πολλές περιοχές είναι αρνητικό και είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει υποψηφίους σε αρκετούς Δήμους, στοιχείο που δείχνει και την προβληματική κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος. Παράλληλα, αναδεικνύει τον τελείως ερασιτεχνικό τρόπο που λειτουργούσε το κόμμα το προηγούμενο διάστημα, καθώς επί της ουσίας δεν είχε γίνει καμία σοβαρή προεργασία για τη συγκρότηση αξιόμαχων ψηφοδελτίων.
Επίσης, σε αρκετές περιοχές τορπιλίστηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όχι σε κεντρικό επίπεδο, αλλά σε ορισμένες Περιφέρειες και αρκετούς Δήμους.
Στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. κέρδισε τις 12 από τις 13 Περιφέρειες. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει και πολλά και ευελπιστεί σε καλύτερα αποτελέσματα, λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης στη Ν.Δ., καθώς σε μερικές Περιφέρειες υπάρχουν αντάρτικα ψηφοδέλτια, όπως π.χ. στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στην Κουμουνδούρου αναμένουν να πάνε καλά στη Δυτική Ελλάδα με τον Κώστα Καρπέτα, ανεξάρτητο υποψήφιο που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς προέρχεται από την παράταξη του πρώην περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, που είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.
Στο Λεκανοπέδιο Αττικής ρίχνει το βάρος η Χαριλάου Τρικούπη
Με το χρόνο να κυλά αντίστροφα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 31 Αυγούστου, οπότε λήγει η προθεσμία δήλωσης των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο «κλείσιμο» των εκκρεμοτήτων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν και τις δυστοκίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επιλογή προσώπων προς στήριξη.
Οι εκκρεμότητες σε Δήμους θα κλείσουν άμεσα, παρά τις τοπικές διαφοροποιήσεις και τους διαγκωνισμούς. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, που έχει λάβει το χρίσμα της Ν.Δ. και με τον οποίο έχουν συνταχθεί και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αλλού, όπως στην Πελοπόννησο, όπου κάποιοι «πράσινοι» δε συντάχθηκαν με τον υποψήφιο του κόμματος, κάτι που προκάλεσε τη δημόσια παρέμβαση του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε «όσοι συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια που δεν έχουν τη στήριξη της παράταξης να διαγράφονται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ».