Μεγάλου μήκος ταινία εκτός Ελλάδας ετοιμάζει ο Μεσσήνιος σκηνοθέτης, ενώ το “Είμαι Ελεύθερη” θα παρουσιαστεί στην Αθήνα
Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή όταν οι καλλιτεχνικοί δημιουργοί επιστρέφουν στον τόπο τους για να παρουσιάσουν την δουλειά τους, δίνοντας ένα μικρό πλήγμα στο στερεοτυπικό κανόνα «κανείς δεν αγιάζει στον τόπο του». Προς το κλείσιμο της θερινής σεζόν προβολών, την περασμένη εβδομάδα η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας έδωσε μια τέτοια ευκαιρία στο πολυάριθμο κοινό που βρέθηκε στον κήπο του Vista Marina, να γνωρίσει τις δύο τελευταίες ταινίες μικρού μήκους του σκηνοθέτη Γιώργου Λουριδά και μαζί τη μουσική του Χρήστου Ντανάκα.
«Ο Πηλός και η Κοπέλα» και το τραγούδι της ταινίας “What Can Break This Echo” έχουν χαρίσει στους δύο Μεσσήνιους καλλιτέχνες πολλά βραβεία και μάλιστα διεθνή, ενώ το νεότερο «Είμαι Ελεύθερη (Je Suis Libre)» αναμοχλεύει τη συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών.
Ο Γιώργος Λουριδάς το είχε κάνει και το καλοκαίρι με το πρότζεκτ και την έκθεση ζωγραφικής «Η γιαγιά μου», που επίσης παρουσίασε στην πόλη μας, ανοίγοντας το φάκελο άνοια για κοινό και ειδικούς. Αυτή τη φορά το «Είμαι Ελεύθερη» με την Καλαματιανή Γεωργία Καποπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο έδωσε το έναυσμα στην αντιδήμαρχο Μαρία Αγγελή να αναφερθεί στα θέματα οικογενειακής καταπίεσης και να δώσει χρήσιμες πληροφορίες, ενημερώνοντας για τους φορείς και τις δομές προστασίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας που λειτουργούν στην περιοχή μας.
Εκτός, λοιπόν, από το καλλιτεχνικό μέρος και τις δυνατές συγκινήσεις που πρόσφεραν στους θεατές οι δύο ταινίες, η εκδήλωση είχε την ενεργή συμμετοχή του κοινού στο τέλος, με επισημάνσεις και ερωτήσεις. Ειδικό ενδιαφέρον υπήρξε αναφορικά με τη δυνατότητα σπουδών πάνω στη σκηνοθεσία και την κινηματογραφία στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Λουριδάς έδωσε μια γλυκόπικρη απάντηση, επισημαίνοντας αρχικά ότι οι σχετικές ευκαιρίες είναι, δυστυχώς, ακόμα λίγες και ότι, ως χώρα, υπολειπόμαστε ακόμα και των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις «τεχνικές» δυσκολίες, σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι για τη δημιουργία μίας μικρού μήκους ταινίας μόλις 20′, απαιτούνται συχνά 4 ώρες κινηματογραφικού υλικού.
Ο κ. Λουριδάς έκανε λόγο και για το ταμπού που επιβιώνει για το αν ο κινηματογράφος είναι δουλειά ή… πλάκα; Είναι πολύ σοβαρή δουλειά και σε αντίθεση με το μύθο ότι η υποκριτική και ο κινηματογράφος δεν πληρώνουν, μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν αρκετά χρήματα, εξήγησε, προτρέποντας όσους έχουν στον κύκλο τους ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το χώρο να το ενθαρρύνουν, όπως έκανε και η δική του οικογένεια με τον ίδιο, και με την πεποίθηση ότι «αν ακολουθείς το ένστικτό σου, συνήθως δικαιώνεσαι»!
«Ελπίζω να αναπτυχθεί η Καλαμάτα
κινηματογραφικά και θα είμαι δίπλα της»
Το «Θ» βρήκε την αφορμή να μιλήσει με τον Γιώργο Λουριδά τόσο για την πρόσφατη εκδήλωση όσο και για τις υπόλοιπες δράσεις και, φυσικά, τα σχέδιά του:
«Ήταν εντυπωσιακό το να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας μαζί με τον Χρήστο Ντανάκα, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και μπροστά σε ανθρώπους που μας γνώριζαν για πρώτη φορά. Χαρήκαμε ιδιαίτερα με τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Το απαιτητικό κοινό της Καλαμάτας και της Κινηματογραφικής Λέσχης μάς άφησε θετικότατα σχόλια και αυτό είναι η παρακαταθήκη μας. Τους ευχαριστούμε όλους.
Με ενδιαφέρουν πάντα τα κοινωνικά θέματα και ιδιαίτερα αυτά που κρύβουν μια υπαρξιακή διάσταση. Θεωρώ πως μια ταινία δε σταματάει όταν τελειώνει η προβολή. Η ταινία είναι η ζωή μας και το σινεμά μάς βοηθάει στο να ανακαλύπτουμε τι μας λείπει, ατομικά αλλά και ως κοινωνία, για να την καλυτερεύουμε. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που το κοινό της Καλαμάτας αγκάλιασε και τις δυο ταινίες. Τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν έντονα στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια και αυτός ήταν ο σκοπός και των δύο ταινιών εξαρχής.
Η συνεργασία με τον Χρήστο Ντανάκα ήταν εξαιρετική και στις δύο ταινίες. Νομίζω πως υπάρχει μια χημεία μεταξύ μας, η οποία εξελίσσεται με τον καιρό και συνεχίζει να μας βγαίνει. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους ταλαντούχους μουσικούς που συμμετείχαν στις συνθέσεις.
Ελπίζω να αναπτυχθεί η Καλαμάτα κινηματογραφικά και θα είμαι δίπλα της για να τη βοηθήσω, όποτε χρειαστεί και όποτε θελήσει να κάνει περισσότερα τέτοια βήματα. Είμαι χαρούμενος, γιατί, εκτός από την παρουσίαση των ταινιών μου, είχα την ευκαιρία να κάνω κι άλλα πράγματα στην πόλη καταγωγής μου, όπως ήταν η έκθεση “Η γιαγιά μου”, αλλά και η οργάνωση ενός σεμιναρίου ταινίας για παιδιά, στο πλαίσιο του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Γενικότερα, το 2023 εξελίχθηκε καλά για εμένα ως τώρα. Ολοκλήρωσα ένα ακόμη Κινηματογραφικό Φεστιβάλ: Οι Μονόλογοι της Λήδας στο Αγρίνιο (το τρίτο) και ετοιμάζω το επόμενο, καθώς και μια νέα ταινία, για την οποία δεν έχω πολλά ακόμη να σας αποκαλύψω, παρά μόνο ότι θα είναι μεγάλου μήκους και θα πραγματοποιηθεί εκτός Ελλάδας. Επίσης, η επόμενη προβολή του “Είμαι Ελεύθερη” θα γίνει τον Οκτώβριο στην Αθήνα!».
*Η καλλιτεχνική φωτό του Γιώργου Λουριδά κάτω από το Κάστρο της Καλαμάτας είναι της Αρετής Κατσούλα και οι φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Vista Marina είναι του Νίκου Μανίτσα Στεφανάκη
«Ο Πηλός και η Κοπέλα»
Ο «Πηλός και η Κοπέλα» έχει ως κεντρικό θέμα την ψυχική αντιμετώπιση της απώλειας και έχει λάβει ως τώρα δεκάδες βραβεία. Μεταξύ άλλων, τρία βραβεία (καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου τραγουδιού και καλύτερου τραγουδιστή) και οκτώ υποψηφιότητες στο Cannes World Film Festival.
Πρόκειται για την ιστορία του Παύλου και της Μαρίας, ενός νεαρού ζευγαριού που αντιμετωπίζει τον πρόσφατο χαμό της κόρης τους.
Παίζουν: Σόλων Τσούνης, Πέτρα Μαυρίδη, Φιόνα Κατοίκου, Χριστίνα Γαλανοπούλου
-Μπορείτε να τη δείτε στο: https://www.youtube.com/watch?v=hjGgFOoZmhc
«Είμαι Ελεύθερη (Je Suis Libre)»
Αφορά στην κοινωνική απομόνωση και την κακοποίηση της γυναίκας. Το «Είμαι Ελεύθερη (Je Suis Libre)» αφορά στην κοινωνική απομόνωση και την κακοποίηση της γυναίκας.
Πρωταγωνιστούν: Γεωργία Καποπούλου, Κωνσταντίνος Σαμψών, Έλενα Σαλμά, Γιώργος Λουριδάς. Κινηματογράφηση: Κωνσταντίνος Παπαγιάννης.
Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=bEHzE4cAUXs.
Και οι δύο ταινίες είναι σκηνοθετημένες από τον Γιώργο Λουριδά, με τη μουσική υπογραφή του Χρήστου Ντανάκα.
www.georgelouridas.weebly.com