Η επανεξέταση του ρόλου του τουρισμού στην περιφερειακή ευημερία με την εφαρμογή οικολογικά βιώσιμων και κοινωνικών πολιτικών, χωρίς αποκλεισμούς, αναλύθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Olympia Forum IV, το οποίο διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς», και διεξήχθη από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, που συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης, ο Αλέξανδρος Θάνος, εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και ο Μεσσήνιος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Σωτήρης Βαρελάς, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του τουρισμού, τις συνθήκες που τον μεταβάλλουν, αλλά και οι τρόποι ώστε ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις του να μπορούν να προσαρμόζονται και να είναι επικερδείς ανάλογα με τις συνθήκες.
Σωτήρης Βαρελάς
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, αναφερόμενος στο πώς αντεπεξέρχονται οι τουριστικοί προορισμοί στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι «το μοντέλο ήλιος και θάλασσα της περιορισμένης περιόδου, Ιούλιο – Αύγουστο, μπαίνει με μία μειωμένη ελκυστικότητα σε ολόκληρες ηλικιακές τουριστικές ομάδες.
Οι άνθρωποι ηλικίας 55 και 65 plus δε θα επιλέγουν αυτούς τους μήνες, δε θα μπορούν να αντέξουν υψηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία στη χώρα μας. Όμως, στην Ελλάδα είναι θετικό ότι έχουμε καλές καιρικές συνθήκες τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Θα πρέπει, έτσι, να δούμε ένα σχεδιασμό για αυτή την επέκταση της τουριστικής περιόδου, υπό την προϋπόθεση να αποφασίσουμε εξαρχής πώς εννοούμε επέκταση τουριστικής περιόδου.
Τον υπερ-τουρισμό που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να μην τον μεταφέρουμε εις βάρος άλλων προορισμών της χώρας, αλλά να στηρίξουμε τη χωρική κατανομή του τουρισμού σε άλλες περιοχές της χώρας.
Εν ολίγοις, θα πρέπει να σχεδιάσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής πώς μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και χρειάζεται ένας συντονισμός με τους οργανισμούς διαχείρισης προορισμού, οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν νέες δυνατότητες πιο επαγγελματικές».