Το δημογραφικό ναρκοθετεί και την οικονομία της Μεσσηνίας

Το δημογραφικό ναρκοθετεί και  την οικονομία της Μεσσηνίας

Τα απόνερα… από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως ανέφεραν χθες τα στοιχεία για το δημογραφικό στη Μεσσηνία, οι γεννήσεις το 2022, σε σχέση με το 2021, μειώθηκαν κατά 11%, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 9,3%. Οι δε θάνατοι μεταξύ των ίδιων ετών στο νομό αυξήθηκαν κατά 2,8% και στην Πελοπόννησο κατά 2,9%.

Η μείωση των γεννήσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα, οδήγησε το 2022 σε φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 1.252 κατοίκους στη Μεσσηνία και κατά 4.839 κατοίκους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η δημογραφική συρρίκνωση και της Μεσσηνίας αποτελεί, ενδεχομένως, τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, πέρα βέβαια από τα προβλήματα που προκαλεί σε σχέση με τη γεωπολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα ανέφερε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας πέρυσι στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “33ο Greek Economic Summit”, «ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 – 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 σε 600.000) και η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας».

Παράλληλα, ο κ. Πελαγίδης περιέγραψε τη μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζει σε μεσοπρόθεσμη βάση η χώρα, παρότι τώρα βρίσκεται σε μια θετική τροχιά, έστω κι αν παράλληλα αντιμετωπίζει και το αγκάθι του πληθωρισμού.

Βέβαια, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει εστιάσει και στο παρελθόν στο θέμα της δημογραφίας και ειδικά στο ότι σε πολλές περιοχές της υπαίθρου μειώνονται οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα, κομβικές παραγωγικά ζώνες να αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ο πληθυσμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό, το 2050 ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ότι θα είναι ανάμεσα σε 10 (σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο) και 8,3 εκατ. (στο πιο απαισιόδοξο).

Οι δημογραφικές ελλείψεις, όμως, ενισχύουν και το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού.

Καμπανάκι κλάδων

Στο φόντο αυτό καθημερινές είναι οι αναφορές από πολλούς κλάδους της οικονομίας για ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο υψηλής ειδίκευσης, όπως επιστήμονες πληροφορικής κ.τ.λ., όσο και τεχνικών επαγγελμάτων.

Την ίδια ώρα, με βάση πληροφορίες, πολλές μεγάλες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα “φρενάρουν” λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Ήδη, σήμα κινδύνου εκπέμπουν φορείς των αγροτών σε σχέση με την έλλειψη εργατικών χεριών.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η έλλειψη εργατικού δυναμικού ήδη έχει γίνει έντονη τη φετινή χρονιά και η αύξηση του κόστους εργασίας είναι η πρώτη συνέπεια.

Η επόμενη συνέπεια θα είναι ότι, όσο και να αυξηθεί το ημερομίσθιο, δε θα είναι επαρκής ο αριθμός των εργατών για την κάλυψη των αναγκών στις καλλιέργειες, αλλά και στα εργοστάσια και διαλογητήρια. Μάλιστα, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι σε μια σειρά καλλιεργειών, με τη συγκομιδή π.χ. κηπευτικών, υπήρξε μείζον ζήτημα, καθώς πολλοί από τους εργάτες γης είχαν απορροφηθεί στον τουρισμό.