Σύμφωνα με τα ποσοστά των κομματικών υποψήφιων
Χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τα τέσσερα βασικά κόμματα προέκυψαν από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ είχαν δώσει επίσημα χρίσματα.
Η σύγκριση, σε σχέση με τα πρόσφατα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, μπορεί να μην προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές παίζει μεγάλο ρόλο και η επιλογή του προσώπου, αποτυπώνει ωστόσο μια γενική εικόνα για τις τάσεις στην κοινωνία, αλλά και το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην κεντρική πολιτική σκηνή έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
Ν.Δ.
Είναι σαφές πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, καθώς ο Δημήτρης Πτωχός σημείωσε μεσοσταθμικά σε όλους τους νομούς ποσοστό 42,61%, λίγο μικρότερο από αυτό των εθνικών εκλογών (43,32%).
Το αποτέλεσμα, μετά το καλοκαίρι που είχε ουκ ολίγα προβλήματα, «μηδενίζει» εκ νέου το κοντέρ, καθώς το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα, αν σκεφτεί κάποιος ότι στο ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη υπάρχουν πολλά στελέχη της Ν.Δ., τότε μπορεί να διαπιστώσει ότι τα προβλήματα δεν “ενόχλησαν” τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.
ΣΥΡΙΖΑ
Σε νέα βαθιά περισυλλογή έχει εισέλθει ο πολιτικός οργανισμός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μετά τη… χαμηλή πτήση που κατέγραψε ο Μανώλης Μάκαρης την προηγούμενη Κυριακή. Ειδικότερα, το ποσοστό του 8,05% υπολείπεται πολύ από το 16,21% που κατέγραψε μεσοσταθμικά ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Βέβαια, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε… ζαλισμένο στις εκλογές, μια και πριν είχαμε εσωκομματικές με αλλαγή του προέδρου του, γεγονός που προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στο εσωτερικό του, με πολλούς ψηφοφόρους του να ψάχνουν καταφύγιο σε άλλα κόμματα.
Στελέχη του κόμματος αποδίδουν το αποτέλεσμα, λίγο-πολύ, στη συγκυρία. Επισημαίνουν ότι ήταν (σχεδόν) αδύνατο να ανακάμψουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μετά τη διπλή συντριβή στις εθνικές εκλογές και τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου.
Για πολλούς, ωστόσο, η παραπάνω προσέγγιση είναι επιδερμική. Στις γραμμές του πολιτικού χώρου επικρατούν βαθύτεροι προβληματισμοί για το αρνητικό αποτέλεσμα, που ενέχουν και ισχυρά στοιχεία αυτοκριτικής.
Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της περασμένης Κυριακής αποτελεί απόρροια μίας «ασυγχώρητης προχειρότητας», αφού η προηγούμενη ηγετική ομάδα ασχολήθηκε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους, αναζητώντας υποψηφίους την τελευταία στιγμή, χωρίς διαβούλευση με τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Απλά την Κυριακή επαναβεβαιώθηκε η αποκοπή του κόμματος από την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές του 2028 πρέπει να ξεκινήσει «από σήμερα», με αιχμή τη δυναμική παρουσία και δραστηριοποίηση των σχημάτων στις τοπικές – κοινωνικές διεργασίες. Βέβαια, αυτό έχει ειπωθεί κι άλλες φορές, χωρίς να έχει γίνει κάτι.
ΠΑΣΟΚ
Μπορεί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ να κάνουν… όνειρα για δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του 2024, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στην Πελοπόννησο. Ο Δημήτρης Κουτσούλης συγκέντρωσε 7,99%, έναντι 13,91% που είχε συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.
Εδώ, πάντως, θα πρέπει να θυμηθούμε όλα όσα προηγήθηκαν της επιλογής του υποψηφίου, με τις εσωκομματικές τριβές, αλλά και το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός στελεχών κατεβαίνουν με την παράταξη του Πέτρου Τατούλη. Αν ζυγίσουμε όλα τα παραπάνω, συν το γεγονός ότι ο κ. Κουτσούλης υπολείπεται ελάχιστα του κ. Μάκαρη, τότε η εικόνα είναι πιο ωραιοποιημένη.
ΚΚΕ
Αναμφίβολα στους κερδισμένους των εκλογών είναι το ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα φαίνεται πως επωφελήθηκε από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας έξτρα «αριστερή ψήφο».
Επίσης, σίγουρα ευνοήθηκε από το ότι η συμμετοχή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το ίδιο διαθέτει ένα ιδιαίτερα συμπαγές εκλογικό ακροατήριο, που πάντα συμμετέχει στις εκλογές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η Πελοπόννησος, όπου το ΚΚΕ έλαβε στις εθνικές εκλογές 5,76% και την Κυριακή ο υποψήφιός του Δημήτρης Κουτουμάνος πήρε 6,36%.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές στην Περιφέρεια επιβεβαίωσαν τάσεις που καταγράφηκαν και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Με μεγαλύτερη ένταση όμως. Δείχνοντας ότι τα πολιτικά «ρεύματα» έχουν συνέχεια, δυναμική και, ως εκ τούτου, δίνουν ξεκάθαρο στίγμα. Όποιος δεν το βλέπει, κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.
Α.Π.