18 συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Διαδικτυακό «πωλητήριο» έχουν αναρτήσει τον τελευταίο μήνα 155 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να έχει θέσει τις βάσεις για ένα ακόμη ρεκόρ τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εσόδων, με τις εκτιμήσεις να βάζουν τον πήχη των ταξιδιωτικών εισπράξεων στα 21 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 18,18 δισ. ευρώ του 2019, ωστόσο δεκάδες μονάδες, κυρίως μικρές και μεσαίες, βγαίνουν κάθε μήνα προς πώληση.
Μόνο το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 155 καταλύματα διατίθενται προς πώληση μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 18 αγγελίες αφορούν ξενοδοχεία και καταλύματα στην Αττική, 9 στην Ήπειρο, 16 στη Χαλκιδική, 18 στην Πελοπόννησο (σ.σ. εκ των οποίων τα τρία είναι στη Μεσσηνία), 7 στη Θεσσαλία, 24 στην Κρήτη, 21 στα νησιά των Κυκλάδων και 16 στα Ιόνια Νησιά.
Η υψηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης, στα 9,5 εκατ. ευρώ, εντοπίζεται στο Ξυλόκαστρο, όπου πωλείται ένα ξενοδοχείο, κατασκευής του 2000 και έκτασης 4.482 τ.μ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Μάιο, στην εκκίνηση της καλοκαιρινής σεζόν, αναρτήθηκαν 204 νέες αγγελίες με ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα προς πώληση, ενώ τον Ιούνιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 114. Συνολικά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και το Σεπτέμβριο αναρτήθηκαν 473 αγγελίες για πώληση ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
Η πλειονότητα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, αφορά μονάδες μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας ουσιαστικά βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των τουριστικών επιχειρήσεων που πωλούνται, σχεδόν τα μισά είναι ξενοδοχεία και καταλύματα που βρίσκονται σε νησιωτικούς προορισμούς και δη σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη.