Το πρώτο βυτίο της φετινής χρονιάς έφυγε με κατεύθυνση την Ιταλία, ανοίγοντας την αυλαία της νέας ελαιοκομικής περιόδου στα 9,25 ευρώ, τιμή περίπου διπλάσια από το περσινό άνοιγμα των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας και του συνεταιρισμού τους, που παραδοσιακά σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν με το πρώτο συμβόλαιό τους.
Η οργάνωση επέλεξε την καλύτερη μεταξύ των πέντε προσφορών που δέχθηκε, με τις υπόλοιπες να κινούνται σαφώς χαμηλότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φτάνοντας έως και τα 8,60 ευρώ/κιλό, στοιχείο ενδεικτικό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην αγορά.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών θεμάτων, Στάθης Αναστασόπουλος, ερωτώμενος από το «Θάρρος», απάντησε ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα είναι πολύ μειωμένη στη Μεσσηνία. Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά ότι στη Μεσσηνία έχουμε ποσοστά μείωσης της καρπόδεσης από 30 έως 60%.
«Αυτό το νούμερο λέει πάρα πολλά. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές που δε θα έχουν τέτοιες μειώσεις, αλλά σε αρκετές οι υπηρεσίες έχουν εκτιμήσει ότι η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 30% με 60%», τόνισε.
Υπενθυμίζουμε ότι η κακοκαιρία που εκδηλώθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στη Δυτική Ελλάδα, έφερε, μεταξύ άλλων, έντονες χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της Τριφυλίας, οι οποίες χτύπησαν τα ελαιόδεντρα λίγο πριν από τη συγκομιδή, καθώς και θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και πατάτας.
Μάλιστα, στα προβλήματα με την ελαιοσυγκομιδή αναφέρθηκε και ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας. «Θα υπάρξει μια μείωση στην περιοχή και, επειδή οι τιμές είναι καλές και το λάδι έχει ζήτηση, αυτό έχει και οικονομική σημασία», σημείωσε.
Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε, σημαντικές ζημιές στις ελιές από τη χαλαζόπτωση καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων.
«Στις περιοχές αυτές, οι ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση ήταν σημαντικές σε μεγάλη έκταση. Δεν αφορούν μόνο στην καρπόπτωση, αλλά και τον ελαιόκαρπο που μένει πάνω στο δέντρο και είναι χτυπημένος, διότι έτσι θα έχουμε σήψη του καρπού και υποβάθμιση της ποιότητας», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για περιοχές που είχαν παραγωγή κυρίως κορωνέικης ποικιλίας, η οποία βρίσκεται κοντά στη συγκομιδή.
Πριν από τη χαλαζόπτωση, η εκτίμηση για την παραγωγή της Τριφυλίας ήταν κοντά στους 22.000 τόνους, «που σήμαινε ότι ήμασταν από τις περιοχές που είχαμε παραγωγή», διευκρίνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού η μείωση από πέρυσι υπολογιζόταν στο 30%.
«Μπορεί η μείωση από τη χαλαζόπτωση να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά και μια μείωση της τάξεως του 2%-5% είναι πολύ υψηλή για τα νούμερα που μιλάμε για την περιοχή» πρόσθεσε, ώσπου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς το προσεχές διάστημα.
Στο 40% θα πέσει πλέον η φετινή παραγωγή των Γαργαλιάνων σε σύγκριση με μια καλή χρονιά, όπως εκτίμησε ο Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνας», που εδρεύει στην περιοχή.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που μεταφέρει ο ίδιος, από τη χαλαζόπτωση έχει χαθεί ένα 20% του λαδιού που θα έβγαινε, ποσοστό που συντελεί στις ήδη μειωμένες, μέχρι πρότινος, εκτιμήσεις για την περιοχή, ενώ το ξεκίνημα των συγκομιδών αναμενόταν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Σε ό,τι αφορά τις περσινές ποσότητες που έχουν απομείνει στην περιοχή, γίνονται πράξεις αυτή την περίοδο, αλλά με μειωμένες τιμές, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι η τιμή τώρα είναι περίπου 1 ευρώ κάτω από το επίπεδο του καλοκαιριού.
Οι έμποροι, για να πάρουν λάδι από τους παραγωγούς της περιοχής, προσφέρουν περίπου 7,50-7,70 ευρώ. Παράλληλα, ένα ακόμη ζήτημα που φρενάρει τη διάθεση των ποσοτήτων, οι οποίες έχουν απομείνει, είναι η αλλαγή που έχει γίνει ως προς τη νομοθεσία, αναφορικά με τα επιτρεπτά όρια υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων στο τελικό προϊόν.