Ενημέρωση για τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας, τις υποχρεώσεις των δημοτών και τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί, με αφορμή την ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων δίπλα σε κάδους, έκαναν χθες η διευθύντρια της Διεύθυνσης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας Κοκκωνία Γιαννοπούλου, ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Πετρόπουλος.
Για ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων το τελευταίο διάστημα δίπλα σε κάδους έκανε λόγο η κα Γιαννοπούλου.
Όπως υποστήριξε, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί κυρίως λόγω του προγράμματος “Εξοικονομώ”, καθώς διαπιστώθηκε ότι δίπλα στους κάδους κάνουν την εμφάνισή τους ογκώδη αντικείμενα, από έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και υλικά ανακαίνισης, καθώς “τρέχει” το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας, οι δημότες που προβαίνουν σε τέτοιες εργασίες είναι υποχρεωμένοι να έχουν τον ειδικό κάδο των 8 κυβικών για τα μπάζα, και όχι να απορρίπτουν τα άχρηστα πράγματα σε δρόμους και πεζοδρόμια. Από την Υπηρεσία γίνεται έκκληση στους πολίτες να τηρούν τον Κανονισμό Καθαριότητας, και αυστηρή προειδοποίηση για τα πρόστιμα που επιβάλλονται.
Επίσης, έγινε και πάλι αναφορά στους κανόνες που ισχύουν για τα σκουπίδια και την υποχρέωση των δημοτών να τους εφαρμόζουν: Μεταφορά των σκουπιδιών μας μέσα σε ανθεκτικές σακούλες, πάντα κλειστές, και απόρριψη μέσα στους κάδους, ποτέ έξω. Αν ο κάδος είναι γεμάτος, αναζητούμε τον πλησιέστερο άδειο. Η απόρριψη των σκουπιδιών γίνεται μετά τη δύση του ήλιου, ποτέ κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς η αποκομιδή από τα απορριμματοφόρα ξεκινά τις βραδινές ώρες.
Η κα Γιαννοπούλου επισήμανε ότι για ογκώδη αντικείμενα (π.χ. στρώματα κ.λπ.), καθώς και για ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει προηγουμένως να ενημερώνει ο δημότης την Υπηρεσία Καθαριότητας στο τηλέφωνο 27210-22441, ώστε να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση και να περάσει από το σημείο το ειδικό φορτηγό του Δήμου για να παραλάβει τα ογκώδη.
Για ακόμα μια φορά επέστησε την προσοχή στους επαγγελματίες και στο πρόβλημα που προκαλείται στους κάδους ανακύκλωσης από χαρτοκιβώτια που ρίχνουν μετά την τροφοδοσία των καταστημάτων τους, χωρίς να τα συμπιέζουν, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο και να φράσσουν τον κάδο.
Ενισχύθηκε με εποχικό προσωπικό η Υπηρεσία Καθαριότητας
Στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας το προηγούμενο διάστημα απέδωσε η κα Γιαννοπούλου τα προβλήματα που εντοπίστηκαν σε κάποιες περιοχές με γεμάτους κάδους απορριμμάτων, τα οποία όμως εξομαλύνονται μετά και τις τελευταίες προσλήψεις που έγιναν με εποχικό προσωπικό, που έρχονται να ενισχύσουν τον Τομέα Καθαριότητας και αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης.
Οι αυτοσχέδιες χωματερές
Βραχνά, πάντως, φαίνεται πως εξακολουθεί να αποτελεί το πρόβλημα με τις μικρές εστίες απορριμμάτων που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία εντός και εκτός της πόλης. Γωνιές με έπιπλα σπιτιού, κλαδέματα, στρώματα, ξεφυτρώνουν σε διάφορες περιοχές από ασυνείδητους πολίτες. Για μικρές “αυτοσχέδιες χωματερές” έκανε λόγο η Κοκκωνία Γιαννοπούλου, εξηγώντας ότι αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς πρόκειται για διαφορετικών ειδών απορρίμματα που έχουν πεταχθεί στο δημόσιο χώρο.
Τα κλαδέματα δεν είναι απορρίμματα
Σε διευκρινίσεις προέβη από την πλευρά του ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Λιοντήρης, αναφορικά με τα κλαδέματα από κήπους δημοτών, εξηγώντας ότι τα χλωρά τμήματα και τα φυλλώματα πρέπει να παραμένουν στον κήπο ώστε να αποσυντίθενται και να χρησιμοποιούνται ως βελτιωτικό εδάφους, ενώ τα μεγάλα τμήματα πρέπει να μεταφέρονται με ίδια μέσα των δημοτών στο χώρο εναπόθεσης που έχει οριστεί από το Δήμο Καλαμάτας για τη διαχείριση των κλαδεμάτων.
Πρόκειται για το σημείο που βρίσκεται μετά τα συνεργεία του Δήμου και κάτω από τη γέφυρα του Μορέα. Εκεί γίνεται κομποστοποίηση με θρυμματιστή μικρής κλίμακας. “Τα κλαδέματα δεν είναι απορρίμματα, αλλά πλούσιο οργανικό υλικό που μπορεί να γίνει βελτιωτικό εδάφους. Από το 2013 ο Κανονισμός Καθαριότητας ορίζει τα σχετικά για τη διαχείριση κλαδεμάτων από κήπους. Τα χλωρά μένουν στον κήπο, τα υπόλοιπα μεταφέρονται στο σημείο που έχει ορίσει ο Δήμος για τα κλαδέματα. Όχι στα πεζοδρόμια, ούτε δίπλα στους κάδους. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Τα πρόστιμα σε αυτή την περίπτωση είναι 100-350 ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο συγκεκριμένος χώρος του Δήμου δεν μπορεί να δεχτεί φορτηγά εργολάβων με κλαδέματα μεγάλης έκτασης. Αυτά πρέπει να μεταφέρονται από τους εργολάβους στο Σύστημα Πιστοποιημένης Ανακύκλωσης, στην περιοχή του Μπουρνιά. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ποσότητα, όπως και ο όγκος των κλαδεμάτων από το Δήμο Καλαμάτας, είναι πολύ μεγάλη, και φτάνει ακόμα και τους 1.000 τόνους.
Έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία
Έκκληση στους δημότες να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τον Κανονισμό Καθαριότητας έκανε και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας, Γιώργος Πετρόπουλος, εξηγώντας ότι καθημερινά και με περιπολίες επιτηρεί αν τηρείται ο Κανονισμός Καθαριότητας, ενώ μέσω του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου οι πολίτες υποβάλλουν τις καταγγελίες τους για περιστατικά παραβάσεων όσον αφορά στην καθαριότητα στην πόλη.
Έχουν ήδη υποβληθεί πρόστιμα για ρύπανση, αλλά και για αφισορύπανση, που φτάνουν τα 500 ευρώ. Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν 5 σημεία στην Καλαμάτα με μεταλλικές πινακίδες που έχουν οριστεί από το Δήμο για την τοποθέτηση αφισών και μόνο εκεί επιτρέπονται.
Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας έκανε έκκληση στους πολίτες να μη διστάζουν να καταγγέλλουν παράνομες συμπεριφορές, όταν τις εντοπίζουν, ώστε να επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται, και να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Ενιαίου Συντονιστικού: 27210 92100.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε καταγγελία που έγινε χθες για καταστήματα εστίασης που βγάζουν τα σκουπίδια τους “σέρνοντας τις σακούλες στο πεζοδρόμιο”, με αποτέλεσμα να λερώνονται τα πεζοδρόμια από τα απόβλητα των καταστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας στο θέμα των σκουπιδιών.
“Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι προέκταση του σπιτιού μας”, είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας και αυτός με τη σειρά του αυστηρή προειδοποίηση για τα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ.