Δομή υγείας, βιολογικός, ανάπλαση παραλιακής ζώνης, λιμενοβραχίονας, νέος δρόμος από το Ριζόμυλο, τα έργα που θα δώσουν νέα πνοήστην περιοχή, σημειώνει ο πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης
Υποδειγματική είναι η λειτουργία του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στη συσπείρωση ενός διαρκώς διευρυνόμενου αριθμού μελών για την υποστήριξη της δουλειάς και του κλάδου τους. Ταυτόχρονα, είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια συλλογικότητα με σταθερά θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της περιοχής, αναλαμβάνοντας ρόλο μπροστάρη στις μεγάλες διεκδικήσεις των κατοίκων, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με τρανό παράδειγμα την εν εξελίξει «σταυροφορία» για την κάλυψη του μεγάλου υγειονομικού κενού δημόσιας δομής που υπάρχει στην περιοχή.
Ο Σύλλογος έχει ιδρυθεί από το 1980, αλλά «αναγεννήθηκε» εδώ και 10-12 χρόνια με νέα παιδιά να μπαίνουν στη διοίκηση και με την πρόσφατη αλλαγή του καταστατικού να επιτρέπει την επέκταση της εμβέλειάς του και πέραν της όμορφης κωμόπολης της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, σε όλη την έκταση του πρώην καποδιστριακού Δήμου. Ανήκει, δε, στην Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, τη δεύτερη μεγαλύτερη έπειτα από εκείνη της Αττικής. Μάλιστα, πριν από ενάμιση μήνα η διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΕΕΣΠ φιλοξενήθηκε στην Κορώνη, δείγμα κι αυτό της σημασίας και της εκτίμησης που χαίρει ο σύλλογος της Κορώνης.
Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Κορώνης (και αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία) είναι ο Παναγιώτης Μαργιάννης, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο πήρε εντολή για την 3η θητεία του (ο ίδιος εξελέγη… πανηγυρικά και στις φετινές δημοτικές εκλογές ως 3ος σε ψήφους και θα είναι με το νέο χρόνο στο πλευρό του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα). Το βασικό 5μελές διοικητικό σχήμα για την τρέχουσα 3ετία συμπληρώνουν οι Βαρβάρα Βαρβεράκη, Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, Τάκης Βαρβουτσής και Ελένη Λεμπέση.
Το «Θ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Παναγιώτη Μαργιάννη για τη δράση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, τα ζητήματα των συναδέλφων του και τις διεκδικήσεις για λογαριασμό της περιοχής. Μοιραία η συζήτηση ξεκίνησε από τις επικείμενες νομοθετικές αλλαγές στη φορολογία, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, με τον κ. Μαργιάννη να επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει έναν επαχθή τεκμαρτό φόρο, σαν χαράτσι, που αφορά μικρές, μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως είναι αυτές που απασχολούμαστε κι εμείς. Τέτοιος φόρος είχε να πέσει πάνω στους ελεύθερους επιχειρηματίες από το 1994, αν θυμάμαι καλά. Είναι ένα επιπλέον βάρος, μετά τα καύσιμα και την ενέργεια, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις τιμών, μια θηλιά στο λαιμό το δικό μας και ειδικά σε συνδυασμό με ό,τι γίνεται στην ενέργεια, το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολλά λουκέτα επιχειρήσεων.
Δε νομίζω ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικά το στεγασμένο εμπόριο έχουν τρόπους φοροδιαφυγής, αφού πλέον όλες οι συναλλαγές και δραστηριότητες είναι ελεγχόμενες. Όλο αυτό είναι ένας παραλογισμός. Κάποιος που δεν έχει ένα χώρο εργασίας και έχει μια επιχείρηση στο σπίτι του, χωρίς υπαλλήλους, γιατί προφανώς δεν μπορεί να πληρώσει υπαλλήλους, γιατί δεν μπορεί να ζήσει με 10.000 ευρώ;».
Το φαινόμενο…66
Όπως μας είπε ο κ. Μαργιάννης, η τουριστική σεζόν ξεκίνησε στην περιοχή της Κορώνης με πολύ θετικές προοπτικές και ο καλός καιρός βοήθησε στο να διατηρηθεί η κίνηση σε υψηλούς ρυθμούς μέχρι και το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι τουρίστες ήταν λιγότεροι, καθώς έχουν μειωθεί οι πτήσεις, όμως υπάρχουν και οι σταθεροί ξένοι που έχουν αποκτήσει εξοχικές κατοικίες και έρχονται κάθε καλοκαίρι, «γιατί όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, μόλις βλέπουν την Κορώνη θέλουν οπωσδήποτε σπίτι!», σχολιάζει ο ίδιος, κλείνοντας όμως με το πικρό συμπέρασμα ότι ο τζίρος ήταν φέτος αυξημένος, αλλά τα κέρδη μειωμένα λόγω της μεγάλης ακρίβειας και των ανατιμήσεων.
Στη συνέχεια, μιλώντας για τις ιδιαιτερότητες στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, ο πρόεδρος των επαγγελματιών Κορώνης ανέφερε: «Όσον αφορά στα καταστήματα της περιοχής μας, εδώ έχουμε ένα φαινόμενο που έχουμε ονομάσει 66… Τι σημαίνει 66; Σημαίνει 6 μήνες σκληρής δουλειάς μέχρι και 18 ώρες την ημέρα και 6 μήνες το απόλυτο σκοτάδι, οπότε πολλά από τα καταστήματα, εμπορικά και εστίασης, επιλέγουν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους για να περιορίσουν το κόστος. Δηλαδή, το χειμώνα “μπαίνουμε μέσα”, κλείνουμε το κατάστημα και κάνουμε διάφορες άλλες δουλειές, ελιές κ.τ.λ. Όμως, τα καταστήματα σε μια τέτοια περιοχή δεν είναι μόνο εμπορικές επιχειρήσεις, π.χ. ένα καφενείο ή ένα μίνι μάρκετ είναι χώρος συνάθροισης, είναι ένα μικρό άτυπο ΚΕΠ, χώρος εξυπηρέτησης του κόσμου. Ειδικά στην Κορώνη, μπορεί να είναι και σταθμός του ΚΤΕΛ που δεν υπάρχει, να είναι ένα μικρό ταχυδρομείο… Όταν, λοιπόν, αναστείλει τη λειτουργία του ένα τέτοιο κατάστημα, δεν παύει μόνο να παρέχει τα προϊόντα του, αλλά και τέτοιες σημαντικές υπηρεσίες, που δεν πληρώνονται και δεν προσφέρονται πλέον.
Βλέπουμε ότι οι υπηρεσίες κλείνουν η μία μετά την άλλη, έχει γίνει πλήρης αποψίλωση στην περιοχή της Κορώνης, η οποία ήταν η καρδιά του πρώην καποδιστριακού Δήμου. Είχε όλες τις υπηρεσίες, ΔΕΗ, υπηρεσία νερού, ΟΤΕ, τράπεζες. Πλέον έχει μείνει μια τράπεζα μόνο, το ταχυδρομείο παραπαίει, θα το πάρουν κι αυτό κάποια στιγμή, για την τράπεζα που έκλεισε μετά κόπων και βασάνων καταφέραμε και βάλαμε στη θέση της ένα ΑΤΜ και για οτιδήποτε χρειαστεί, πρέπει να πηγαίνεις στην έδρα του Δήμου, που είναι η Πύλος, μια ώρα μακριά ή στην Καλαμάτα, άλλη μια ώρα μακριά».
Ίδρυση σταθμού του ΕΚΑΒ με κινητή μονάδα διακομιδής
Και κάπως έτσι ήρθε αβίαστα η συζήτηση στο φλέγον ζήτημα της περιοχής της Κορώνης, με τον κ. Μαργιάννη να είναι χειμαρρώδης… «Και μιας και μιλάμε για χιλιομετρικές αποστάσεις να φτάσουμε σε κάτι που είναι άμεση προτεραιότητα για μας και την τοπική κοινωνία της Κορώνης και της γύρω περιοχής, και λέγεται: ίδρυση υγειονομικής δομής στην Κορώνη. Συγκεκριμένα, ίδρυση σταθμού του ΕΚΑΒ με κινητή μονάδα διακομιδής, αυτή είναι μια ρεαλιστική πρόταση, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει ελπίδα για δημιουργία κέντρου υγείας, που θα ήταν το ιδανικό. Δε μιλάμε για ασθενοφόρο απλό, αλλά για κινητή μονάδα διακομιδής, που μπορεί να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα υγείας από την πρώτη στιγμή που θα φτάσει εκεί.
Έχουμε πάει παντού, έχουμε στείλει έγγραφα σε όλους τους βουλευτές, έχουμε πάει δύο φορές στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στην Πάτρα, μαζί με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, έχει γίνει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές Μεσσηνίας, έχουμε εξαντλήσει κάθε θεσμικό μέσο που μπορεί να υπάρχει, έχουμε συνταχθεί 30 συλλογικότητες από την περιοχή και όλη την Πελοπόννησο γύρω από την επιστολή που πήγε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2021. Μέχρι τώρα, εκτός από κάποιες εξαγγελίες, δεν έχει γίνει τίποτα. Άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε ο υπουργός Υγείας, ενώ ο προηγούμενος είχε δεσμευθεί ότι θα εξεταστεί το θέμα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση και φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε όλη την πορεία από την αρχή», λέει ο ίδιος, με το επόμενο βήμα να είναι μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας (έχει ζητηθεί μεσολάβηση από την Ομοσπονδία, αλλά και από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας).
Παρατημένο το Περιφερειακό Ιατρείο, ο Σύλλογος αναλαμβάνει δράση…
Η συζήτηση με τον Παναγιώτη Μαργιάννη ήρθε και στην τρέχουσα κατάσταση και το Περιφερειακό Ιατρείο Κορώνης (ανήκει διοικητικά στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης), που είναι παρατημένο στην τύχη του. Επί μήνες έμενε χωρίς υπηρεσία καθαριότητας, αφού παρά τη σχετική σύμβαση με ιδιώτες που έχει συνάψει η 6η Περιφέρεια, για κάποιον λόγο το συνεργείο δεν έφτανε στην Κορώνη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό υλικό και άλλα αναλώσιμα, ενώ δεν υπάρχει εκτυπωτής για τις συνταγογραφήσεις! Ο ίδιος ο κ. Μαργιάννης επικοινώνησε με το διευθυντή του Κ.Υ. Μεσσήνης, από τον οποίο ενημερώθηκε ότι υπάρχει μια τεράστια λίστα με αυτά και ανάλογα αιτήματα προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια που επί καιρό μένουν χωρίς απάντηση.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης έδειξε κι εδώ την ευαισθησία του και τα άμεσα αντανακλαστικά του, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να αγοράσει εκτυπωτή, να αγοράσει τα απαραίτητα αναλώσιμα, αλλά και να καλύψει με δικά του έξοδα τον τακτικό καθαρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεννόηση με το Δήμο Πύλου-Νέστορος για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο κτήριο, όπως είναι βάψιμο και βελτιώσεις στις υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να βρεθεί μονιμότερη και «υπηρεσιακή» λύση…
Παράλληλα, ο σύλλογος έχει κάνει προτάσεις για διάφορα θέματα στη Δημοτική Αρχή, βλέποντας με ικανοποίηση την προοπτική να ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου ο Βιολογικός Κορώνης (έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση έπειτα από καθυστερήσεις δεκαετιών) και την ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Κορώνης να προχωράει (προοπτική αποπεράτωσης στα 2,5 χρόνια με μια μικρή παράταση).
Ο κ. Μαργιάννης υπενθυμίζει ακόμη το αίτημα να ετοιμάζεται παράλληλα η μελέτη για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Κορώνης, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Βιολογικού, την ανακατασκευή του λιμενοβραχίονα ώστε να ελλιμενίζονται μικρά σκάφη για αναψυχή και ανεφοδιασμό και, φυσικά, την ολοκλήρωση του νέου δρόμου Ριζόμυλος-Κορώνη. «Έργα που θα δώσουν άλλη πνοή στην περιοχή μας και θα πάρει η Κορώνη τη θέση που της αξίζει, γιατί τώρα είναι σε παρακμή και όσο πάει γίνεται και χειρότερα. Προτεραιότητά μας, είναι, όμως το ΕΚΑΒ, εκεί είμαστε κάθετοι, από εκεί ξεκινάμε!» καταλήγει εμφατικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορώνης.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη