Πλούσιο σε δράσεις είναι το πρόγραμμα στο Αγρόκτημα Φοίφα. Ειδικότερα:
«Στεκόμαστε στο κατώφλι του Νοέμβρη και με το ίδιο μεράκι και αγάπη συνεχίζουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, σχολεία, οργανισμούς και φορείς τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και τις δράσεις μας για όλη την οικογένεια!
Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας ορθώνεται σε έξι θεματικούς πυλώνες, πάνω στην βιωματική, ολιστική, οικοκεντρική εκπαίδευση, με πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις έννοιες του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής και ευρύτερα αναγεννητικής καλλιέργειας, της αυτάρκειας και της αυτοδιαχείρισης, της αυτοδιάθεσης και της επανάχρησης.
Οι μαθητές εξοικειώνονται, θεωρητικά και πρακτικά, με τις παραπάνω έννοιες, αξιοποιώντας ως εργαλεία μάθησης το παιχνίδι και την παρατηρητικότητα, τη βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων και την ανάπτυξη συνεργασίας και ομαδικότητας:
-Δημιουργία του δικού μας αειφορικού κήπου: Αρχές, εργαλεία και τεχνικές δημιουργίας Αειφορικής Καλλιέργειας.
-Ο κύκλος του φυτού και του σπόρου/ο κύκλος της ζωής
-Αναγνώριση βοτάνων/εξοικείωση με τα θεραπευτικά βότανα
-Φυσική Κομποστοποίηση: Μείωση του περιβαλλοντικού μου αποτυπώματος. Δημιουργία-Διαχείριση Κομποστοποιητή (οικιακού-RE:THINK Συνοικιακού)
-Δημιουργική Επανάχρηση – Zero waste of living: Η αξιοποίηση των “άχρηστων” υλικών μέσα από τη δημιουργία χρηστικών και εικαστικών κατασκευών
-Το σώμα στη φύση: Εξάσκηση σώματος, νου στην παρατήρηση και κατανόηση της λειτουργίας του οικοσυστήματος, είτε ατομικά είτε ομαδικά, χρησιμοποιώντας τόσο το ελεύθερο φυσικό παιχνίδι όσο και μέσα από ποικίλα αυτοσχεδιαστικά εκφραστικά μέσα.
Η δικτύωση σχολικών ομάδων και σχολείων ευρύτερα, πάνω σε όλα τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, και η δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού νέων διαθεματικών εκπαιδευτικών σχεδίων.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Σχολείου στη Φύση, το οποίο να συγκροτήσει μια κοινότητα μάθησης μεταξύ παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, με κεντρικό άξονα την κατανόηση των αρχών και της λειτουργίας του φυσικού οικοσυστήματος και την παράλληλη και συνεχή αναζήτηση βιώσιμων τρόπων και μεθόδων ενσωμάτωσης του νέου ανθρώπου μέσα σε αυτό.
Ήδη, έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στα μέλη του απογευματινού Σχολείου στη Φύση, που πιστά στο ραντεβού τους αποδεικνύουν κάθε φορά πως η φύση βρίσκει πάντα τον τρόπο της να μιλήσει στις καρδιές μικρών και μεγάλων! Πολλές, δε, σχολικές ομάδες έχουν μοιραστεί τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα μαζί μας, ώστε από κοινού να σχεδιάσουμε το δικό τους σχολικό κήπο, που θα καλλιεργείται και θα φροντίζεται από τα ίδια τα παιδιά.
Ωστόσο, απαραίτητο εργαλείο για αυτό αποτελεί ο σχολικός ή συνοικιακός ξύλινος κομποστοποιητής!
Τι είναι η κομποστοποίηση;
Είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε πλούσιο εδαφοβελτιωτικό υλικό, χούμο ή compost. Είναι, κατ’ επέκταση, ένα σύστημα διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων στο δημόσιο χώρο, από τους πολίτες για τους πολίτες, όπου οι χρήστες από παραγωγοί απορριμμάτων μετατρέπονται σε παραγωγούς compost για ιδία και δωρεάν χρήση!
Γι’ αυτό προσκαλούμε τα σχολεία, αλλά και καθέναν και καθεμία που επιθυμεί είτε να υιοθετήσει έναν ξύλινο κομποστοποιητή είτε να αντικαταστήσει ή να μεταφέρει σε νέα θέση έναν ήδη υπάρχοντα, να απευθυνθεί σε εμάς.
Τι είναι το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης;
Το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας από το 2014 συνιστά ένα σύστημα συλλογικής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων από ομάδες κατοίκων, φορείς, σχολεία σε δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Η ενδιαφερόμενη ομάδα ή φορέας υιοθετούν ένα συνοικιακό κομποστοποιητή, εκπαιδεύονται στην ορθή χρήση του και αναλαμβάνουν τη διαχείριση και επιμέλειά του. Έτσι, από παραγωγοί απορριμμάτων μετατρέπονται σε παραγωγούς κομπόστ, πλούσιου εδαφοβελτιωτικού χώματος, το οποίο αξιοποιούν ανάλογα με τις ανάγκες τους εντελώς δωρεάν!
Η ομάδα της Re:Think ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αναλαμβάνει την τοποθέτησή του, καθώς και την ενημέρωση των χρηστών/ριών.
Καλούμε όσους και όσες επιθυμούν να αιτηθούν για ξύλινο συνοικιακό κομποστοποιητη RE:THINK να μας καλέσουν στο 2721022505.
Και φυσικά, συνεχίζουμε πάντοτε τις ανοιχτές Κυριακές στο Αγρόκτημα για όλη την οικογένεια και όχι μόνο. Ήδη η πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη αφιερώθηκε στο Halloween, μια γιορτή που εγκαινιάζει τη μετάβαση από το θέρος στο χειμώνα».