Άκρως σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή μέρα για την Πελοπόννησο, καθώς έπειτα από την παρέλευση μιας δεκαετίας εγκαινιάστηκε το μεσημέρι στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας η πιο σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας επί αρκαδικού εδάφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο, το οποίο αναμένεται να δώσει λύση στο πολυετές πρόβλημα των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, για το οποίο επενδύθηκαν 152 εκατ. ευρώ από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», ενώ εκταμιεύτηκαν και 62,5 εκατ. ευρώ ως επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, στόχος της εταιρείας είναι οι δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκονται στη Μεσσηνία και τη Λακωνία να λειτουργήσουν κανονικά εντός του 2024, καθώς τώρα βρίσκονται σε μεταβατική λειτουργία.
Π. Νίκας: «Ερχόμαστε και παρερχόμαστε – Αυτό που μένει είναι το τι αφήσαμε στον τόπο»
Με αυτή τη φράση έκλεισε το χθεσινό χαιρετισμό του στα εγκαίνια της ΜΕΑ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, έχοντας νωρίτερα παροτρύνει το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, να συνεχίσει στον ίδιο βηματισμό τα έργα προς όφελος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στα είκοσι πέντε χρόνια που υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση έκανα ό,τι μπορούσα για τον τόπο μας και το δημόσιο συμφέρον. Ειλικρινά εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο νέος περιφερειάρχης να συνεχίσει αυτό το μεγάλο έργο, να προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που προσφέραμε εμείς, κι εμείς θα χαιρόμαστε να τον δούμε να τα προσφέρει όλα αυτά».
Ο κ. Νίκας άφησε, επίσης, αιχμές με αποδέκτες όσους στάθηκαν απέναντι στην υλοποίηση του έργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας: «Να μη λησμονήσω να αναφερθώ και στη συναντίληψη και αποδοτική συνεργασία με τη μεγάλη πλειονότητα των δημάρχων της Πελοποννήσου» για την περάτωσή του. Ανέφερε δε, ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής έγινε το πρώτο βήμα στην Περιβαλλοντική Κλίμακα, ωστόσο μένουν αρκετά ακόμα βήματα να γίνουν, καθώς στο επόμενο διάστημα το έργο θα παραδοθεί στους δημάρχους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Νίκα, θα πρέπει να επιδείξουν φερεγγυότητα καταβάλλοντας τα ανταποδοτικά τέλη.
Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τόσο τον πρωθυπουργό που βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας για την εξέλιξη του έργου ΣΔΙΤ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά τον κ. Ράσμουσεν, για τη συμβολή τους στη διαχείριση σοβαρών ζητημάτων. «Αναγνωρίζω τη συμβολή και της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής στην επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Κ. Μητσοτάκης: «Η μονάδα θα παράγει πράσινη ενέργεια που θα ισοδυναμεί με τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών»
Στη νέα σελίδα που γυρίζει για την Πελοπόννησο στάθηκε κατά τη χθεσινή ομιλία του για τα εγκαίνια της ΜΕΑ στην Αρκαδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε, πέραν των 200 νέων θέσεων εργασίας που προσφέρει η λειτουργία της μονάδας, η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέπει, πλέον, ένα διαχρονικό πρόβλημα σε προωθητικό μοχλό για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων και των επισκεπτών της Πελοποννήσου.
«Πράγματι αυτή η μονάδα είναι επιτυχία όλων μας. Της κεντρικής κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή έσκυψε πάνω στο πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια μεγάλη επιτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της Πελοποννήσου. Αλλά πιστεύω ότι για τη σημερινή εξέλιξη αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε έναν άνθρωπο, στον περιφερειάρχη, που επισφράγισε τη θητεία του με την επίλυση αυτού του κρίσιμου ζητήματος, το οποίο ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες την περιοχή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Κάνοντας λόγο για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία στην πλήρη λειτουργία της θα παράγει πράσινη ενέργεια η οποία θα ισοδυναμεί με τις ενεργειακές ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, και θέλοντας να δώσει έμφαση στη σημασία της κυκλικής οικονομίας που προάγεται κεντρικά, σημείωσε ότι το 2019 λειτουργούσαν μόλις 3 αντίστοιχες μονάδες πανελλαδικά, σήμερα λειτουργούν 11, ενώ 16 μονάδες κατασκευάζονται. Εξήγησε δε ότι μέχρι το 2024 θα έχουν ξεκινήσει με συμβασιοποίηση άλλες 10 αντίστοιχες μονάδες.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε αναφέροντας ότι τώρα η σκυτάλη αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, που καταφέρνει να έχει 24.000 λιγότερους τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παραδίδεται στο νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του όλους τους δημάρχους της Πελοποννήσου θα καταφέρει να συνεχίσει αυτή τη δημιουργική πορεία.
Γ. Αγραφιώτης: «Η μονάδα δίνει λύση σ’ ένα φαραωνικό πρόβλημα χρόνων»
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής» και διευθύνων σύμβουλος της «Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου», Γιώργος Αγραφιώτης, στάθηκε στο γεγονός ότι για τη δημιουργία της εν λόγω μονάδας «δεν κάναμε το καλό, κάναμε το καλύτερο δυνατό».
Κάνοντας λόγο για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί, ο κ. Αγραφιώτης σημείωσε: «Η χρήση τεχνολογίας αιχμής κάνει τη μονάδα να έχει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα ΣΔΙΤ της χώρας». Πρόσθεσε δε, ότι η πράσινη ενέργεια που παράγει είναι διπλάσια εκείνης που καταναλώνει για τη λειτουργία της.
Τέλος, σχολίασε ότι μέσω των εξαγωγών δευτερογενών-ανακυκλώσιμων προϊόντων που κάνει η μονάδα, καταφέρνει να έχει έσοδα για το Πράσινο Ταμείο, μειώνοντας έτσι το ποσό με το οποίο επιβαρύνονται οι πολίτες.
Το «παρών» στα χθεσινά εγκαίνια της νέας Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, Άγγελος Χρονάς και Ανδρέας Τσουκαλάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.
Της Χριστίνας Μανδρώνη