Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά για 16 διαρρήξεις αυτοκινήτων καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας δύο Αλγερινοί, ενώ ακόμα και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέμεναν ότι έχουν κάνει μόνο μία.
Χαρακτηριστικό τους ήταν ο καταστροφικός τρόπος με τον οποίο δρούσαν, αφού από όσα οχήματα δεν έσπασαν τα τζάμια για να τα διαρρήξουν, λύγιζαν τις πόρτες με λοστό.
Οι κλοπές είχαν σημειωθεί το 2017 και πρωτόδικα ο 34χρονος Αλγερινός είχε καταδικασθεί ως υπότροπος σε κάθειρξη 7 ετών και 1 μηνός και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ. Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η ποινή μειώθηκε σε κάθειρξη 6 ετών και 1 μηνός και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, ενώ μετά την έκτιση της ποινής του το δικαστήριο διέταξε την απέλασή του και την απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα για 10 χρόνια.
Στον 22χρονο Αλγερινό είχε αναγνωρισθεί πρωτόδικα το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 6 ετών, 5 μηνών και πρόστιμο 1.500 ευρώ. Το Τριμελές Εφετείο τού αναγνώρισε και το ελαφρυντικό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη και μείωσε την ποινή σε φυλάκιση 3 ετών, 2 μηνών και 10 ημερών, με τον όρο επιτήρησης και εποπτείας επί 4 έτη από επιμελητή κοινωνικής αρωγής και εμφάνιση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Διαρρήξεις
Την τελευταία διάρρηξη οι κατηγορούμενοι Αλγερινοί έκαναν σε αυτοκίνητο γυναίκας στην οδό Πραξιτέλους και αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα και προσωπικά έγγραφα. Είχαν, δε, λυγίσει την πόρτα του συνοδηγού με λοστό.
Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ την επόμενη ημέρα τούς συνέλαβαν στην παραλία, ενώ στην κατοχή τους και σε οίκημα που χρησιμοποιούσαν ως κατάλυμα στην οδό Κορώνης βρέθηκαν όσα είχαν αφαιρέσει από το αυτοκίνητο στην Πραξιτέλους, αλλά και κάποια άλλα κλοπιμαία.
Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας πρόεκυψε ότι οι δυο τους κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 Φεβρουαρίου έως και στις 28 Απριλίου του 2017 είχαν διαπράξει 13 διαρρήξεις και κλοπές και δύο περιπτώσεις απόπειρας κλοπής σε οχήματα.
Εκτός από την οδό Πραξιτέλους, είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν αυτοκίνητο στην οδό Σποράδων. Στην οδό Ηρώων από ανασφάλιστο αυτοκίνητο είχαν πάρει ένα χαρτοφύλακα με έγγραφα. Από αυτοκίνητο στην Ακρίτα αφαίρεσαν κέρματα και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Αθηνών ένα πορτοφόλι με προσωπικά έγγραφα.
Στην οδό Ευριπίδου διέρρηξαν αυτοκίνητο και πήραν προσωπικά έγγραφα, είδη ρουχισμού και γυαλιά ηλίου, συνολικής αξίας 500 ευρώ.
Από αυτοκίνητο στο Ασπρόχωμα αφαίρεσαν 100 ευρώ και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην Αριστοτέλους διάφορα έγγραφα, το ποσό των 40 ευρώ, 2 μπουφάν και δίσκους μουσικής.
Από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Ακρίτα πήραν τα κλειδιά και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στα Ακοβίτικα ένα τσαντάκι με προσωπικά έγγραφα.
Έγγραφα και γυαλιά ηλίου αφαίρεσαν από αυτοκίνητο στα Λέικα, πορτοφόλι με έγγραφα και ένα κινητό τηλέφωνο από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Ύδρας, προσωπικά έγγραφα από αυτοκίνητο στην οδό Τετραδάκου, έγγραφα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Αριστείδου, ενώ από αυτοκίνητο την οδό Ιονίας δεν αφαίρεσαν τίποτα.
Αρνήθηκαν
Κατά τη σύλληψη ο 22χρονος υπέδειξε στους αστυνομικούς δελτίο ταυτότητας Αρχών Βελγίου, που ήταν πλαστό.
Στις απολογίες τους αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι ήταν συγχωριανοί στην Αλγερία και ήρθαν Καλαμάτα από Αθήνα για δουλειά. Αρνήθηκαν ότι έχουν κάνει όλες τις κλοπές και αποδέχτηκαν μόνο αυτή στην οδό Πραξιτέλους. Ζήτησαν συγγνώμη, ενώ ο 34χρονος Αλγερινός είπε ότι έχει καταθέσει και αίτημα για άσυλο από τη χώρα μας.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς τους και τους έκρινε ενόχους όπως και πρωτόδικα, δίχως να δεχτεί τη μετατροπή της κατηγορίας από διακεκριμένες κλοπές σε απλή κλοπή.
Της Βίκυς Βετουλάκη