Σε κατάσταση αποσύνθεσης και διάλυσης βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η ίδια εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μελών έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κοινός τόπος όλων είναι η έντονη κριτική που ασκούν στη νέα ηγεσία και τις ενέργειες του προέδρου της παράταξης, Στέφανου Κασσελάκη, ενώ δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν “άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος”.
Τη… φωτιά άναψε ο διορισμός νέων προσώπων σε θέσεις ευθύνης από τη νέα ηγεσία, αλλά και η ανακοίνωση διαγραφών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακάμπτοντας συνολικά τα όργανα και τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος.
Όπως αναφέρεται, η αδιαμεσολάβητη σχέση αρχηγού-λαού, με περιθωριοποίηση των αντιπροσωπευτικών οργάνων, δεν είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας, αλλά η πεμπτουσία ενός επικίνδυνου λαϊκισμού. Αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου προέδρου, στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές.
Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι ότι μετά την αποχώρηση των μελών της “Ομπρέλας”, μόλις ένα βήμα πριν από την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται να είναι και τα μέλη της ομάδας των «6+6», όπου συμμετέχει και ο βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης. Προχθές, έγινε η πανελλαδική συνδιάσκεψη, χωρίς πάντως να ανακοινωθεί άμεσα η αποχώρησή τους, κάτι το οποίο αναμένεται προσεχώς.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από το κλίμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη, η οποία έγινε διαδικτυακά και στην οποία έλαβαν μέρος εκατοντάδες άτομα (κι όχι μόνο τα μέλη της ομάδας), μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Σωτήρης Βαλντέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% όσων συμμετείχαν ζήτησε την άμεση αποχώρηση από το κόμμα.
Επίσης, στην εισήγησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, που εκπροσωπούσε και τις απόψεις των υπολοίπων της ομάδας, μίλησε ξεκάθαρα για «διαλυτική κρίση» στον ΣΥΡΙΖΑ, «πολιτική ρίζα» του προβλήματος και δύσκολη προσπάθεια συνεννόησης.
Α.Π.