Πρόεδροι Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Μεσσηνίας
«Αν υπάρχουν παράνομες πράξεις και δεν καταγγέλλονται, είναι συνένοχος και ο ασφαλισμένος», επισημαίνουν απαντώντας στο «Θάρρος» οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Φαρμακευτικού Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης και Νίκος Ματθιόπουλος αντίστοιχα, με αφορμή περιστατικά με συνταγογραφήσεις και φάρμακα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στη Μεσσηνία δεν έχει γίνει καμία καταγγελία στους δύο Συλλόγους και όπως λένε οι πρόεδροι, αν δε γίνει συγκεκριμένη, δεν μπορούν να επιληφθούν. Προτρέπουν, δε, τους ασφαλισμένους να ελέγχουν τον ηλεκτρονικό τους ιατρικό φάκελο και να έχουν έτσι απόλυτη γνώση του τι συνταγογραφείται στο ΑΜΚΑ τους, όπως και τι ιατρικές και φαρμακευτικές πράξεις εκτελούνται.
«Γίνεται συνένοχος»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, ανέφερε αρχικά πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία στο Σύλλογο για παράνομες συνταγογραφήσεις ή παράτυπες συνεργασίες ιατρών με φαρμακοποιούς.
Διευκρίνισε, βέβαια, ότι οι καταγγελίες πρέπει να είναι συγκεκριμένες, ενώ, όταν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, τότε σε βάρος του καταγγελλόμενου γιατρού διενεργείται ΕΔΕ.
Για το γεγονός ότι πάρα πολλοί ασφαλισμένοι, μέσω φαρμακείων, ζητούν τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο κ. Τζωρτζίνης ήταν απόλυτος: «Τα όρια είναι συγκεκριμένα. Όταν ο φαρμακοποιός συνεργάζεται με γιατρό για να γράφει φάρμακα, είναι παράνομο. Η σειρά είναι δεδομένη. Ο ασθενής επιλέγει το γιατρό του, αυτός κρίνει αν πρέπει να πάρει φάρμακα. Συνταγογραφεί ο γιατρός και ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή και δίνει τα φάρμακα που έχει γράψει ο γιατρός».
Όπως ξήγησε, πλέον υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη γίνονται παράνομες πράξεις και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει. Μέσω της άυλης συνταγογράφησης μπορεί να ελέγξει την ίδια στιγμή τι του έχει συνταγογραφηθεί. «Αν κάτι έχει συνταγογραφηθεί με δόλο, είναι άλλο πράγμα. Ο ασθενής όταν διαπιστώσει κάτι παράνομο πρέπει να απευθύνεται είτε στον Ιατρικό ή Φαρμακευτικό Σύλλογο είτε στο ΗΔΙΚΑ. Αν κάποιος έχει γνώση της παρανομίας και δεν το καταγγέλλει, έχει την ίδια ευθύνη, είναι συνένοχος και ανέχεται την παρανομία. Και τα αρμόδια όργανα δεν μπορούν να επιληφθούν αν δε γνωρίζουν. Όλοι, λοιπόν, πρέπει να συμβάλλουμε για να έχουμε μια καλή λειτουργία το συστήματος», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, προσθέτοντας ότι οι μόνες αναφορές που έχει είναι από γιατρούς τούς οποίους ασθενείς πιέζουν για συνταγογράφηση φαρμάκων σε άλλο ΑΜΚΑ.
«Αφήνουμε τα ηλεκτρονικά μας ίχνη»
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νίκος Ματθιόπουλος, τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία, ενώ κι αυτός διευκρίνισε ότι δεν επιτρέπεται από το νόμο η συνταγογράφηση φαρμάκων μέσω των φαρμακείων. «Ο κάθε ασφαλισμένος πηγαίνει στο γιατρό επιλογής του, ο οποίος συνταγογραφεί την αγωγή που πρέπει και έρχεται στο φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός οφείλει να δώσει ακριβώς το σκεύασμα που έχει υποδείξει ο γιατρός. Για παράδειγμα, αν ένας γιατρός έδωσε μια συγκεκριμένη αντιβίωση, ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να την αντικαταστήσει με άλλη κατηγορία, ασχέτως αν θεωρεί ότι είναι καλύτερη», εξήγησε.
Για το αν έχει παρατηρηθεί να συνταγογραφούνται, για παράδειγμα, εμβόλια που τελικά δε γίνονται στον ασφαλισμένο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε ότι δεν έχει γίνει καμία τέτοια καταγγελία. «Από τη στιγμή που χορηγούμε ένα εμβόλιο, φαίνεται στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασφαλισμένου. Άρα, είναι δύσκολο να γίνει κάτι παράνομο. Οι φαρμακοποιοί αφήνουμε τα “ηλεκτρονικά μας ίχνη” στο φάκελο του ασθενούς. Είναι δύσκολο να πούμε ότι χορηγήσαμε ένα εμβόλιο ή ένα φάρμακο και να μην το έχουμε κάνει. Αυτό δεν είναι μόνο αντιδεοντολογικό, αλλά σε περίπτωση καταγγελίας έχει πρόστιμα και πειθαρχικό συμβούλιο», διευκρίνισε ο κ. Ματθιόπουλος.
Όσοι διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση, εξήγησε ακόμη, λαμβάνουν ενημέρωση στο κινητό τους, ενώ όσοι δεν την έχουν, μπορούν μέσω του ηλεκτρονικού τους φακέλου υγείας να ελέγχουν τι συνταγογραφείται. «Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών δεν εμπλέκεται σε σκάνδαλα, αλλά όταν συμβαίνει, καλό είναι να υπάρχει καταγγελία για να το ελέγχουν τα αρμόδια όργανα. Οι ποινές είναι πολύ αυστηρές, ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε παρατυπία στη χορήγηση φαρμάκων και να μην έχουμε κατασπατάληση χρημάτων», τόνισε ο κ. Ματθιόπουλος.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνταγογραφούνται φάρμακα σε άλλο ΑΜΚΑ, διότι μετά δημιουργούνται άλλα προβλήματα, καθώς θα εμφανίζεται στο ιστορικό ενός ασθενούς κάτι για το οποίο πιθανότατα δεν έπασχε ποτέ ή θα αποκλεισθούν φάρμακα και σκευάσματα που σε διαφορετική περίπτωση θα του χορηγούνταν.