Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκαν εκ νέου χθες στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Καλαμάτας. Σημείο συνάντησης στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ήταν ο αύλειος χώρος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπου εκπρόσωποι επαγγελματικών αλλά και επιστημονικών φορέων παρέδωσαν στην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, ψήφισμα κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, ζητώντας της να το προωθήσει στους αρμοδίους της κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, προκειμένου να φανεί η αντίθεση των φορέων στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και έχουν ως τελικό στόχο την απόσυρσή του.
Κατά τον κ. Καπερώνη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκει εντελώς αντίθετα τα μέλη της Ομοσπονδίας, αφού θεωρούν ότι δε θα προσφέρει κάτι περισσότερο στην κυβέρνηση, αλλά μόνο θα πλήξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και θα τους οδηγήσει σε λουκέτα.
Ζήτησε, λοιπόν, για ακόμα μια φορά οι κοινωνικοί εταίροι να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί με τους αρμοδίους των υπουργείων για τα φορολογικά ζητήματα και από κοινού να φτιάξουν ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο δίκαιο και για τις δύο πλευρές.
Τέλος, σχετικά με τις βελτιώσεις που έγιναν, είπε ότι ελάχιστα αγγίζουν τους επαγγελματίες.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, υποστήριξε ότι οι τόσο μεγάλες κινητοποιήσεις έπειτα από χρόνια θα πρέπει να ανησυχούν τον κόσμο, «ίσως είναι ένα μήνυμα ότι η κοινωνία έχει αρχίσει να αντιδρά σε μέτρα άδικα, ιδιαίτερα σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φορολογικό, όπως αρχικά είχε κατατεθεί, ήταν πολύ σκληρό για τις μικρές επιχειρήσεις, όμως με τις τροποποιήσεις που έγιναν υπήρξαν βελτιώσεις, αλλά «δυστυχώς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι αδικίες».
Εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρξουν μεγάλες ομάδες που θα πληγούν αρκετά, όπως οι ταξιτζήδες, οι τεχνίτες, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση, όπου θα συμμετέχουν και οι κοινωνικές τάξεις, ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι περισσότερο δίκαιο.
Σχετικά με τη συμμετοχή που ήταν μικρότερη χθες, ο κ. Μαλαπέτσας το χαρακτήρισε ως κάτι φυσιολογικό, αφού η μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και, μάλιστα, ναυλώθηκαν λεωφορεία, ώστε να πάνε στην πρωτεύουσα, με την Καλαμάτα ίσως να είναι η μόνη πόλη που δεν έκανε «εκστρατεία», όπως είπε.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παύλος Κρανιώτης, επισήμανε ότι το νέο νομοσχέδιο θα προσδιορίζει με τεκμαρτό τρόπο το εισόδημα και μετά το φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, «με τις βελτιώσεις που έγιναν να μην ακουμπούν την πραγματικότητα».
Κατά τον κ. Κρανιώτη, το βασικό είναι να υπάρξει γεωγραφικός προσδιορισμός, αφού δεν είναι σωστό να φορολογείται το ίδιο ένα καφενείο στο Κοπανάκι με ένα καφενείο στο Κολωνάκι. Αφού, λοιπόν, δεν έχουν γίνει οι αλλαγές που αφορούν στο γεωγραφικό προσδιορισμό, «το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τους επαγγελματίες και πρέπει να αποσυρθεί και να συζητηθεί από την αρχή».
Κάλεσμα σε συγκέντρωση σήμερα
Στο μεταξύ, από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας καλούνται τα μέλη της, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς και άλλες κοινωνικές ομάδες, «σήμερα Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Αριστομένους και Χρ. Κουμάντου 6 (απέναντι από το Ιστορικό Δημαρχείο). Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην πλατεία Βασ. Γεωργίου, στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου, σε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έρχεται σε ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη και ζητάμε να αποσυρθεί. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη συγκέντρωση θα κρατάμε αναμμένα κεριά, που θα είναι προσφορά “μάλλον” των εταιρειών παροχής ενέργειας».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση